Skip to content

Magyarországra látogatott szervezetünk alapítója, Peter Eigen

Magyarországra látogatott szervezetünk alapítója, Peter Eigen

Peter Eigen, a Transparency International (TI) nemzetközi szervezet alapítója három napra Budapestre érkezett, hogy a korrupció elleni küzdelem vezető szereplőivel találkozhasson. A hétfő reggel tartott sajtótájékoztatón méltatta a TI Magyarország eddigi sikereit és kiemelte, hogy

az új kormány rendelkezik a strukturális reformok megvalósításához szükséges parlamenti többséggel, ezért a lehetőség adott a hatékony korrupció elleni fellépéshez. Ha a politikai akarat is meglesz az átláthatóság feltételeinek megteremtéséhez, a szervezet szakmai javaslatokkal, sikeres példák bemutatásával segíteni fogja az új kormányt

– mondta Peter Eigen.

A korrupciós kockázatok csökkentése nélkül Magyarország versenyképessége és gazdasági mutatói nem fognak javulni. „A korrupció megfékezése strukturális változások, valamint a legfelsőbb szint példamutató elkötelezettsége nélkül nem megvalósítható” mutatott rá az új kormány és az új parlament felelősségére Marschall Miklós, a Transparency International európai és közép-ázsiai regionális igazgatója. A sajtótájékoztatón kiemelték azokat a területeket, ahol azonnali fellépést sürgetnek.

Párt és kampányfinanszírozás

Pártok és kampányok pénzügyei jelenleg nem átláthatók. A Fidesz parlamenti többsége lehetővé teszi a Fidesz által benyújtott törvényjavaslat frissítését megfelelő átláthatósági és ellenőrzési intézmények (kampányszámla, hirdetések regisztrációja, Állami Számvevőszék szerepének erősítése) beemelésével, és esélyt ad a valóságnak megfelelő, ésszerű kampányköltési határ bevezetésére.

Közbeszerzési rendszer átalakítása

A tenderek 65-75%-a korrupcióval érintett és a rendszerszerű korrupció 25%-kal drágítja a beszerzéseket. 2008-ban a közbeszerzések összértéke 1600 md forint volt.  Korrupciómentes működés esetén 400 md Ft, azaz, a GDP 1,5%-a lett volna megspórolható. Javaslat: új közbeszerzési törvény és az azt felügyelő intézményrendszer reformja.

Bűnüldöző szervek kapacitásának megerősítése

A nagy korrupciós botrányok felderítése és példaértékű szankciója mindeddig elmaradt. A rendőrség és az ügyészség korrupciós ügyek felderítésével foglalkozó egységeinek megerősítése és befolyásmentes működésük biztosítása eredményezhet előrelépést a korrupciós esetek felderítésében.

Igazságszolgáltatási rendszer átláthatóságának és számonkérhetőségének biztosítása

A jogegység, a következetes és átlátható jogalkalmazás a korrupció elleni fellépés kulcsfontosságú láncszeme. Az igazságszolgáltatási rendszerben felmerülő problémák szervezeti változásokkal, a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvény módosításával orvosolhatók.

Nyilvánosság erősítése

A nyilvánosság a korrupció elleni fellépés legegyszerűbb és sokszor leghatékonyabb eszköze. Itt az idő, a szükség és a lehetőség, hogy Magyarország megteremtse a nyilvánosság sokkal magasabb, az Európai Unióban ilyen szempontból élen járó államokban – a skandináv országokban és Észtországban – kiépített fokát. Szükséges az államszervezet működésének szinte teljesen átláthatóvá tétele, az erre vonatkozó jogszabályok végrehajtásának javítása, a vagyonnyilatkozatok rendszerének felülvizsgálata, a pártállami idők titkosszolgálati múltjával kapcsolatos dokumentumok nyilvánosságra hozatala.

Kapcsolódó hírek

A Transparency International Magyarország meggyőződése szerint a korrupció elleni fellépés záloga az lenne, hogy...
A demokratikus közéletnek, a közügyek szabad megvitatásának az alapja, hogy bárki hozzáférhet a közérdekű...
A politikai pártok választási kampányainak a finanszírozása Magyarországon a rendszerváltozás óta megoldatlan probléma, egyben...
A Transparency International Magyarország 2006-os megalakulását követően egyik legfontosabb feladatának tartotta és tartja a...
×