Skip to content

Az Európai Bizottsághoz fordult a TI Magyarország az átláthatatlan módon kiosztott turisztikai támogatások miatt

Az Európai Bizottsághoz fordult a TI Magyarország az átláthatatlan módon kiosztott turisztikai támogatások miatt

Az Európai Bizottsághoz (EB) fordult a Transparency International (TI) Magyarország, miután a magyar állam százmilliárdos tételben osztott ki támogatásokat a turisztikai szektorban az elmúlt években. A Bizottság illetékes testületének megküldött levelünkben jeleztük: a kormány, részben a COVID-járvány okozta gazdasági nehézségre hivatkozva hatalmas, állami és uniós hátterű támogatásokat osztott szét, többnyire kormányközeli szereplőknek. A EB-től azt várjuk, hogy tegyen konkrét lépéseket a források átláthatatlan elköltése ügyében.

A TI Magyarország a 2021. évi korrupcióellenes világnapon mutatta be Szoba kiváltsággal című tanulmányát. Ahogy az általunk összeállított szakmai anyagban rámutattunk: a magyar állam a világjárvány ürügyén hatalmas tételben osztott ki adófizetői forrásokból támogatásokat a politikához közel álló vállalkozóknak, önkényesen beavatkozva a turisztika piaci viszonyaiba. A legalább 100 millió forintot elnyerő támogatásokat könnyen feldolgozható táblázatos formában is közzé tettük honlapunkon.

2020-ban rekord összegű, közel 219 milliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatás szétosztásáról gondoskodott az Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) tulajdonában és felügyelete alatt álló Kisfaludy2030 Zrt. Csak ebben az esztendőben csaknem 16 ezer esetben ítéltek meg támogatásokat a Kisfaludy Program keretében, a legtöbb pénzt egy többségében kormányközeli vállalkozásokból és településekből álló szűk kör kapta. A 2020-as évben szétosztott 219 milliárd forint több mint 70 százalékát, mintegy 158 milliárd forintot a száz legnagyobb támogatás nyertese vihette el. A források több mint harmadát, 73 milliárd forintot átláthatatlan feltétel között, egyedi támogatásként ítélték meg.

Az Európai Bizottságnak írott levelünkben a turisztikai támogatások visszás odaítélése ügyében a magyar állammal szemben indított pereinkre is felhívjuk a figyelmet. A TI Magyarország több esetben is közérdekűadat-igénylések útján próbálta feltárni a pénzosztások során felmerült visszásságok legékesebb példáit, és miután a Kisfaludy2030 rendre megtagadta a válaszadást, pereket indítottunk az adatok nyilvánosságáért. Az állami céggel szemben indított pereinket jogerősen meg is nyertük, így fény derülhet arra, hogy milyen feltételekkel részesült támogatásban a Balatoni Kör akkori elnöke, miként juthatott hozzá a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Hunguest Hotels 17,7 milliárd forint állami támogatáshoz, valamint milyen alapon ítélt meg az MTÜ másfél milliárd forintot a felcsúti záportározó turisztikai fejlesztésére.

 

Kapcsolódó hírek

A táblázat a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a Kisfaludy2030 Zrt. által nyújtott a...
A turisztikai szektor a járványhelyzet, a koronavírus okozta válság által talán leginkább sújtott ágazat....
×