Skip to content

Újabb milliárdok Tiborczéknál

Újabb milliárdok Tiborczéknál

A Kisfaludy Program turisztikai támogatási során 2022-ben ismét milliárdok találtak gazdára, miközben a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) több milliárdnyi támogatást vont el a korábbi kedvezményezettektől. Az MTÜ által a minap közzétett 2022-es adatsor alapján a legnagyobb támogatás, 3,9 milliárd forint Tiborcz István üzlettársa, Komonczi Zsolt markát ütötte. Miután az állami turisztikai szerv ismét befényképezett PDF-ben tette közzé a többnyire pályázatok nélkül, egyedi döntések alapján kiosztott támogatásokat részletező adatokat, a Transparency International (TI) Magyarország  szabadon kereshető adatbázis formában is elérhetővé tette a 100 millió forintot meghaladó turisztikai támogatásokat. 

Komonczi Zsolt 2021-ben vásárolta meg a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels-hez tartozó Grandhotel Galya szállodát. A hotel már 2020-ban több mint 1 milliárd forintos támogatásban részesült a Kisfaludy Program szálláshelyfejlesztési konstrukcióján keresztül. Az MTÜ friss adatai szerint azonban a Komonczi Zsolthoz tartozó, és immár a szállodát tulajdonló Galya Top Property Kft. is kapott tavaly 3,9 milliárd forintnyi állami segítséget. Komonczi több szálon kötődik Tiborcz István szállodaüzleteihez.  

Immár a második, a Kisfaludy Programból érkező támogatást zsebelhette be a Zagore Property Zrt. is, mely szintén még 2020-ban kapott csaknem másfél milliárd forintos támogatást a Thermal Hotel Harkány felújítására és fejlesztésére. A cég, amely a tavalyi évben attrakciófejlesztés címén újabb 448 millió forinthoz juthatott hozzá, Bódi László Péternek a tulajdonában áll. Bódi annak a Sájer Gábornak az üzlettársa, aki szintén Tiborcz holdudvarához sorolható.  

A támogatottak között ismét feltűnik Szabadics Zoltán, az MTÜ felügyelete alatt működő Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt. igazgatósági elnöke, aki építőipari cégével Mészáros Lőrinc vállalkozásainak konzorciumi partnereként szokott indulni a közbeszerzéseken. Szabadics különböző érdekeltségei részére 2018 óta minden évben csurrant-cseppent turisztikai támogatás, így az elmúlt években 3,6 milliárd forintnyi segítséget nyújtottak számára az adófizetők, melyet tavaly újabb 136,8 millió forinttal tetéztek meg. 

Mint ahogy a minap a 24.hu felhívta rá a figyelmet, az MTÜ tavaly nemcsak osztogatott, hanem jelentős mértékű, összesen 56,6 milliárd forintnyi támogatást vissza is vont a korábbi kedvezményezettektől. Az intézkedés 41 korábbi kedvezményezettet, köztük több jelentős kormányközeli szereplőt is érint. Az elvonások között több olyan tétel szerepel, mely a TI Magyarország által közérdekű adatigénylésként indított információs pereknek is tárgya volt, és mely ügyeket az elmúlt hónapokban a TI Magyarország a Kúria előtt is megnyert.  

  • A Mészáros Lőrinc-féle Hunguest szállodalánc például 17,7 milliárd forintos támogatást nyert el 2020-ban, tavaly azonban összesen 3,9 milliárd forintnyi támogatást igényelt vissza a cégtől az MTÜ.  
  • Az elmúlt évek egyik legnagyobb támogatja, a Club Aliga fejlesztésében érdekelt Hellnarik Hospitality Kft. 7,3 milliárd forinttól búcsúzhatott el. Érdekesség, hogy tavaly a cég tulajdonosa is megváltozott. A Club Aliga és több Balaton-parti fejlesztésben érdekelt, többségében a Tiborcz Istvánnal szintén gyakran üzletelő Jellinek Dánielhez tartozó Appeninn Holding Nyrt.-t tavaly leváltotta a Rogán-Antal közeli Carion-csoport magántőkealapjához, a Colombushoz tartozó cég, a Szigépszerk Kft.  
  • Az elvonásokban Laposa Bence borász egy cége, a Bor3 Badacsony Kft. is érintett volt, mely 264,7 millió forint szálláshely-fejlesztésre kapott támogatásnak mondhatott búcsút. 

Így a visszaigényelt támogatások 2022-ben jóval meghaladták a hozzávetőleg 14,3 milliárd forintnyi értékben kifizetett juttatásokat. Kivetnivaló azonban továbbra is akad a Kisfaludy Program körül, hiszen a támogatásokat az MTÜ korábbi gyakorlatához hasonlóan ebben az évben is zömében normatív, előre megismerhető feltételek és nyilvános pályázatok nélkül osztották ki. Az adatokat pedig ismét feldolgozásra alkalmatlan formában, egészen pontosan befényképezett PDF-ben tette közzé az MTÜ, miközben azok az EU állami támogatásokat részletező adatbázisában sem szerepelnek. A TI Magyarország az újabb, a tavalyi állami támogatásokról szóló adatközlést az MTÜ által támasztott akadályok ellenére feldolgozta, és frissítette a 100 millió forint feletti turisztikai támogatásokat összegző, szabadon hozzáférhető adatbázisát. A 2022. évi adatokat átfésülve bukkantunk rá, hogy a kedvezményezettek között ezúttal is feltűnnek kormányközeli gazdasági szereplők és ismét találni összeférhetetlennek tűnő donorkapcsolatokat.  

100 millió forint feletti turisztikai támogatások (2018-2022)* 

*Adatbázisunkban sorra vettük a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a Kisfaludy2030 Zrt. által 2018 óta nyújtott a legalább 100 millió forint értékű támogatásokat és az egyes kedvezményezett cégekre vonatkozó információkat, melyet a 2022-es adatokkal is frissítettünk. A táblázat kizárólag a támogatott hazai vállalkozások adatait foglalja magába. Nem tér ki a támogatott önkormányzatok, külföldi vállalkozások és a támogatott civil szervezetek (kivéve a nonprofit vállalkozások) adataira. A táblázat közzétételének célja, hogy keresésre és további számításra alkalmas módon tegye nyilvánossá ezeket a közérdekű adatokat. 

A TI Magyarország az MTÜ, és a Kisfaludy2030 támogatási gyakorlatával kapcsolatos aggályait a 2021. évi Korrupcióellenes Világnapon megjelentetett Szoba kiváltsággal című tanulmányában összegezte. 2020-ban rekord összegű, közel 219 milliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatás szétosztásáról gondoskodott az MTÜ tulajdonában és felügyelete alatt álló Kisfaludy2030 Zrt. Abban az esztendőben csaknem 16 ezer esetben ítéltek meg támogatásokat a Kisfaludy Program keretében, a legtöbb pénzt egy többségében kormányközeli vállalkozásokból és településekből álló szűk kör kapta. A 2020-as évben szétosztott 219 milliárd forint több mint 70 százalékát, mintegy 158 milliárd forintot a száz legnagyobb támogatás nyertese vihette el. A források több mint harmadát, 73 milliárd forintot átláthatatlan feltételek között, egyedi támogatásként ítélték meg. A felfedett hiányosságokról az Európai Bizottság illetékes testületét is értesítettük 

Kapcsolódó oldalak

Nincsenek kapcsolódó oldalak
×