Az állami tulajdonú vállalatok a nemzeti vagyon jelentős részét képezik, közpénzből gazdálkodnak, ezért fokozott átláthatóságot és elszámoltathatóságot kell biztosítaniuk. Közzétételi gyakorlatuk azonban nem megfelelő: nem teljeskörűen vagy felhasználóbarát formátumban hozzák nyilvánosságra a működésükre, gazdálkodásukra, szervezetükre és személyzetükre vonatkozó információkat, a hiányosságok kiszűrésére nincs működő monitoring rendszer.

Ezért 2013-ban egy hároméves projektet indítottunk, amelynek célja az átláthatóság növelésén keresztül a korrupciós kockázatok csökkentése az állami vállalatoknál, elkötelezettségük növelése az átláthatóság iránt, hatékonyabb jogszabályi környezet kialakítása, önszabályozást elősegítő eszközök és megoldások kidolgozása. A projektet az OSI TTF támogatta.

E-LEARNING TANANYAG ÁLLAMI VÁLLALATOK SZÁMÁRA »

A Transparency International Magyarország számos állami cégnél vizsgálta meg, hogy mennyire tartják be a törvényi előírásokat, amikor az adataikat kell nyilvánosságra hozni.  Akkor a vállalatok átlagosan nagyon gyenge eredményt, a százas skálán mindössze 46 pontot értek el. Egyetlen olyan állami vállalat sem volt még tavasszal Magyarországon, amely a törvényben előírt összes adatot bemutatta volna. A TI akkor elhatározta, hogy különböző módokon segíti az állami vállalatokat abban, hogy átláthatóbban és elszámoltathatóbban működjenek. Ezért dolgoztuk ki ezt az e-learning tananyagot.

Kapcsolódó oldalak

Adományozás Newsletter signup

Hírlevél feliratkozás

Kérjen tőlünk naprakész információkat!

Hírlevelünkről bármikor leiratkozhat!