Skip to content

Vesztegetési index

blank

A Bribe Payers Index (BPI) 22 országot rangsorolt vállalataik külföldi üzleti tevékenységük során mutatott megvesztegetési hajlandóságuk szerint. Az országok kiválasztásakor azok kereskedelmi és a közvetlen külföldi befektetési (FDI) mutatóit vették számba az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferencia által készített statisztikai adatok alapján.

A 22 ország: Ausztrália, Belgium, Brazília, Dél-afrikai Köztársaság, Dél-Korea, Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Hongkong, India, Japán, Kanada, Kína, Mexikó, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svájc, Szingapúr, Tajvan.

Az indexet 2742 vállalatvezető két kérdésre adott válasza alapján számították ki. Őket arról kérdezték, megítélésük szerint a velük üzleti kapcsolatba lépő külföldi vállalatok mennyire élnek a megvesztegetés eszközével az adott országban. A válaszok alapján a 22 országot egy 0-tól 10-ig terjedő skálán rangsorolták.

A nagy pontszámok a korrupciós hajlandóság alacsony voltát mutatják. Az országok szerinti rangsorolása mellett a felmérés kitér az ágazatok szerinti megvesztegetési gyakoriság vizsgálatára is.

A kínai és az orosz cégek fizetik a legtöbb kenőpénzt a TI 2011-es Vesztegetési Indexe szerint

2011. 11. 02.


A Transparency International ma hozta nyilvánosságra a 2011-es Vesztegetési Indexét (BPI), amely 28, a közvetlen külföldi befektetéseik, valamint a regionális jelentőségük alapján kiválasztott országot rendez sorba aszerint, hogy a vállalataik milyen valószínűséggel és milyen gyakran fizetnek kenőpénzt. A 2010-ben összesen 120 milliárd dollárt befektető Kína és Oroszország szerepel a két utolsó helyen. Hollandia és Svájc állnak a lista élén; itt a legkisebb a vesztegetési hajlandóság.

Kapcsolódó hírek

blank

A kínai és az orosz cégek fizetik a legtöbb kenőpénzt a TI 2011-es Vesztegetési Indexe szerint

×