KURATÓRIUM

LŐKE ANDRÁS – ELNÖK

Az Ittlakunk.hu hiperlokális weblapcsoport alapítója és főszerkesztője. Korábban a svájci Ringier-csoport vasárnapi magazinjának létrehozásánál bábáskodott, mely projektet a gazdasági válság mosta el. 1988-tól több mint két évtizedig a HVG hetilapnál dolgozott, a lap Trend, illetve Interjú rovatának szerkesztőjeként. Még korábban nemzetközi politikai és gazdasági cikkeket írt, elsősorban európai országokról, az EU-ról és a Közel-Keletről. 2001 óta a tényfeltáró újságírást támogató Göbölyös Soma Alapítvány kuratóriumának elnöke. 1994-ben a German Marshall Fund of the United States ösztöndíjasa volt az Egyesült államokban, ahol többek közt alulról szerveződő mozgalmakkal foglalkozott. Egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem angol-orientalisztika szakán végezte.

NAGY ZOLTÁN – KURÁTOR

Nagy Zoltán, közgazdász, a Gazdasági Versenyhivatal egykori elnöke.

ALEXA NOÉMI – kurátor

Alexa Noémi a Közép-európai Egyetem üzleti karának adjunktusa. Az Üzleti és Kormányzati Integritás Központ tanáraként üzleti etikát és vezetéselméletet tanít gyakorló és leendő üzletembereknek. PhD fokozatát a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte nemzetközi kapcsolatok szakon, mester fokozatait az Eötvös Loránd Tudományegyetem kulturális antropológia és spanyol szakán szerezte. Egyetemi tanulmányai egy részét a barcelonai Pompeu Fabra egyetemen és a dániai Aalborg Egyetemen végezte. Mielőtt csatlakozott volna a Közép-európai Egyetemhez a Transparency International magyarországi tagozatát vezette hét éven keresztül, jelenleg a szervezet kurátora. Korábban doktori hallgatóként és a minisztériumi főosztályvezető-helyettesként kutatási és gyakorlati tapasztalatokat szerzett európai uniós pénzügyi alapok elosztása és felhasználása terén. Gyakorlata van szervezetek felépítésében és vezetésében, egyetemi oktatásban és tréningek tartásában, valamint kutatásban és kutatási projektek irányításában. A Transparency Internationalnél üzleti és kormányzati etika terén szerzett tapasztalatai után jelenleg a téma tudományos hátterére összpontosít. Kutatásai során az üzleti szektor integritását vizsgálja, különös tekintettel arra, hogy milyen hatással van a versenyre a vállalati átláthatóság és számonkérhetőség erősödése.

Kuratóriumi tagok összeférhetetlenségi nyilatkozatai.

KURATÓRIUMI DÖNTÉSEK

A Transparency International Magyarország Alapítvány kuratóriumi ülései nyilvánosak. A következő ülés időpontja: 2017. május 25. 14:00.

Korábbi kuratóriumi ülések határozatai

JEGYZŐKÖNYV – 2017. 11.27.

JEGYZŐKÖNYV – 2017.09.13.

JEGYZŐKÖNYV – 2017.05.25.

JEGYZŐKÖNYV – 2016.10.19.

JEGYZŐKÖNYV – 2016.09.06.

JEGYZŐKÖNYV – 2016.05.30.

JEGYZŐKÖNYV – 2016.01.05.

JEGYZŐKÖNYV – 2015.09.17.

JEGYZŐKÖNYV – 2015.05.26.


Felügyelőbizottság

  • Bod Péter Ákos, elnök

Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. 1975-ben szerzett közgazdasági diplomát Budapesten, közgazdasági kutatómunkát végzett 1990-ig, vendégoktatóként tanított itthon, amerikai és nyugat-európai egyetemeken, dolgozott ENSZ-tanácsadóként a fejlődő világban. A rendszerváltozás után országgyűlési képviselő, ipari és kereskedelmi miniszter. 1991 és 1994 között a Magyar Nemzeti Bank elnöke. 1995-1997 között a londoni EBRD igazgatótanácsának tagja, majd visszatért tanári pályájára. Munkásságáért megkapta a Köztársasági Elnök emlékérmét, 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét. Tíz szakkönyv, mintegy száz szakcikk szerzője, rendszeresen publikál gazdaságpolitikai kérdésekről a Heti Válasz, a Világgazdaság, a Magyar Szemle és a Hungarian Review hasábjain. A Transparency International, a GKI Gazdaságkutató és a Vodafone budapesti szolgáltató-központa felügyelőbizottságának, az Akadémiai Kiadó igazgatóságának tagja, számos szakmai folyóirat szerkesztőbizottságában tevékenykedik.

  • Jancsics Dávid

Jancsics Dávid a Rutgers egyetem Közigazgatási Iskolájának tanára és kutatója. Itt közszolgálati menedzsmentet, adminisztratív etikát és alkalmazott statisztikát tanít. Ezek mellett a John Jay College of Criminal Justice adjuktusaként kutatásmódszertant és kvalitatív módszertant oktat. Az ELTE Társadalomtudányi Karán diplomázott, majd a City University of New York Graduate Centerében szerezett doktori fokozatot szociológából. Általános érdeklődési területe a közigazgatás, szervezetelmélet és gazdaságszociológia. Szűkebb kutatási témái a korrupció, szervezeti deviancia és informális gyakorlatok a poszt-kommunista régióban. Magyarországon számos kutatást vezetett. Tanulmányai többek között az Administration & Society, az International Public Management Journal és az International Journal of Public Administration nevű nemzetközi folyóiratokban jelentek meg. 2014-ben a “hatalom szerepe a szervezeti korrupcióban” című társszerzős tanulmánya elnyerte az Academy of Management Public and Nonprofit szekciójának legjobb tanulmányért járó díját majd a 2016-ban legjobb tanulmány bíráló bizottságának elnökévé választották.

  • Villányi-Nosko Viktória

Jelenleg a Minority Rights Group Europe pénzügyi felelőse. 2011-től a NESsT társadalmi vállalkozás Közép- és Kelet-Európáért felelős operatív menedzsere, ahol szerkezeti átalakulás és fejlesztés operatív és pénzügyi feladataiért felelt. 2000-2011 között a Freedom House Europe-nál dolgozott, ahol operatív, pénzügyi és projekt menedzsment területen rendkívül sok tapasztalatot szerzett mind nemzetközi együttműködésekben és multikulturális környezetben, mind Magyarországon: projekt- és pénzügyi tervezés, kivitelezés, beszámolók és jelentések készítése, szervezeti működés felügyelete, a jogszerű működés feltételeinek biztosítása, valamint a belső szabályzatok készítése és betartatása. 2000-ben diplomázott a Közép-európai Egyetem politikatudományi tanszékén. 2003-2006 között a Freedom House évente megjelenő Nations in Transit: Civil Society, Democracy and Markets in East Central Europe and the Newly Independent States kiadvány Magyarországról szóló fejezetének a választási rendszerekről, független mediáról, korrupcióról és önkormányzatiságról szóló részeinek szerzője.


Tanácsadó testület

  • Bojár Gábor, üzletember, a Graphisoft alapítója
  • Fáth Péter, üzletember
  • Hack Péter, jogász, tanszékvezető egyetemi docens, Eötvös Loránd Tudományegyetem
  • Harmati László, vezérigazgató-helyettes, Erste Bank Magyarország
  • Mizsei Kálmán, diplomata, az EU ukrajnai missziójának volt vezetője
  • Nagy Zoltán, közgazdász, a Gazdasági Versenyhivatal volt elnöke
  • Svékus Márton, szervezetfejlesztő
Adományozás Newsletter signup

Hírlevél feliratkozás

Kérjen tőlünk naprakész információkat!

Hírlevelünkről bármikor leiratkozhat!