Skip to content

Közösségi költségvetés

A Transparency International (TI) Magyarország „Az állampolgári részvételi erősítése az önkormányzati részvételi költségvetés tervezési folyamatok támogatása során” című, 2021. november 1.-től 2022. szeptember 15-ig tartó, az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségének fnanszírozásában megvalósuló projektje során három eltérő hátterű és részvételi gyakorlattal rendelkező önkormányzattal, Szentendrével, Óbuda-Békásmegyerrel és Terézvárossal működött együtt. A négy szervezet közös célul tűzte ki, hogy javítson a helyi részvételi költségvetési folyamatok átláthatóságán és nyilvánosságán. Az együttműködés keretében a TI Magyarország csapata térítésmentesen nyújtott szakmai támogatást a résztvevő önkormányzatoknak.

 

A részvételi költségvetés módszere a brazil Porto Alegre városából származik, a modell az elmúlt évtizedekben világszerte elterjedt. Az utóbbi években Magyarországon is mind több önkormányzatnál honosodott meg e gyakorlat. A módszer lehetőséget teremt arra, hogy a helyi közösség közvetlenül döntsön a környezete fejlesztéséről, vagyis a lakosság ne kizárólag a választott képviselőkön keresztül gyakorolja a demokrácia intézményét. A folyamat során a lakosság javaslatot tesz arra, hogy az önkormányzat mire fordítsa a helyi költségvetés egy meghatározott részét. Ezt követően a lakosok szavazhatnak a felmerülő lehetséges kezdeményezésekre, végül a legtöbb voksot elnyerő javaslatokat az önkormányzat megvalósítja.

Kapcsolódó hírek

Közösen a közösségi költségvetésért – önkormányzatokkal működött együtt a Transparency International Magyarország az átláthatóság érdekében

Párbeszéddel a megvalósítható ötletekért

Közösségi ötleteléssel és helyszíni bejárással folytatódott a Városrészi Költségvetés idei programja Szentendrén

Együttműködésben az átlátható és nyitott részvételi költségvetésért

×