Skip to content

Adalékok a lélegeztetőgép-bizniszhez – a külügytől várjuk a részletek tisztázását

Adalékok a lélegeztetőgép-bizniszhez – a külügytől várjuk a részletek tisztázását

Az Alaptörvény és a nemzeti vagyon védelmére alkotott törvény értelmében a magyar állam kizárólag átlátható szervezetekkel szerződhet, és az állami beszállítókat elsőrendűen közbeszerzési eljáráson kell kiválasztani. Úgy tűnik, a kormány nem vette magára ezeket a követelményeket akkor, amikor 300 milliárd forintért vásárolt lélegeztetőgépet. Azt eddig is tudtuk, hogy jelentős túlvásárlás és túlárazás történt, magyarul jóval többet és jóval drágábban vett a kormány, mint amire szükség lett volna. A Transparency International Magyarország idén év elején közérdekű-adatigényléssel derítette ki (), hogy a feleslegesen nagy mennyiségben beszerzett lélegeztetőgépek közül egyetlen darabot sem sikerült eladni. Újabb kérdéseket vet föl azonban, hogy miként ugrotta át a magyar törvények által elméletileg magasra tett lécet Vinod Sekhar malajziai üzletember és a hozzá kötődő GR Techonogies nevű cég. A nemrég napvilágot látott hírekből tudható, hogy a maláj beszállítótól 178 milliárddal részesedett a 300 milliárdos bizniszből. A birtokunkba került iratok alapján azonban felette gyanúsak az ügyletek, a kifizetések egy része ugyanis nem a lélegeztetőgépek szállítására szerződött cégnek ment, hanem feltehetően a Silk Road Development Fund Management Holding Ltd. hongkongi, valamint a Havelock International (Pte) LTD szingapúri bankszámlájára került.

A részletek tisztázása érdekében még július 30-án közérdekűadat-igénylést küldünk a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak. Egyebek mellett arra vagyunk kíváncsiak, hogy ki és miféle eljárásban választotta ki a GR Technologies nevű céget lélegeztetőgépek beszállítására, hogyan ellenőrizték, hogy ez a cég teljesíti-e a beszállítókra vonatkozó átláthatósági követelményeket, illetve miért fordulhatott elő az, hogy a magyar kormány nem is ennek a cégnek, hanem másoknak fizette ki a lélegeztetőgépek árát. Kértük továbbá a vonatkozó szerződéseket, számlákat és kifizetési bizonylatokat is.

A kormánynak még 5 napja van arra, hogy válaszoljon, a fejleményekről természetesen beszámolunk.

Kapcsolódó hírek

A TI egyre többet foglalkozik konkrét korrupciós ügyekkel. Célunk, hogy feltárjuk és leleplezzük a...
A demokratikus közéletnek, a közügyek szabad megvitatásának az alapja, hogy bárki hozzáférhet a közérdekű...
A Transparency International Magyarország 2006-os megalakulását követően egyik legfontosabb feladatának tartotta és tartja a...
×