Skip to content

Vállalati jelentéstétel átláthatósága (TRAC)

A „Transparency in Corporate Reporting (TRAC)” azaz a vállalati jelentéstétel átláthatósága a Transparency International módszertanán alapuló kutatás, amely azt vizsgálja, hogy a világ legnagyobb vállalatai milyen mértékben hoznak nyilvánosságra információkat a következő három területen: jelentéstétel a korrupcióellenes programokról; szervezeti átláthatóság (vagyis a leányvállalatokról szóló adatok); országok szerinti jelentéstétel. Mindhárom kategóriában külön-külön rangsor készül, a cégeket egyenként 0-100 százalékos skálán értékelve. Az összesített index a három kategória számtani átlagából jön létre.

A TRAC által ajánlott közzététel legfontosabb elemei:

  1. Jelentéstétel az anti-korrupciós programokról: mutatja, hogy vannak-e alapvető korrupciómegelőző intézkedések/szabályok a vállalatnál, mutatja a korrupció elleni elkötelezettséget és a korrupciós kockázatokkal szembeni tudatosságot.
    a
  2. Szervezeti átláthatósággal kapcsolatos információk: vizsgálja a konszolidált és nem konszolidált leányvállalatokról történő jelentéstételt, ami tartalmazza valamennyi leány, társult, kapcsolt vállalkozás megnevezését, bejegyzésük és működésük helyét, a az anyavállalat tulajdoni hányadát.
    a
  3. Országok szerinti jelentéstétel, a külföldi érdekeltségek átláthatósága: kiemelt pénzügyi adatok közzététele a cég külföldi működéséről, valamennyi országban, ahol a vállalat működik.

A TI Magyarország többször is elvégezte a kutatást, 2013-ban az 50 legnagyobb magyarországi vállalatot véve górcső alá, 2015-ben pedig a világ legnagyobb telekom cégeit.


A látszatra egyre jobban ügyelnek, a lényeg azonban sokszor rejtve marad

Jóval többet tehetnének a korrupció ellen a világ legnagyobb távközlési cégei – derül ki a Transparency International (TI) jelentéséből, amelyet ma mutattak be Budapesten. A kutatás a 35 legnagyobb globálisan működő telekommunikációs társaság (29 szolgáltató és 6 gyártócég) közzétételi gyakorlatát vizsgálta.

Csak minimális információt hoznak nyilvánosságra a világ legnagyobb multinacionális vállalatai a külföldi működésükről, ez derült ki a Transparency International ma nyilvánosságra hozott elemzéséből. A “Transparency in Corporate Reporting” (TRAC) című jelentés szerint a világ 124 legnagyobb tőzsdei cégéből 90 nem mondja meg, hogy mennyi adót fizet külföldön, 54 pedig még a hazain kívüli bevételeiről sem számol be.

TI Magyarország az Isztambuli Konferencián

Transparency International Törökország konferenciát tartott szeptember 26-án a török vállalatok átláthatóságáról, amelyre meghívták Rechnitzer Dórát, a TI Magyarország üzleti programok vezetőjét, aki prezentálta a TOP50 magyarországi nagyvállalat körében elvégzett vállalati jelentéstétel átláthatóságáról végzett kutatás tapasztalatait. A Transparency International Magyarország 2013-ban kiadott kutatásában 3 kritérium alapján vizsgálta a nagyvállalatok jelentéstételének átláthatóságát, az anti-korrupciós programok jelentéstételét, a…

Az inforadio.hu híréből tudomásunkra jutott, hogy az MVM Csoport visszautasítja az Együtt-PM azon állítását, hogy az ország egyik legátláthatatlanabb cégéhez, vagyis az MVM-hez kerülhet a Főgáz tulajdonrésze. „A társaságcsoport a Transparency International átláthatósági vizsgálatán is bizonyított, hiszen az MVM szervezeti átláthatóságát maximális pontszámmal értékelte a nemzetközi szervezet” – írta az MVM Csoport. Az említett kutatással…

Az átláthatóságban nincsenek topon a Top50 vállalatai

Az autógyártás és a kiskereskedelem teljesít a legrosszabbul, a telekommunikáció pedig a legjobban a korrupcióellenes programok nyilvánosságra hozatala terén, ez derült ki a Transparency International (TI) Magyarország mai budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ország 50 legnagyobb vállalatát érintő felmérés indul

A Transparency International Magyarország új projektet indít az üzleti szektor átláthatóságának erősítésére. Az ország 50 legnagyobb vállalatát érintő felmérés során megvizsgáljuk, hogy a cégek milyen mértékben hozzák nyilvánosságra anti-korrupciós és üzleti etikai szabályaikat, leányvállalataik és külföldi érdekeltségeik tekintetében mekkora átláthatóságot biztosítanak.

Átláthatóbban kellene működnie a világ legnagyobb vállalatainak

A Transparency International ma nyilvánosságra hozott jelentésében a 105 legnagyobb multinacionális vállalat korrupcióellenes elkötelezettségét vizsgálta. Bár a jelentés szerint a vállalatok némi fejlődést mutatnak a korrupcióellenes programjaikról való beszámolás tekintetében, még mindig sokkal többet tehetnének a működésük átláthatósága érdekében. A multinacionális vállalatok szerepe sokkal jelentősebb kellene legyen a korrupcióellenes küzdelemben. „Miközben a 2008-as, súlyos gazdasági…

Kapcsolódó hírek

Újabb pert nyertünk: Az EMMI nem kérhet pénzt a Tao.-adatokért!

Útjára indult a Rúgj egy gólt az MLSZ-nek! kampány

Konferencia az EU-s pénzekről a korrupcióellenes világnap alkalmával

Szegedi vállalatok: sokat tudunk róluk, de nem eleget

A látszatra egyre jobban ügyelnek, a lényeg azonban sokszor rejtve marad

Fontosabb adataikat sem mindig adják ki külföldi működésükről a nemzetközi cégek

TI Magyarország az Isztambuli Konferencián

Pontosítás az MVM közleményéhez

Az átláthatóságban nincsenek topon a Top50 vállalatai

A Top 50 vállalat képviselőjének módszertani workshopot tartott a Transparency International Magyarország

×