Skip to content

Fontos pert nyertünk első fokon az OGYÉI-vel szemben a Sinopharm és a Szputnyik vakcinák hazai engedélyezése ügyében

Fontos pert nyertünk első fokon az OGYÉI-vel szemben a Sinopharm és a Szputnyik vakcinák hazai engedélyezése ügyében

A Transparency International Magyarország még a tavasszal kérte a kínai Sinopharm, valamint az oroszországi Sputnik vakcinák engedélyezésével összefüggő iratok kiadását az Országos Gyógyszerészeti Intézettől (OGYÉI). A fordulatokban gazdag ügy során az OGYÉI előbb a járványügyi elfoglaltságaira hivatkozva, és kihasználva a pandémia kezelése során a kormány által kitolt határidőt 90 napos haladékot kért, de emellett a hivatal az üzletit titkainak megóvására is hivatkozott. 

Mi azonban nem vártuk meg a szerintünk indokolatlanul hosszú határidőt, és a bírósághoz fordultunk, mire az OGYÉI hivatalosan is úgy reagált, hogy a keresetünk idő előtti.  A hivatal emellett más módon is megpróbált elébe menni az eljárásnak, azonban az akkori válaszukból kiderült: az oroszországi és a kínai koronavírusvakcina engedélyezési dokumentumai szerintük mindenestül üzleti titkot képeznek. A bíróság azonban nem ült fel ennek a védekezésnek, mire az OGYÉI az első tárgyaláson nagy meglepetésünkre egyezséget ajánlott, mondván: minden adatot átad nekünk. És ekkor jött az újabb fordulat: a hivatal a saját maga által tett készséges ajánlat ellenére végül mégsem tette közzé a kért dokumentumokat, ezért a per folytatódott. Az eljárás soron következő tárgyalását október 19-én tartották a Fővárosi Törvényszéken, ahol a bíróság meghozta elsőfokú ítéletét, aminek értelmében az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek ki kell adnia számunkra az alábbi iratokat:

  • az Országos Kórházi Főigazgatóság által a Sinopharm és a Sputnik vakcinák engedélyezés iránti benyújtott kérelmeket
  • az OGYÉI által a kínai és az oroszországi gyártóhelyeken végzett helyszíni vizsgálatok megállapításait
  • a külügyminiszternek a Sinopharm oltóanyagra vonatkozó alperes igazolását
  • a Nemzeti Népegészségügyi Központnak a Sputnik vakcinával kapcsolatos szakvéleményét
  • a Sputnik vakcina terápiás hatásosságát és az előny/kockázat arány vizsgálatát igazoló iratokat
  • az OGYÉI értékelő jelentését mindkét oltóanyagra nézve.

Nagy sikernek érezzük, hogy az illetékes bíróság igazat adott az érvelésünknek. Bár elsőfokú ítéletről van szó, így az alperes még fellebbezéssel élhet a döntéssel szemben, reméljük hogy záros határidőn belül pont kerül az ügy végére, és teljes egészében megismerhetjük az általunk kért dokumentumok tartalmát.

Kapcsolódó hírek

A TI egyre többet foglalkozik konkrét korrupciós ügyekkel. Célunk, hogy feltárjuk és leleplezzük a...
A demokratikus közéletnek, a közügyek szabad megvitatásának az alapja, hogy bárki hozzáférhet a közérdekű...
A Transparency International Magyarország 2006-os megalakulását követően egyik legfontosabb feladatának tartotta és tartja a...
×