Skip to content

Európai uniós értékek és források védelme – a Transparency International Magyarország és a Connect Europe nemzetközi konferenciája november 4-én

Európai uniós értékek és források védelme – a Transparency International Magyarország és a Connect Europe nemzetközi konferenciája november 4-én

A Transparency International (TI) Magyarország, együttműködésben a Connect Europe Egyesülettel, nemzetközi konferenciát szervez Európai uniós értékek és források védelme – Jogállamiság és átláthatóság, avagy a magyar EU-elnökség mostohagyermekei címmel. Az eseményt partnerként támogatja a Közép-európai Egyetem (CEU) Demokrácia Intézete is. A budapesti rendezvényen a magyar európai uniós elnökség eddigi teljesítményét, továbbá a hazai jogállamiság és korrupció helyzetétét értékeljük európai uniós tükörben az EU-intézményekből érkező politikusok és vezető tisztségviselők, továbbá külföldi és hazai szakértők részvételével. Az eseményen Věra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke mond nyitóbeszédet. 

A hathónapos magyar EU-elnökség programja szűkszavúan fogalmaz az olyan uniós alapértékek védelmével kapcsolatos elnökségi teendőkről, mint a jogállamiság megerősítése és a korrupció visszaszorítása. Ez két olyan terület, ahol – egyedüli tagországként – Magyarország ellen forrás-befagyasztással járó uniós szintű eljárás zajlik a jogállamiság szisztematikus megsértése és a jelentős mértékű, rendszerszintű korrupció miatt.  

Hogy halad Magyarországon a jogállamisági és korrupció elleni mérföldkövek teljesítése? Milyen tanulságok vonhatók le az – eddig precedens nélküli – eljárásból az uniós jogállamisági eszköz hatékonyságára és a folyamat átláthatóságára nézve?  Más tagállamok korrupciója és jogállam-ellenes intézkedései ellen miként küzd az EU? Várható-e a magyar elnökség alatt jelentős előrelépés a korrupcióellenes irányelv-javaslattal kapcsolatos EU-intézményi egyeztetésekben? Hogyan vonható be hatékonyabban a civil szféra az uniós értékek, alapjogok és források nemzeti szintű védelmébe? Miként egyeztethetők össze az alapvető uniós értékekkel a magyarországi szuverenitásvédelmi törvény és hivatal, és az utóbbi által indított eljárások?  Szükség van-e további uniós jogalkotásra az európai értékek és források védelmében?  

A Transparency International (TI) Magyarország és a Connect Europe közös szervezésében megrendezésre kerülő egynapos konferencián egyebek mellett ezeket a kérdéseket vitatjuk meg. A november 4-i rendezvényen magas beosztású uniós politikusok és tisztviselők, nemzetközi szinten elismert szakértők, továbbá a jogállamiság érvényesülésének és az uniós források elköltésének ellenőrzésébe bevont civil szervezetek képviselői lesznek a vendégeink. 

Időpont: 2024. november 4., hétfő 10:00; a konferencia előre láthatóan 18:00-ig tart. 

Helyszín és cím: Közép-európai Egyetem (Central European University – CEU), Budapest, 1051., Nádor utca 15, Auditórium 

Nyitó előadások: Bóka János, európai uniós ügyekért felelős miniszter, Véra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke, Tineke Strik, az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának tagja, állandó magyar jogállamisági jelentéstevő. 

A panelbeszélgetések résztvevői: Nicholas Aiossa, a Transparency International EU igazgatója, Pertti Anttinen, Finnország budapesti nagykövete, Miroslav Cák, a szlovákiai AGM Jogi Iroda partnere, Cseres Katalin, az Amszterdami Egyetem európai jogi tanszékének docense, Julia Gross, Németország budapesti nagykövete, Krzysztof Izdebski, a lengyel Batory Foundation igazgatótanácsának tagja, Magyar Bálint, a CEU Demokrácia Intézet tudományos munkatársa, korábbi oktatási miniszter, Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Annemie Turtelboom, az Európai Számvevőszék kohéziós, növekedési és társadalmi befogadást ösztönző beruházások ellenőrzéséért felelős II. kamarájának elnöke, Michal Wawrykiewitz, az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának póttagja. 

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztrációkat érkezési sorrendben fogadjuk be a konferencia helyszínének befogadóképességéig. Regisztrálni az alábbi űrlap kitöltésével lehet. Az esemény a Facebook-oldalunkon is megtalálható.

Az esemény angol nyelvű, magyar szinkrontolmácsolást biztosítunk. 

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk! 

 

Kapcsolódó oldalak

Nincsenek kapcsolódó oldalak
×