Skip to content

Elindult a TI Magyarország „Egymásból építkezünk” programja

Elindult a TI Magyarország „Egymásból építkezünk” programja

A Transparency International Magyarország az Európai Unió „Európa a Polgárokért” programjának keretén belül szerdán elindította „Egymásból építkezünk” című rendezvénysorozatát, melynek célja, hogy az állampolgárokat minél aktívabb közéleti szereplésre buzdítsa.

A TI Magyarország szervezésében megvalósuló „Egymásból építkezünk” program céljai a programban résztvevő állampolgárok aktív közéleti szereplésre való bíztatása, a demokratikus folyamatokban való részvétel erősítése, tudatos állampolgárság kialakítása, és Európai Uniós állampolgári ismeretek átadása. A 2018-as év során számos rendezvény kerül megszervezésre a program keretében: márciusban és áprilisban interaktív műhelybeszélgetéseken, augusztusban a Sziget Fesztiválon a TI Magyarország nemzetközi partnereivel együtt szervezett programsorozaton, októberben Magyarország és az EU jövőjéről szóló vitafórumokon, decemberben pedig a projekt ünnepélyes záró rendezvényén vehetnek részt az érdeklődők. Az események négy városban kerülnek megrendezésre, Pécsett, Győrött, Debrecenben és Szegeden. Pécsett az Emberség Erejével Alapítvány, Győrött a Reflex Környezetvédő Egyesület, Debrecenben a Natív, Szegeden pedig a SZTEP – Szegedi Politológus Hallgatók Egyesülete lesznek a TI Magyarország projektpartnerei.

A projekt során Romániában és Olaszországban is megrendezésre kerülnek különböző események, amelyek szervezését a TI Magyarország projektpartnerei látják el. Romániában Cluj és Constanta városaiban szervez rendezvényeket az Asociatia Expert Forum (EFOR), Olaszországban pedig a Transparency International Italia rendez hasonló eseményeket Cagliariban és Palermoban.

A rendezvénysorozat január 17-én tartott első állomásán a résztvevők Pécsett megismerkedhettek a TI Magyarország, Az emberség erejével Alapítvány, és a Szabad Pécs újságírói csoport munkájával. A résztvevők részletesen tájékozódhattak arról, hogy hogyan vehetnek részt helyi közösségeik építésében.

Ligeti Miklós, a TI Magyarország jogi igazgatója előadást tartott a magyarországi korrupciós helyzetről, és ismertette a Transparency International által végzett, korrupciót felmérő kutatásoknak az eredményét.

Mucsi Gyula, a TI Magyarország projektvezetője ismertette az „Egymásból építkezünk” projekt céljait, és állomásait, majd bemutatta azokat az online elérhető interaktív eszközöket, amelyeknek segítségével a helyi közösségek tagjai könnyebben juthatnak önkormányzatok, állami szervek gazdálkodására vonatkozó információkhoz, és általuk ellenőrizhetik a helyi közhatalmat. A TI Magyarország által fejlesztett EU Közpénzfigyelő applikáció segít az Európai Uniós forrásokból megvalósuló projektek közötti eligazodásban, és lehetőséget ad a beruházások értékelésére, illetve velük kapcsolatos korrupciós ügyek bejelentésére. A RedFlags elnevezésű eszköz segít megtalálni korrupciós kockázatokat tartalmazó közbeszerzési dokumentumokat különféle algoritmusok, indikátorok alapján. Az alkalmazás célja, hogy segítse a korrupció megelőzését és feltárását, állampolgárok, újságírók és természetesen a hatóságok számára. A bemutatott eszközök között szerepelt a Transparency International Magyarország Assist nevű honlapja is, ami egy olyan eszköz, amellyel gyorsan és egyszerűen lehet közérdekű adatokat letölteni. Az Assistot olyan szoftverek szolgálják ki, amelyek az állami szervek honlapjait bizonyos időközönként ellenőrzik, majd a frissülő adatokat letöltik és az érdeklődők számára jól szerkeszthető táblázatokba rendezik. Meghirdetésre került továbbá a TI Magyarország fotó- és videó pályázata, ahol a legjobb munkákat értékes nyereményekkel jutalmazzuk.

Nyirati András, Az emberség erejével Alapítvány emberi jogi trénere interaktív foglalkozásra invitálta a résztvevőket, és bemutatta az alapítvány „Erősödő Civil Közösségek” kezdeményezését, amelynek keretében képzéseket, műhelyeket, vitafórumokat rendeznek a demokratikus gondolkodás és az állampolgári tudat megerősítésére. Az ősszel indult Erősödő Civil Közösségek (ECK) program keretében lezárult az első pályázati kör, így az Emberség Erejével Alapítvány stábja belekezdett az ECK szakmai fejlesztési és társadalmi szemléletformálási elemeinek megvalósításába. A szakmai fejlesztés során magas minőségű, a résztvevők számára ingyenes képzéseket szerveznek olyan témákban, amelyeket hiányterületként fogalmaztak meg a régió civiljei a szükségletfelmérés folyamán (például nyilvánosság elérése, adományszervezés), valamint olyan „önsegítő” műhelyek létrejöttét támogatják, amelyekben a különböző mértékű tapasztalattal rendelkező civil szakemberek és aktivisták találkoznak, ötleteikkel és visszajelzéseikkel támogatják egymás munkáját. A társadalmi szemléletformáló programok célja, hogy lehetőséget teremtsenek a párbeszédre, a kulturált vitára, a különböző vélemények megjelenítésére és ütköztetésére. Ezeken az interaktív vitaesteken minden résztvevő kifejtheti véleményét, a témák egy részét az alapítvány munkatársai gyűjtik aktuális helyi közügyekből, másik részére pedig bárki javaslatot tehet a Facebook segítségével. Az első képzések, műhelyek és vitafórumok 2018 márciusában indulnak.

A rendezvényt Babos Attila, a Szabad Pécs újságírójának előadása zárta, amelyben az oknyomozó újságírás és a korrupció elleni harc kapcsolatáról, a pécsi korrupció elleni küzdelemről, és a Szabad Pécs újságírói csoport munkájáról beszélt.


blank

 

A projekt az Európai Bizottság támogatásával valósult meg. Bármilyen kommunikáció ami a projekttel kapcsolatban megjelenik az oldalon kizárólag a szerzők véleményét tükrözi, és az Európai Bizottság nem vonható felelősségre az itt megtalálható információk bármilyen módú felhasználásáért.

The project has been funded by the European Commission. Any publication made on this site reflects the views only of the authors, and the European Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained herein.

Kapcsolódó hírek

Tekintse meg korábbi és hamarosan következő eseményeinket.  
Szakmai anyagaink az oldal alján, letölthető PDF formátumban érhetőek el.
Emberség Erejével Alapítvány Az emberség erejével Alapítványt 2006-ban indították el lelkes pécsi fiatalok, hogy...
A Transparency International Magyarország 2018-ban elindította „Egymásból építkezünk” című programját, melynek célja, hogy az...
A Transparency International Magyarország az Európai Unió „Európa a Polgárokért” programjának keretén belül januárban...
×