Skip to content

Feljelentésünk alapján nyomoz az Európai Ügyészség a lombkoronasétányok ügyébe

Feljelentésünk alapján nyomoz az Európai Ügyészség a lombkoronasétányok ügyébe

A tarra vágott nyírmártonfalvai erdőben található lombkoronasétány története kiválóan példázza a korrupció magyarországi elburjánzását. A kopasz síkra ácsolt lombkoronasétány cáfolhatatlan jelét adja annak, hogy bármilyen értelmetlen ötlettel be lehetett próbálkozni az uniós kasszánál. Néhány kilométeres körzetben, jóformán azonos projektötletekkel, hárman is sikerrel pályáztak fejenként nagyjából hatvanmillió forint támogatásra.  

Nyírmártonfalva polgármestere, Filemon Mihály az „Erdei kirándulóhely közjóléti létesítmény létesítése erdei lombkoronaösvénnyel és tájházzal” elnevezésű, ám erdőt nem látott projektre 63 millió forintot ért. Tasi Sándor hajdú-bihari közgyűlési alelnök 61 millió forintot érő nyíradonyi projektje szinte szó szerint egyező elnevezéssel futott („Erdei kirándulóhely közjóléti létesítmény létesítése tájházzal, erdei lombkoronaösvénnyel”). Nyíradonynak azonban nem volt elég egyetlen lombkoronasétány, ezért a települést a parlamentben képviselő Tasó László az „Erdei kirándulóhely létesítése erdei lombkoronaösvénnyel” című projekt keretében 64 millió forintért szintén Nyíradonyban épített lombkoronasétányt.  

Aligha volt szükség Nyíradonyban két lombkoronasétányra, az meg pláne visszás, hogy a tarra vágott nyírmártonfalvai erdőben  lombkoronasétány épült. 

A Transparency International Magyarország e visszaélések miatt tavaly áprilisban az Integritás Hatóság eljárását kezdeményezte, majd idén januárban az Európai Ügyészséghez fordultunk. 

Magyarország nem tagja az Európai Ügyészségnek (EPPO), ezért kétséges volt, hogy eljárhat-e az uniós vádhatóság. A július utolsó napján kelt hivatalos válaszban az EPPO tudatta velünk: csalás gyanúja miatt bűnügyi nyomozást indított az ügyben. Ez az áttörés azt jelzi, hogy az Európai Ügyészség a nem EPPO-tag Magyarországon megkísérelt vagy végrehajtott csalások és korrupció ügyében is fel tud lépni az európai uniós források védelme érdekében. 

Ezzel egyszersmind cáfoljuk a magyar ügyészség közleményét, a magyar vádhatóság szerint ugyanis Magyarországon és nem az Európai Ügyészség előtt folyik nyomozás a nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyében. 

Kapcsolódó hírek

A Közös értékeink és a Stronger Roots projektünk keretében korrupciós túrát szerveztünk, amelyen azt...
Nemzetközi konferencia keretében, február 4-én hozta nyilvánosságra legújabb, az Európai Ügyészségre vonatkozó tanulmányát a...
„Ami most elveszett, az soha nem jön vissza” – A TI Magyarország konferenciája az...
A Transparency International Magyarország meggyőződése szerint a korrupció elleni fellépés záloga az lenne, hogy...
A Transparency International Korrupció Érzékelési Indexe (Corruption Perception Index) 1995-ben került kialakításra, amely a...
×