Skip to content

Transparency-Soma Díj

blank

A Soma Díjat barátai alapították a fiatalon elhunyt kitűnő újságíró, Gőbölyös Soma emlékére 2001-ben.  A díj legfőbb célja, hogy támogassa azt a műfajt, melyben ő a legaktívabb volt, az oknyomozó újságírást.

Így ír Somáról egy jó barátja:

Soma vérbeli újságíró volt: eltökélten és megvesztegethetetlenül kutatta a felszín mögött rejlő igazságot. Jó érzékkel válogatta meg témáit, amelyek szereplőit sokszor bálványromboló módon kezelte. Azok a történetek izgatták, amelyeket nem lehetett kényelmesen beleilleszteni az újságírás szokványos sémáiba, így ritkán foglalkozott például politikai korrupcióval. Inkább szociológiai és erkölcsi indíttatásúnak mondható vizsgálódásait olyan társadalmi és üzleti jelenségek, folyamatok leleplezésére összpontosította, melyek skálája a szomorúan nevetségestől az igazán tragikusig terjedt.
A házaló ügynökök tevékenysége vagy a becsapós pénzügyi konstrukciók éppúgy érdekelték, mint a lakásmaffia működése és a tagjai által alkalmazott zsarolási technikák. Hivatása részének tekintette, hogy láthatóvá tegye azt a szabad versenyt megcsúfoló, rejtett és tisztességtelen koreográfiát, amelyet követve a piac domináns szereplői tönkreteszik konkurenseiket. Olyan, az első pillantásra talán nem túl jelentősnek tűnő ügyek, mint a tévédekóderek illegális gyártása, a borhamisítás vagy a számítástechnikai alkatrészek feketeimportja, a tolla alatt vádirattá váltak. Vádirattá a gazdaság és a közügyek rossz szabályozása, illetve a törvények végre nem hajtása ellen. Éles szemmel figyelte az üzleti és közéleti hamiskártyázást, csalásokat fedezett fel és leplezett le az élet sok kisebb-nagyobb szegletében.

Soma humorral, ám soha nem lenézően, szkeptikusan, de sosem cinikusan, egy kultúrantropológus érzékenységével és függetlenségével közelítette meg témáit. Munkáját mindig áthatotta és néha talán vissza is fogta kissé az a moralitás, amely a kisemmizettekkel, a társadalom peremére szorultakkal való együttérzésben fejeződött ki. A fiatalkorúak nevelőintézeteiről vagy a hajléktalanokról írt cikkeiben az együttérzés intenzitását saját gyermekkorának tapasztalata is fűtötte.

A gyengék iránti szolidaritás Somában az autonómia és az egyéniség méltósága iránti elkötelezettséggel párosult. Az eutanázia kérdése számára a személyiség autonómiája és méltósága megvédésének lényeges paradigmájává vált. Szenvedélyesen karolta fel ezt az ügyet, egészen addig, míg – saját bevallása szerint – minden arra irányuló próbálkozása csődöt mondott, hogy megértően belehelyezkedjen egy haldokoló perspektívájába. Az eutanáziáról szóló megható rádióriportjai kísértetiesen visszhangoznak barátai és családja fülében, azokéban, akik tanúi voltak a rák ellen folytatott harcának. E harc 2000. augusztus 27-én, 36 éves korában ért véget.

A díjat 2016 óta a Transparency International Magyarország adja át

A Transparency International Magyarország 2016-ban adta át először a díjat. Szívesen vettük át ezt a feladatot a Soma Alapítványtól, mert elkötelezettek vagyunk a nyomozó újságírás és a médiaszabadság mellett. A tényfeltárás fontos eleme annak a korrupció ellenes küzdelemnek, amelyet a Transparency folytat immár több mint száz országban.

Kapcsolódó hírek

blank

A Direkt36 újságírói nyerték a 2023. évi Transparency-Soma Díjat

blank

Transparency – SOMA díj – várjuk a 2023-as év legjobb oknyomozói cikkeit! 

blank

„20 éve a rémálmaimban sem gondoltam, hogy ilyen körülmények között kell újságíróként dolgozni” 

blank

Megvan a 2022. évi Transparency-SOMA Díj nyertese

blank

Várjuk az idei év legjobb oknyomozó cikkeit!

blank

A Direkt36 újságírója nyerte az idei Transparency-Soma Díjat

blank

Idén is meghirdetjük a Transparency – SOMA díjról szóló pályázatunkat

blank

„Hol a szabad sajtó működik, a törvényhozás csak képviselője a közvéleménynek” – Martin József Péter beszéde

blank

A Direkt36 és a G7.hu újságírói nyerték az idei Transparency-Soma Díjat

blank

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS: TRANSPARENCY-SOMA Díj – 2020 LEGJOBB OKNYOMOZÓ CIKKE

×