Skip to content

Speak up for Women! – A társadalmi nemek és a korrupció kapcsolata

blank

„Speak up for Women!” című projektünk a társadalmi nemek és a korrupció összefüggéseit vizsgálja. A Női Érdek Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetséggel együttműködve a TI-Magyarország négy „Speak up for Women!” klubesten négy témát jár körbe szakértők segítségével. A vizsgált témák a következők: a hálapénz szerepe az egészségügyben, a nők gazdasági, illetve politikai vezető szerepe, valamint a női aktivizmus.

A program részeként a TI-Magyarország és a Női Érdek a nők elleni erőszak miatt indított eljárások során felmerülő hatalmi visszaéléseket, valamint a szülészeti és nőgyógyászati ellátás korrupciós kockázatait feltáró kutatást készített Juhász Borbála (Női Érdek) és Sági Mirjam (ELTE) közreműködésével. Az említett tanulmányt nagy érdeklődés mellett március 26-án mutattuk be a budapesti Impact Hubban. Az eseményen a tanulmány bemutatása után elismert egészségügyi és nőjogi szakértők és aktivisták vitatták meg, hogyan lehetne hatékonyan fellépni a szülészet-nőgyógyászati hálapénz visszaszorítása, illetve az erőszakos bűncselekményeket elszenvedett nők ügyeinek részrehajlásmentes elbírálása érdekében.

Májusi rendezvényünkön a nők és a politika kapcsolatának vonatkozásában azt a kérdést jártuk körül, hogy miért ilyen alacsony a nők képviselete a magyar parlamentben, illetve hogy mi magyarázza a nők magasabb képviseleti arányát az Európai Parlamentben. A felkérésünkre a témát körüljáró tanulmány a Qubit.hu-n jelent meg. Az eseményen rangos szakértői panel, illetve a lehető legszélesebb részvétel mellett zajló politikusi panel keretében vitattuk meg a női kvóták és a nők képviseletének növelését célzó egyéb eszközök bevezetésének lehetőségeit és társadalmi kontextusát Magyarországon. Az esemény résztvevőivel készített villáminterjúkat az alábbi videóban foglaltuk össze:

Szeptemberi eseményünkön a nők társadalmi érdekérvényesítésben betöltött szerepét jártuk körbe a civil szféra kiemelkedő női képviselőivel. A klubest fő konklúziója az volt, hogy Magyarországon gyengén teljesítenek az esélyegyenlőség támogatására hivatott intézmények. Ez is közrejátszik abban, hogy a nők még mindig sok területen szenvednek hátrányos megkülönböztetést.

A negyedik, és egyben utolsó klubestet novemberben szerveztük a Cseh Nagykövetséggel együttműködésben Nők az üzleti életben – Esélyegyenlőség, béregyenlőség, vállalati integritás címmel. Ezen az eseményen azt a témát jártuk körül, hogy milyen a nők képviselete a magyar vállalati szférában, különös tekintettel a cégek vezető testületeiben, és mindez hogyan hat az adott cégek integritására. Mint kiderült, az „egyenlő munkáért egyenlő bért” elve a nagyobb cégek esetében már alapvetésnek számít, a kvóták alkalmazását viszont nem mindenki tartja jó ötletnek, inkább az egyenlő feltételek megteremtésében és a szakmai előmenetelt segítő képzések nyújtásában hisznek. Az eseményről videót is készítettünk, mely itt érhető el:

Az egyes eseményekről szóló részletes tudósítások az oldal alján található ‘Klubestek‘ oldalon keresztül érhetők el.

 

A projekt megvalósulását a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatta.

További aloldalak
Itt olvashatóak a „Speak up for Women!” című legújabb projektünk keretében rendezett klubestek részletes...

Kapcsolódó hírek

blank

A szakértők szerint történelmi lépés a hálapénz kriminalizálása

blank

Nők az üzleti életben – Esélyegyenlőség, béregyenlőség, vállalati integritás

blank

“Női princípium” – A nők szerepe a társadalmi aktivizmusban

blank

Nők a politikában – részvétel, döntéshozatal és korrupció

blank

Bemutattuk a társadalmi nemek és a korrupció összefüggéséről szóló kutatásunkat

×