Skip to content

Megszereztük a Mészáros-szállodák támogatási iratait

Megszereztük a Mészáros-szállodák támogatási iratait

Bréking: kézhez kapta a Transparency International (TI) Magyarország a Mészáros Lőrinc szállodáinak és a Club Aliga hotelfejlesztésére nyújtott turisztikai támogatásokról szóló információkat. Hogy több mint másfél év pereskedés után végre választ kaptunk-e kérdéseinkre? Sajnos egyelőre nem, ugyanis arrogáns módon 2500 darab javarészt használhatatlan, feketével kitakart, laponként befényképezett PDF-ben küldte el az adatokat a támogatásokat kezelő állami cég, a Kisfaludy2030 Zrt.  

Rekordösszegű, csaknem 200 milliárd forint értékű turisztikai támogatás talált gazdára 2020-ban a Kisfaludy Program keretében. A támogatások kiosztása rendkívül koncentrált módon történt: a száz legnagyobb támogatás nyertese vihette el a teljes összeg több mint 70 százalékát, mintegy 158 milliárd forintot. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels szállodalánc létesítményei nyerték el a támogatások közel tizedét, csaknem 18 milliárd forintot. A szintén haveri körbe tartozó Appeninn Holding projektjeinek öt különböző jogcímen 16 milliárd forint jutott 2020-ban és 2021-ben, ebből 7,3 milliárd forint az egykori pártüdülő, a Club Aliga hotelfejlesztésére ment. 

A TI Magyarország 2021 áprilisában nyújtott be közérdekűadat-igénylést annak kiderítésére, hogy a Hunguest Hotels és az Appeninn Hegyvidék Kft. miként jutott hozzá a rekordösszegű támogatásokhoz. Egyebek között annak szerettünk volna utánajárni, hogy ki és milyen alapon ítélte meg a támogatásokat, illetve hogy miként zajlott a támogatások kifizetése és a megvalósított fejlesztések ellenőrzése. Az adatigénylés perbe torkollott, melyet mindhárom fokon, legutóbb 2022. decemberben a Kúrián is megnyert a TI Magyarország. Sőt időközben két másik Kisfaludy támogatás kapcsán, Laposa Bence borász és a felcsúti víztározó ügyében szintén a jogerős ítéletet követően harmadfokon is nekünk adott igazat a bíróság. 

blank

Az adatok szolgáltatását meg is kezdte a Magyar Turisztikai Ügynökség felügyelete alá tartozó állami cég, a Kisfaludy2030 Zrt., azonban nem várt fordulatot csempészett a teljesítésbe. A Hunguest szállodák és a Club Aliga támogatására vonatkozó anyagokat összesen 16 e-mailben, mintegy 2500 darab, oldalanként külön-külön befényképezett PDF-ben küldte el. Méghozzá oly módon, hogy a Kisfaludy Zrt. a dokumentumokat egyenként feltöltötte a saját tárhelyére és külön jelszóval védett linkeken, 5 napon belül, egyetlen alkalommal tette letölthetővé a saját oldaláról. Az adatkiadás ilyen módja nemcsak teljességgel észszerűtlen, de törvénysértő is, hiszen nem felel meg a bíróság által a jogerős ítéletben előírt követelményeknek.  

Ráadásul számos, az adófizetők által finanszírozott munkaórát fordítottak arra, hogy használhatatlanná tegyék a dokumentumáradatot. A rendelkezésre bocsátott iratok jelentős részét az adatszolgáltatást megelőzően olvashatatlanná tettek. Egyes dokumentumokat teljes egészében fekete színezéssel takartak el. Más esetekben meg a dokumentum sablonszerű alapadatain (pld. táblázatok fejlécein, intézmények megnevezésén és címén, tisztségviselők nevén és beosztásán, stb.) túl minden érdemi adatot rejtettek fekete szín mögé. Olyan dokumentum is bőven akadt, amit miniatűr méretűre kicsinyítve tettek olvashatatlanná. Az olvashatatlanná tett adatok kiadása természetesen szintén sérti a bíróság ítéletét.  

A Kisfaludy2030 Zrt. azt sem volt hajlandó elárulni, hogy kik bírálták el a pályázatokat és döntöttek ezáltal a pénzek sorsáról. 

A TI Magyarország ezért levélben szólította fel a Kisfaludy2030 Zrt.-t, hogy február 10-e péntekig teljesítse az adatkiadási kötelezettségét. Amennyiben erre nem kerül sor, feljelentést teszünk és bírósági végrehajtást kezdeményezünk az ügyben.  

A Kisfaludy2030 Zrt. egyébként éppen idén januárban tette közzé, hogy a korábban megítélt támogatások egy részét visszafizettetik a gazdasági okok miatt felfüggesztett fejlesztések esetében, így a TI Magyarország által firtatott pénzek egy részét is visszakérik. A Hunguest hotellánc összesen csaknem 4 milliárd, míg a Club Aliga-t átvevő Hellnarik Hospitality a teljes, több mint 7 milliárd forintos támogatásnak búcsút mondhatott. Azonban az MTÜ felügyelte állami cég által visszavont támogatások ellenére a Mészáros-hotelek és az aligai fejlesztések továbbra is jelentős állami juttatásokból gazdálkodhatnak.  

Kapcsolódó oldalak

Nincsenek kapcsolódó oldalak
×