A Globális Korrupciós Jelentés (angolul GCR) egy olyan tanulmány, mely a korrupt hozzáállás megváltoztatása érdekében a politikai döntéshozókat és a nyilvánosságot segíti azáltal, hogy iránymutatásokat és ajánlásokat kínál számukra.

A jelentés különböző információforrásokra támaszkodik, például szakértők és aktivisták munkájára, valamint naprakész kutatási eredményekre. Így a jelentésből megismerhetők a korrupció témakörében végzett kutatások legújabb fejleményei.

A jelentés, melynek középpontjában minden évben egy adott ágazat áll, azt vizsgálja, hogy az adott szektorban világszerte mennyire elterjedt a korrupció. A jelentés hangsúlyozza a korrupció súlyosságát és a változás szükségességét. Azt is kiemeli, hogy az ágazatban tapasztalt korrupció milyen hatással van az állampolgárokra és az érintett országok gazdaságára. A jelentés segít felderíteni, hogy mi vagy mik hiányozhatnak az adott ország korrupcióellenes politikájából, és arra ösztönzi ezeket az országokat, hogy vezessenek be hatásosabb intézkedéseket.

A kiemelt szektorral kapcsolatban meghozott intézkedések felülvizsgálata arra ösztönzi a politikai döntéshozókat, hogy felülvizsgáljanak más ágazatokat is, és több ágazatban is változások történjenek.

2013-ban a Transparency International Magyarország az oktatással foglalkozó jelentés keretén belül megvizsgálta a hazai felsőoktatásban tapasztalható korrupciót, 2015-ben pedig pedig a magyar sportfinanszírozás korrupciós helyzetét.

 

Adományozás Newsletter signup

Hírlevél feliratkozás

Kérjen tőlünk naprakész információkat!

Hírlevelünkről bármikor leiratkozhat!