www.redflags.hu »

A Red Flags egy olyan alkalmazás, amely segít megtalálni korrupciós kockázatokat tartalmazó közbeszerzési dokumentumokat különféle algoritmusok, indikátorok alapján. Az, hogy egy közbeszerzési dokumentum kockázatot tartalmaz, természetesen nem jelenti automatikusan azt, hogy az eljárás korrupt, inkább egy erős jelzés, hogy érdemes odafigyelni bizonyos részleteire. Az alkalmazás célja, hogy segítse a korrupció megelőzését és feltárását, állampolgárok, újságírók és természetesen a hatóságok számára. Az oldal folyamatosan bővül új funkciókkal, ezért érdemes rendszeresen visszalátogatni és feliratkozni az automatikus értesítőre.

A Red Flags a K-Monitor, a PetaByte és a Transparency International Magyarország közös projektje, amely az Európai Bizottság támogatásával jött létre. Az itt megjelenő információk nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió álláspontját.


A projekt az Európai Bizottság Belügyi Főigazgatóságának, Bűnmegelőzési és a bűnözés elleni küzdelem programjának támogatásával valósult meg.


A 2016. év folyamán az OLAF támogatásával (http://ec.europa.eu/anti-fraud/policy/hercule/) a Red Flags eszköz alkalmazásának lehetőségeit tudjuk feltárni két irányban is. Egyrészt azon hazai hatóságok munkáját szeretnénk az eszközzel támogatni, amelyeknek feladata a közbeszerzési eljárások ellenőrzése, másrészt azt szeretnénk megvizsgálni, hogy más uniós tagállam közbeszerzési rendszerére hogyan lehetne átültetni a Red Flags szoftverét.

2016. június 1-én a Transparency International Magyarország az OLAF támogatásával egy egynapos tréninget szervez az uniós források felhasználásának, illetve a közbeszerzési eljárások ellenőrzésében feladattal rendelkező állami szervek, hatóságok tisztviselői, valamint olyan nagy állami, vagy önkormányzati tulajdonban álló cégek képviselői részére, amelyek az uniós források (potenciális) kedvezményezettjei. A tréning célja, hogy megismertesse a résztvevőket a „redflags” közbeszerzési jelzőrendszer működésével, valamint feltárja azokat a lehetőségeket, amellyel az eszköz a hatóságok munkáját támogatni tudja.

A tréninget követően a résztvevőket megkérjük, hogy a tréninget követő négy hónapban alkalmazzák az eszközt munkájuk során, és osszák meg velünk tapasztalataikat, továbbá, hogy az októberben rendezendő, négy másik uniós tagállam részvételével megrendezendő nemzetközi konferencián is vegyenek részt, amelynek során az eszköz más tagállamban való átültethetőségének lehetőségeit fogjuk megvizsgálni.

olaf_logoEzt az eseményt az Európai Unió Hercule III (2014-2020) programja támogatja, amelyet az Európai Bizottság hajt végre. Megalapításának célja, hogy az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmével kapcsolatos tevékenységeket támogasson. (további információért látogasson el az alábbi honlapra: http://ec.europa.eu/anti_fraud/about-us/funding/index_en.htm)’

Ez a dokumentum kizárólag a szerző véleményét tükrözi, az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a benne foglalt információkért.

 

Adományozás Newsletter signup

Hírlevél feliratkozás

Kérjen tőlünk naprakész információkat!

Hírlevelünkről bármikor leiratkozhat!