Skip to content

Bemutatjuk az új közbeszerzési adatbázisunkat

Bemutatjuk az új közbeszerzési adatbázisunkat

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének két csúcsgazdag oligarchája, Szíjj László és Mészáros Lőrinc nyerték el a közbeszerzéseket a legnagyobb összegben 2018 és 2020 között, derül ki a Transparency International (TI) Magyarország új, Tenderbajnok elnevezésű interaktív felületén böngészhető adatokból. Mint arra a TI Magyarország által május 10-én elindított online platformja rávilágít: a két oligarcha, a Szijjártó Péter külügyminisztert luxusjachtoztató Szíjj László és Orbán Viktor gyermekkori kebelbarátja, a felcsúti gázszerelőként ismertté vált Mészáros Lőrinc a vizsgált időszakban több, mint 1500 milliárd forintnyi megbízást nyertek el. 

Egyetlen cég, a Szíjj László érdekeltségébe tartozó Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt. összesen több mint 626 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el   a 2018-2020-as időszakban, derül ki a TI Magyarország által most közzétett interaktív adatbázisából.  

A bemutatott interaktív felület adatai alapján Szíjj László és Mészáros Lőrinc párosa egyenként és együtt is magasan a mezőny fölé emelkedik az érdekeltségeik által összesen elnyert közbeszerzések értékét tekintve. Szíjj cégei 914 milliárd forint összegű, míg Mészáros Lőrinc vállalatai 633 milliárd forintot kitevő közbeszerzési eljárást mondhattak magukénak a vizsgált időszakban, melyek között a két oligarcha saját tulajdonában álló, és közösen birtokolt érdekeltségei egyaránt megtalálhatóak. A két oligarcha cégei által elért összeredménnyel Szíjj László vállalkozásai a három év alatt elnyerhető teljes vizsgált közbeszerzési érték 10, míg Mészáros Lőrinc cégei ugyanannak a 7 százalékát szerezték meg, nem számítva a családtagok vállalkozásainak eredményét. 

blank 

A Tenderbajnok felület célja, hogy grafikus formában, kereshető módon bemutassa a közpénzt elnyerő cégeket, közbeszerzési tevékenységüket, eredményüket, tulajdonosi hátterüket és a tulajdonosaik közhatalmi szerepvállalását, valamint rávilágítson a rendelkezésre álló adatok alapján azonosítható korrupciós és integritási kockázatokra. A felület létrehozásához több, nyilvánosan hozzáférhető adatforrást kötött össze a TI Magyarország. A Tenderbajnok oldalon a TI Magyarország által összeállított szempontoknak megfelelő több mint 2700 cég és több mint 5200 végső tulajdonos adatait összegeztük. A vizsgált vállalatok összesen 8,9 ezer milliárd forint értékben nyertek el közbeszerzéseket 2018 és 2020 között. 

blank

A kockázatok, kiugró értékek azonosítását figyelmeztető jelzések, úgynevezett red flagek jelzik a felületen. A felhasználók mások mellett rákereshetnek a vizsgált időszakban a legnagyobb összegben közbeszerzéseket elnyerő cégekre, azok végső tulajdonosaira, így mutatva rá a közbeszerzési piacon azonosítható koncentráció mértékére. A vizsgált entitások közül 237 vállalkozás és 230 tulajdonos nyert el megbízásokat 5 milliárd forint feletti értékben. A felület egyedülálló módon a közbeszerzéseken nyertes cégek tulajdonosainak közhatalmi szerepvállalását is átláthatóvá teszi, vagyis azt, hogy mely tulajdonosok töltöttek be különböző pozíciókat állami, illetve önkormányzati szervezetekben, miközben érdekeltségeik közbeszerzéseket nyertek. Az utóbbi mutató az összeférhetetlen kapcsolatok azonosítását segíti elő. 118 tulajdonos esetében azonosítottunk közhatalmi pozíciót, melyek egy része azonos volt vagy kapcsolatban állt az ajánlatkérő szervezettel.   

* 

A TI Magyarország új, TENDERBAJNOK névre hallgató interaktív közbeszerzési felülete elérhető ezen a címen: https://tenderbajnok.transparency.hu/ 

A közbeszerzési adatbázisunk eredményeit részletesen bemutató szakmai elemzésünk ezen a linken érhető el. 

 

 

Kapcsolódó hírek

Mészáros Lőrinc vezeti a Transparency International (TI) Magyarország Tenderbajnok elnevezésű interaktív, közbeszerzési adatokon alapuló...
A Tenderbajnok felület célja, hogy grafikus formában, kereshető módon bemutassa a közpénzt elnyerő cégeket, közbeszerzési tevékenységüket,...
×