Skip to content

Globális Korrupciós Barométer

blank

A Transparency International Globális Korrupciós Barométere (Global Corruption Barometer) az egész világra kiterjedő közvélemény-kutatás, mely az állampolgárok korrupcióval kapcsolatos tapasztalataira fókuszál. A felmérés eredménye megmutatja, hogy a korrupció hogyan hat az emberekre, és világszerte milyen erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy megfékezzék a korrupciót.

A Barométer számos korrupcióra vonatkozó kérdést tartalmaz, mint például: „Ön mely intézményt tartja a legkorruptabbnak?” vagy „Hogyan osztályozná a kormányt a korrupció elleni tevékenység tekintetében?” A vizsgálat továbbá kíváncsi arra is, hogy az állampolgároknak milyen tapasztalataik vannak a vesztegetésekkel kapcsolatban, és milyen gyakran fizetnek kenőpénzt a különböző közszolgáltatási intézményeknél.

A Barométer megkérdezi a nagyközönséget arról is, hogy személyesen milyen mértékben vennék fel a harcot a korrupció ellen.

A kérdések időről – időre változnak, némely kérdések ismétlődnek, más kérdések kimaradnak az összehasonlítás lehetőségét fenntartva.

A Barométer az emberek korrupcióról alkotott véleményéről és tapasztalatairól ad tehát képet, empirikus adatok formájában. A felmérés fontos a döntéshozók számára, akik ezáltal pontosabb képet kapnak arról, hogy mely közintézmény és közszolgáltatás terén kellene változtatásokat végrehajtani, és hogy a társadalom mely rétege van kitéve leginkább a megvesztegetéseknek. Az információk a további kutatásokhoz elengedhetetlenül szükségesek. A civil társadalom számára, kutatóknak, valamint korrupció-ellenes tevékenységet folytató szervezeteknek és újságíróknak egyaránt hasznos; a korrupció-ellenes társadalmi tudatosság növeléséhez pedig elengedhetetlen.

További aloldalak
A magyarok szerint korrupt az országunk, és a helyzet romlik 100-ból 61 magyar gondolja...
A Globális Korrupciós Barométer vizsgálatának 2010-es eredményei A magyarok háromnegyede szerint tovább nőtt a...
Magyarországon az emberek legnagyobb része az üzleti szektort, illetve a politikai pártokat tartja a...
A magyarok tehetetlennek érzik magukat a korrupcióval szemben A magyarok véleménye szerint a korrupció...

Kapcsolódó hírek

blank

Közérdekű adatigénylés útján próbáljuk megtudni, hogy ki valójában a cecei vendégház tényleges tulajdonosa

blank

Strasbourgi bírójelölés: elfogadhatatlan a magyar lista

blank

A vagyonnyilatkozatok átláthatatlan rendszere

blank

A magyarok szerint korrupt az országunk, és a helyzet romlik

×