Skip to content

Átláccó Fesztivál

blank

A Korrupcióellenes Világnapot minden év december 9-én rendezik az ENSZ Korrupció Elleni Egyezményének 2005. decemberi hatályba lépése óta.

A Transparency International Magyarország a Korrupcióellenes Világnap alkalmából először 2009-ben rendezte meg „Átláccó Fesztivál” nevű programsorozatát. A szemléletformáló esemény célja az volt, hogy ráébressze a változás iránt fogékony fiatalabb csoportokat arra, hogy tehetnek az átláthatóbb közéletért, a korrupció ellen. E fesztivál keretében került sor kisfilmpályázatunk díjátadó ünnepségére is.

2010-ben is megrendeztük a fesztivált, azzal a nem titkolt céllal, hogy meggyőzzük az állampolgárokat arról, a korrupció elleni küzdelem az ő feladatuk is. Fontos, hogy a magánszemélyek minél több korrupciós esetet tárjanak fel, így a rendezvénysorozat középpontjában a közérdekű bejelentők védelmének rendszere, illetve a szervezet Jogsegélyszolgálatának bemutatása állt. A fesztivál keretében ezen a napon rendeztünk kiállítást  a „Merj tenni!” c. plakátversenyre beérkezett legjobb alkotásokból.

A 2011-es “Átláccó Fesztivál”  témája a Transparency International vietnámi tagozata által kidolgozott módszertan alapján, a Kutatópont Kft-vel közösen készített Fiatalok és a korrupció c. kutatás bemutatása. A konferenciát követően került sor az Indavideóval és a DocuArt-al közösen kiírt videófilmes pályázatunk díjkiosztójára, fogadásra és a Korai Öröm zenekar koncertjére.

A szervezet igyekszik elméleti megoldásokon túl, praktikus eszközöket is bemutatni, így a 2012-es fesztivál központi témája az volt, hogyan lehet információs és kommunikációs technológiákkal segíteni az átláthatóságot és harcolni a korrupció ellen. A fesztivál keretében került sor a mobil applikáció pályázat győztesének kihírdetésére is.

2013-ban a Transparency International Ifjúság és Integritás c. konferenciával, rajzfilmpályázattal és Sena koncerttel készült a Korrupcióellenes Világnapra.

2014-ben az Átláccó Fesztivál témája a lobbizás volt. A konferencia után a TÁP Színház a TI és a 444 közös pályázatára érkezett lobbitörténetekből egy színdarabot rendezett, a fesztivált pedig a Mary PopKids koncertje zárta.

2015-ben a közbeszerzésekről, továbbá az európai uniós források elosztásáról, ellenőrzéséréről és az ezekkel kapcsolatos visszaélésekről szervezett konferenciát. A nemzetközi tanácskozáson beszédet mondott Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete, Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára is.

2016-ban a szervezet 10. születésnapjára nagyszabású kiállítást és jótékonysági árverést tartottunk.

Az idei konferenciánk témája pedig a megújuló Európai Unió, és benne Magyarország jövője. A konferencia első részében arra keressük a választ, hogy miként függ össze a jogállamiság az Európai Unióból származó közpénzek elosztásával, milyen európai uniós előírásokat kell alkalmazniuk a tagállamoknak, és ezt miként teszik. A második kerekasztal az Európai Unió jövőjével összefüggésben a korrupciós és jogállami kockázatokra adható európai uniós válaszokról, valamint a tagállami szuverenitás határairól szól. A konferencia szakmai programja mellett plakátpályázatot is hirdetünk, amelynek a címe: „Szupermarket vagy sorsközösség?”. Az eredményeket szintén december 8-án, a kerekasztal vitákat követő díjátadó ünnepségen hirdetjük ki.

 


A Transparency International Magyarország 10. születésnapja


2016. december 9-én, a korrupcióellenes világnapon a Transparency International Magyarország (TI) nagyszabású programsorozatot rendezett a szervezet 10. születésnapja alkalmából az A38 Hajón. Bővebb információ »


10 év, 10 művész, 10 műalkotás -10 éves a Transpareny International Magyarország

Idén a Transparency International Magyarország – a Holland Nagykövetség támogatásával – nagyszabású programsorozatot rendez a szervezet 10. születésnapja alkalmából a Korrupcióellenes Világnap keretében az A38 Hajón. A fesztivál három napos programmal várja az érdeklődőket.
Bővebb információ »


Konferencia és koncert a korrupcióellenes világnap alkalmából

Ma van a korrupcióellenes világnap, amelynek alkalmából a Transparency International Magyarország (TI) ismét megrendezte az „Átláccó” Fesztivált Budapesten, az A38 hajón. A korrupció elleni szervezet idén a közbeszerzésekről, továbbá az európai uniós források elosztásáról, ellenőrzéséréről és az ezekkel kapcsolatos visszaélésekről szervezett konferenciát. A nemzetközi tanácskozáson beszédet mondott Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete,…

Konferencia, színház és koncert a korrupcióellenes világnapon

Ma van a Korrupcióellenes Világnap, amelynek alkalmából a Transparency International Magyarország (TI) fesztivált rendez az A38 Hajón. A konferencia után, este a TÁP Színház bemutatja a korrupciós színdarabját, utána pedig ingyenes Mary PopKids koncert várja az érdeklődőket.

Ne tanulják el a fiatalok a korrupciót az idősebbektől!

A fiatalok fontosnak tartják a becsületességet, de nem mindig tartják kifizetődőnek azt, éppen ezért nagy szükség van arra, hogy etikusságra oktassuk őket – hangzott el a Transparency International Magyarország (TI) „Átláccó” fesztivál nevű rendezvényén, a Korrupcióellenes Világnapon.

Fesztivál a Korrupcióellenes Világnap alkalmából

A „Korrupt mesék” című mobil applikáció nyerte a Transparency International Magyarország pályázatának fődíját az idén megrendezett “Átláccó” Fesztiválon. A szemléletformáló eseményt a Korrupcióellenes Világnap alkalmából rendezték meg, amelynek keretében konferencia, díjátadó ünnepség és koncert várta az érdeklődőket az A38 Hajón.

Átláccó Fesztivál 2011 – Ifjúság és korrupció

A Transparency International Magyarország december 9-én mutatta be a Kutatópont Kft.-vel közösen végzett, “Ifjúság és korrupció” című kutatásának eredményeit egy konferencia keretében. A kutatás 15-29 éves fiatalok korrupcióhoz való viszonyát vizsgálta. (A részletekről itt olvashat bővebben.) A Korrupcióellenes Világnap alkalmából a Gödör Klubban rendezett fesztiválon a TI kihírdette a DocuArt-al és az Index-el közösen meghírdetett videópályázatának eredményeit.…

Átláccó Fesztivál 2010 – a szervezet a korrupcióellenes világnapon elindította jogsegélyszolgálatát

A december 9-én nyilvánosságra hozott Globális Korrupciós Barométer szerint a magyarok hajlandóak jelenteni a korrupciós eseteket, de hiányzik a megfelelő védelem a közérdekű bejelentők számára. A Transparency International Magyarország (TI) nemzetközi konferenciát rendezett a kormány részvételével a Korrupcióellenes Világnapon, hogy bemutassa a legjobb külföldi gyakorlatokat, miként védhetőek meg hatékonyan a bejelentők. Hiányzik a megfelelő védelem…

Átláccó Fesztivál 2009 – Kisfilmmel és jazz zenével a korrupció ellenes világnapon

„Átláccó Fesztivál” címmel a Transparency International Magyarország december 9-én oktatási-kulturális programsorozatot rendezett a Korrupcióellenes Világnap alkalmából. Az „Átláccó Fesztivál” programjainak célja az volt, hogy fiatalabb közönség is megismerje a szervezet korrupció-ellenes tevékenységét, és később akár önkéntesként is támogassa szervezetünket” – mondta Alexa Noémi, a Transparency International vezetője. A szerdai programsorozat egy nyitott műhelybeszélgetéssel indult a…

Kapcsolódó hírek

blank

Konferencia az EU-s pénzekről a korrupcióellenes világnap alkalmával

blank

A Transparency International Magyarország 10. születésnapja

blank

Magyarország kilépett a Nyílt Kormányzati Együttműködésből

blank

Konferencia és koncert a korrupcióellenes világnap alkalmából

blank

Konferencia, színház és koncert a korrupcióellenes világnapon

blank

Ne tanulják el a fiatalok a korrupciót az idősebbektől!

blank

Fesztivál a Korrupcióellenes Világnap alkalmából

blank

Innovatív eszközökkel a korrupció ellen

blank

Átláccó Fesztivál 2011 – Ifjúság és korrupció

blank

Átláccó Fesztivál 2010 – a szervezet a korrupcióellenes világnapon elindította jogsegélyszolgálatát

×