Skip to content

Vagyonnyilatkozatok

A vagyonnyilatkozatok jelenlegi rendszere nem képes biztosítani a közhatalmat gyakorlók vagyonosodásának az átláthatóságát. A polgárok ugyanakkor joggal várják el, hogy az adójukból fizetett választott tisztviselők, valamint a közszféra más dolgozói érdemben adjanak számot a vagyonuk eredetéről. A vagyonnyilatkozatokra vonatkozó hatályos szabályok ezt nem biztosítják. A vagyonnyilatkozatok nem minden esetben, a hozzátartozói nyilatkozatok pedig egyáltalán nem nyilvánosak, míg a vagyonnyilatkozatok tartalmának az ellenőrzése puszta formalitás, és a nyilatkozatot szándékosan valótlanul, hamisan kitöltőket sem fenyegeti elrettentő erejű szankció.

Javaslatok:

1. Valódi nyilvánosság
a
a.) Kézzel kitöltött, illetve szkennelt vagyonnyilatkozatok helyett elektronikusan kitöltött és elektronikusan olvasható, kereshető, összehasonlítható vagyonnyilatkozatok.

b.) Egységes, elektronikus, állami vagyonnyilatkozati adatbázis, amelyben a tisztségviselő mandátuma alatt kitöltött minden vagyonnyilatkozat és azok módosítása is elérhető.

c.) A parlamenti képviselők és a politikai vezetők (miniszterek, államtitkárok) esetében a hozzátartozók (nyilatkozóval egy háztartásban élők) vagyonnyilatkozata is legyen nyilvános és teljes körűen hozzáférhető a világhálón.
a

2. Valódi tartalom
a
a.) A vagyonnyilatkozat tartalmazzon arra vonatkozó magyarázatot, hogy a tisztségviselő milyen forrásból tett szert az abban szereplő vagyontárgyakra.

b.) A vagyonnyilatkozat tartalmazza az országgyűlési képviselő minden társadalmi vagy gazdasági szervezetben vállalt tisztségét, akkor is, ha az nem jár jövedelemmel.

c.) A vagyonnyilatkozat nem nyilvános melléklete tartalmazza az abban szereplő ingatlanok és ingóságok azonosítására alkalmas adatot (cím, helyrajzi szám, rendszám, engedélyszám, stb.). Ezen adatokhoz a mentelmi bizottság és a hatóságok férhetnek hozzá.
a

3. Valódi ellenőrzés
a
a.) A vagyonnyilatkozatokat az adóhatóság ellenőrizze.

b.) A vagyonnyilatkozatok és a nyilatkozók adóbevallásának automatikus összevetése.

c.) Automatikus vagyonosodási vizsgálat a megmagyarázatlan gazdagodás felderítésére.
a

4. Valódi büntetés
a
a.) A Büntető Törvénykönyv önálló bűncselekményként rendelje büntetni a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség megsértését.

b.) Fenyegesse börtönbüntetés és a közhatalmi, valamint közpénzről döntő foglalkozásoktól történő eltiltás azokat, akik hamis, vagy valótlan tartalmú vagyonnyilatkozat tesznek, vagy a vagyonnyilatkozatukat nem nyújtják be.

c.) Az is legyen büntetendő, ha valaki gondatlanságból mulasztja el vagy sérti meg a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségét.

Az ajánlások a Transparency International Magyarország, a K-Monitor és az Átlátszó.hu által 2014-ben közösen kiadott „Civilek vagyonnyilatkozati 12 pontja” alapján készültek.
a

A vagyonkereso.hu egy folyamatosan frissülő adatbázis, ahol az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatainak digitalizált változatában lehet keresni, a nyilatkozatok eredeti változatát le lehet tölteni, a címoldalon található blog pedig vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos híreket gyűjt. A Vagyonkereső több partnerszervezet együttműködésének az eredménye. Az alapötlet a Direkt36 szerkesztőitől származik, az oldalt a 444.hu fejlesztette és üzemelteti, a jogi ismeretterjesztő és háttéranyagokat pedig a Transparency International Magyarország készítette. A három policy paper és a videók összefoglalják a vagyonnyilatkozatokra vonatkozó jogszabályokat,  ügyeket és problémákat, illetve javaslatokat. Az oldal létrehozását a világszerte számos médiaprojektet támogató, amerikai székhelyű Internews nonprofit szervezet támogatta.

Bővebben »

×