Skip to content

Mészáros Lőrinc az új tenderbajnok!

Mészáros Lőrinc az új tenderbajnok!

Mészáros Lőrinc vezeti a Transparency International (TI) Magyarország Tenderbajnok elnevezésű interaktív, közbeszerzési adatokon alapuló rangsorát. Végső tulajdonosként ugyanis a felcsúti gázszerelő zsebelte be a legnagyobb összeget közbeszerzéseken a 2019-2021 közötti időszakban. A korábbi győztesnek, Szíjj Lászlónak sem kellett csalódnia: a Szijjártó Péter külügyminisztert adriai jachtkörúton vendégül látó építőipari mágnás ezúttal is több száz milliárd forint értékben nyert el tendereket, és ezzel az eredményével a dobogó második helyére fért fel. A bronzérmet a gyakran a „takarítás Mészárosaként” emlegetett Kis-Szölgyémi Ferenc szerezte meg. 

A TI Magyarország 2023 májusában interaktív felületen mutatta be a Tenderbajnok elnevezésű kutatás eredményeit. A Tenderbajnok első elemzésében megállapítottuk, hogy 2018 és 2020 között Szíjj László a cégein keresztül közel 914 milliárd, Mészáros Lőrinc ugyanezen három év alatt 633 milliárd forintot nyert el közbeszerzéseken keresztül. Mostanra fordult a kocka. A TI Magyarország időközben kiegészítette a Tenderbajnok adatbázist a közbeszerzéseken nyertes cégek és tulajdonosaik legfrissebb, 2022-es adataival. 

Tiborcz István üzlettársa is befért a TOP5-be 

Az adatbázis frissítése után új tenderbajnokot avattunk: Szíjj Lászlót Mészáros Lőrinc váltotta az élen, aki a 2019-2021-es időszakban a cégein keresztül összesen közel 1141 milliárd forintot tehetett zsebre. A korábban élen álló Szíjj Lászlónak sem kell azonban szomorkodnia, hiszen a tiszakécskei oligarcha vállalatai közel 842 milliárd forintot nyertek el ugyanezen időszak alatt. Összesítve: Mészáros Lőrinc érdekeltségei a közbeszerzések 8,9 százalékát, míg Szíjj László cégei a 6,6 százalékát nyerték el három év alatt. 

Majdnem 585 milliárd forintot kitevő közbeszerzési eredményével a sajtóban „udvari söprögetőként” is emlegetett Kis-Szölgyémi Ferenc végzett a harmadik helyen. A jellemzően a Habony-Rogán körhöz sorolt üzletember három szolgáltató céggel van jelen a közpénzpiacon, ezek közül a B + N Referencia Zrt. a legjelentősebb, amely egymaga 532 milliárd forintot nyert el. 

A dobogóról ezúttal lecsúszó Balásy Gyula 295 milliárd forint értékben nyert el közpénzes szerződéseket többségében a Nemzeti Kommunikációs Hivataltól, a főhatóság több mint 300 megbízást osztott ki az üzletember három cégének, a Lounge Design-nak, a New Land-nek és a Media Dynamics-nak.  

Az ötödik helyen pedig Tiborcz István korábbi üzlettársának, Paár Attilának a vállalkozásai találhatók, 282 milliárd forinttal. Legjelentősebb érdekeltségei, a West Hungária Bau Kft. és a Magyar Építő Zrt. együttesen mintegy 265 milliárd forint értékben nyertek el közbeszerzéseket három év alatt.  

blank

A céges rangsort még mindig Szíjj László Duna Aszfaltja vezeti 

Az egyes cégek közbeszerzési eredményessége tekintetében Szíjj László építőipari vállalkozása, a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt. megőrizte vezető helyét a 2019 és 2021 között 580 milliárd forint értékben elnyert tendereknek köszönhetően. A Kis-Szölgyémi Ferenc tulajdonába tartozó, régiós szinten is jelentős B + N Referencia Kft. ugyanebben az időszakban mintegy két és félszeresére, 532 milliárd forintra növelte a közbeszerzésekből származó bevételét.  

A harmadik helyen Mészáros Lőrinc vállalkozása, a V-Híd Építő Zrt. áll, amely 511 milliárd forintot zsebelt be. Ezek közül messze kiemelkedik a Ferencváros-Kelenföld vasútvonal kapacitásbővítésére elnyert csaknem 338 milliárd forint értékű közbeszerzés. 

blank

Magántőkealapok a közbeszerzések nyertesei között, avagy ennyit ér az Alaptörvény 

A Tenderbajnok a magántőkealapok közbeszerzéseket elnyerő érdekeltségeit is rangsorolja.  Azzal, hogy a magántőkealapok is sikerrel vesznek részt közbeszerzéseken, alapvetően sérül az Alaptörvényben foglalt azon követelmény, miszerint a közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni.  

A vizsgált vállalkozások közül 22 cégben 15 magántőkealap volt közvetve vagy közvetlenül tulajdonos 2022-ben. A magántőkealapok által tulajdonolt vállalkozások összesen 608 milliárd forint értékben nyertek el közbeszerzéseket, ez az összes vizsgált tender értékének mintegy 5 százalékát teszi ki. A magántőkealapok kezelői között az Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető cégek is feltűnnek. 

* 

A TI Magyarország Tenderbajnok interaktív felülete a következő linken érhető el: https://tenderbajnok.transparency.hu/  

A Tenderbajnok frissített adatokon alapuló elemzése letölthető a következő linken. 

Kapcsolódó hírek

A Tenderbajnok felület célja, hogy grafikus formában, kereshető módon bemutassa a közpénzt elnyerő cégeket, közbeszerzési tevékenységüket,...
A Nemzeti Együttműködés Rendszerének két csúcsgazdag oligarchája, Szíjj László és Mészáros Lőrinc nyerték el...
A Transparency International Magyarország 2006-os megalakulását követően egyik legfontosabb feladatának tartotta és tartja a...
×