Nemzetközi stratégiai partnerségek a közoktatás terén

A projekt célja, hogy az Európai Bizottság által támogatott, 2013 őszén lezárult Youth in Action projekt keretében készült középiskolai tanári kiadványát teszteljük. Célunk, hogy minden érettségiző diák ismerje a korrupció fogalmát, fajtáit és az ellene való fellépés lehetőségeit.

A nemzetközi progdiakok_tananyag_szegelyram során, Magyarországon, Szlovéniában és Olaszországban 2-2-2 kiválasztott középiskolában használjuk kísérleti jelleggel a tananyagot és a kapott visszajelzések alapján frissítjük, módosítjuk, ahol szükségesnek látjuk. Ezzel párhuzamosan készül egy e-learning modul, ami játékos formában teszteli majd a diákok tudását. Az online platform terveink szerint folyamatosan bővíthető lesz majd, lehetőséget adva a tanároknak és diákoknak arra, hogy az általuk kitalált és sikeresnek ítélt módszereket, játékokat közzé tegyék. A program távlati célja az, hogy a TI tananyaga ajánlott, vagy kötelező jelleggel bekerüljön a Nemzeti Alaptantervbe, így a stakeholderek elkötelezése a program legfontosabb prioritásainak egyike.

2015 tavaszán indult a tanárok képzése, illetve a tananyag tesztelése. A korrupció fogalmának, típusainak bemutatása mellett az interaktív módszertan elsajátítása is nagy hangsúllyal bírt, hiszen fontos, hogy a diákok játékosan sajátítsák el a tudásanyagot.

2015 nyarán Ljubljanában összesítettük az első tapasztalatokat, emellett körvonalaztuk azokat a módszertani elemeket, amelyeket hasznosnak találtunk a tananyag elsőkörös tesztelése során. Szeptemberben indult a tananyag kipróbálásának második szakasza új feladatokkal, szituációkkal, játékokkal. A tesztelés legfontosabb eredménye az, hogy mindenképpen tágítanunk kell a tréningek és a tananyag fókuszát ahhoz, hogy a diákok értsék az anti-korrupció fogalmát. Négy alaptéma – az adózás, a közpénz felhasználása, az alapjogok és a választási rendszer – elengedhetetlennek bizonyult a téma teljes körű megértéséhez. Ennek megfelelően ezekre a területekre is kidolgoztuk azokat az interaktív feladatokat, amelyek a megértést segítik.

2016 a tananyag és e-learning véglegesítésének, illetve népszerűsítésének éve lesz.

a

erasmus_logo tka_logo

Adományozás Newsletter signup

Hírlevél feliratkozás

Kérjen tőlünk naprakész információkat!

Hírlevelünkről bármikor leiratkozhat!