Skip to content

Nemzetközi tapasztalatok

Argentína:

A nyilvános meghallgatások az átláthatósági megállapodások kulcsfontosságú elemei Argentínában. Poder Cuidadano, a Transparency International helyi partnere nyilvános meghallgatásokat szervez annak érdekében, hogy megelőzze a közbeszerzési eljárások során fellépő korrupciót és biztosítsa az önkormányzat felelősségre vonhatóságát. Ezek a meghallgatások lehetőséget biztosítanak az állampolgároknak, a szakértőknek, a vállalkozások és az ellenzék képviselőinek arra, hogy találkozzanak az eljárást lebonyolítókkal és a monitorral. A meghallgatásokon a résztvevők kifogásokat emelhetnek és javaslatokat tehetnek. További információkat találhat az argentin korrupcióellenes harcról a partnerszervezet honlapján. A weblap eléréséhez kattintson ide (az oldal spanyol nyelvű).

Kolumbia:

A TI és a közbeszerzési hatóság az ajánlattevőkkel előre megvitatják a szerződéskötési folyamat során esetlegesen felmerülő korrupciós kockázatokat. Ez a módszer arra irányul, hogy biztosítsák az összes résztvevő etikus együttműködését. A felek megegyeznek a kockázatok megelőzésére kidolgozott intézkedésekről. Ezek az intézkedések bekerülnek az átláthatósági megállapodásba is, amelyet az ajánlattevők és a Hatóság ír alá, valamint az „Etikai Nyilatkozatba” is, melyet az érintett köztisztviselők kötelesek elfogadni. A Transparencia por Columbia (TI Kolumbia) a különböző szektorokban több mint 60 közbeszerzési folyamatot felügyelt. További részletes információt a kolumbiai korrupció elleni küzdelemről a „Az átláthatósági megállapodások szisztematikus alkalmazása Kolumbiában a közbeszerzések terén” című tanulmányban találhat, amelyet itt érhet el. Kolumbia felhasználta más országok korrupcióellenes tevékenységének tapasztalatait és létrehozott egy új jogi eszközt, a Korrupcióellenes Megállapodást bizonyos iparágak esetére. Az utóbbiról itt találhat több információt. További, általános jellegű információt a kolumbiai tagozat weboldalán talál. A weblap eléréséhez kattintson ide (az oldal spanyol nyelvű).

Németország:

A Schönefeld Nemzetközi Repülőtér, melynek megépítése 2,4 milliárd euróba került, jól példázza az átláthatósági megállapodások sikerét. A korrupciós kockázatok csökkentése érdekében a projekt kivitelezésével megbízott cég, a Flughafen Berlin-Schönefeld GmbH, megkereste a Transparency International németországi irodáját és közösen kidolgoztak egy megállapodást, mely megfelelt a német jogrend követelményeinek. A megállapodás minden, a projektben érintett vállalkozóra érvényes volt, a korai tervezési fázistól kezdve a kivitelezésig. A megfelelő felügyeleti és ellenőrzési módszer kiválasztása kulcsfontosságú volt. Ellenőrzik a szerződésben foglaltak pontos végrehajtását és az ellenőrzés folytatódni fog a repülőtér hivatalos megnyitásáig. A megállapodásnak a Schönefeld projektben való alkalmazásáról esettanulmány készült, mely megtalálható a Vízügyi Ágazat Kézikönyv átláthatósági megállapodások mellékletében vagy itt. További információkat a német korrupcióellenes küzdelemről a tagozat honlapján talál. A weblap eléréséhez kattintson ide (az oldal német nyelvű).

India:

A TI India jogvédő szervezet munkája eredményeként az indiai Központi Korrupcióellenes Bizottság (Central Vigilance Commission, CVC) elfogadta a 008/CRD/013 számú irányelvet, amely az átláthatósági megállapodásokat minden nagyobb kormányszervezet közbeszerzésének „standard eljárásaként” határozza meg. Ezidáig több mint 39 állami tulajdonú vállalat (Public Sector Undertaking, PSU) írta alá a TI India Egyetértési Nyilatkozatát (Memorandum of Understanding, MoU) és annak megfelelően alkalmazza az átláthatósági megállapodásokat. További információt talál az átláthatósági megállapodások indiai alkalmazásáról a tagozat honlapján. A weblap eléréséhez kattintson ide.

Indonézia:

Indonéziában csaknem 20 körzet esetében vezették be a megállapodások használatát a helyi kormányzati szerződések kidolgozása során. A megállapodások fő haszonélvezői az állampolgárok, akik komoly szerepet töltenek be a megállapodások végrehajtásának nyomon követésében.  További információkat talál az indonéziai korrupcióellenes küzdelemről. „A közbeszerzési eljárások során tapasztalható korrupciós kockázatok csökkentése” című kézikönyvben, illetve ezen a weblapon.

Olaszország:

Olaszországban a megállapodás főként önkormányzati szinten került bevezetésre. A milánói városi tanács volt az első ajánlatkérő, amely átláthatósági megállapodást fogadott el. Erre 2002-ben került sor. 2009-ben az Olasz Önkormányzatok Szövetsége, a közigazgatási miniszter és a Transparency International Olaszország jegyzőkönyvet írt alá, mely támogatja az önkormányzatok által kidolgozott megállapodások használatát. Olaszországban a közbeszerzési eljárások során fellépő korrupció megelőzésére kidolgozott megállapodások bevezetését képzés előzi meg, amelyen az összes érintett vezető és alkalmazott részt vesz. Az olasz modell nem biztosít független külső ellenőrzést, ehelyett inkább a Számvevőszék ellenőrzési mechanizmusaira támaszkodik. A Transparency International Olaszország munkájáról több információt a tagozat honlapján talál, amit ide kattintva ér el (a honlap olasz nyelvű)

Lettország:

2005-ben, a Transparency International Lettország és a lett Kulturális Minisztérium megegyeztek abban, hogy átláthatósági megállapodást dolgoznak ki, amelyet három nagyobb jelentőségű projekt (egy nemzeti könyvtár, egy koncertterem, valamint egy kortárs művészeti múzeum) kivitelezése során alkalmaznának. A független külső megfigyelő szerepét a Transparency International Lettország kapta, feladata az volt, hogy biztosítsa az átláthatóságot és nyilvános beszámolókat készítsen a folyamatról. A megállapodás kivitelezéséről itt talál összefoglalót.

Mexikó:

A Transparencia Mexicana több mint 100, összesen mintegy 30 milliárd USD értékű szerződés kidolgozásakor alkalmazott átláthatósági megállapodásokat. A TI Mexikó nagy hangsúlyt helyezett a független megfigyelő szerepére, melyet „társadalmi tanúnak” is neveznek. 2004-ben, a közigazgatási hatóság kiadott egy rendeletet, amely egy meghatározott érték felett kötelezővé tette a társadalmi tanúk alkalmazását. A megállapodás kivitelezéséről esettanulmány készült, mely megtalálható a Vízügyi Ágazat Kézikönyv átláthatósági megállapodások mellékletében vagy letölthető innen.

Dél-Korea:

A dél-koreai modell nagy hangsúlyt helyez a közérdekű bejelentők személyazonosságának védelmére és arra, hogy létrehozzon egy ombudsmanrendszert a független külső ellenőrzés elvégzésére. A tagozat 2003-ban felmérést végzett a közszférában alkalmazott átláthatósági megállapodásokról. A felmérésről és a dél-koreai korrupcióellenes küzdelemről itt talál további információt.

Pakisztán:

A TI Pakisztán 2000-ben átláthatósági megállapodásokat vezetett be a Nagy-Karacsi Vízellátó Rendszer projekt (K-III) keretében, melynek kivitelezője a Karacsi Víz- és Csatornamű Testület (KWSB) volt. A TI Pakisztán figyelemmel kísérte a pályázati folyamat tervezési és projektfelügyeleti szakaszát, és több olyan eljárást is ajánlott, melyeket a projekt fennmaradó szerződéseinek kidolgozása során is alkalmaztak. A projekt a tervezett időpont előtt készült el, és 10 millió USD-vel kevesebbe került, mint azt eredetileg becsülték. 2004-ben a pakisztáni kormány elfogadta a közbeszerzési szabályokat. Ma már kötelező az ajánlattevőknek, hogy megállapodást írjanak alá minden olyan szerződéskötési folyamat esetében, amelynek összege meghaladja a törvényben előírt értékhatárt. Az új jogszabály nem írja elő független felügyelő részvételét. Ha a Nagy-Karacsi Vízellátó Rendszer projektről szeretne olvasni, kattintson ide. Egy, az acéliparban alkalmazott megállapodás pedig itt érhető el.

Egyesült Királyság:

Átláthatósági megállapodásokat a védelmi ágazatban is kidolgoztak és alkalmaztak. Az ágazatban érdekeltek számára a TI Egyesült Királyságbeli tagozata sokrétű tájékoztatást kínál az átláthatósági megállapodásokról. Beletartoznak ebbe például a mintasablonok kitöltését elősegítő iránymutatások, a megállapodás gyakorlati végrehajtását bemutató és a független felügyelő szerepét ismertető dokumentumok, egy összefoglaló a védelmi ágazatban bevezetett eddigi átláthatósági megállapodásokról, valamint egy felmérés arról, hogy hogyan segítik elő a megállapodások a korrupció elleni küzdelmet. A tagozat további munkájáról a TI Egyesült Királyság honlapján talál további információt, melyet ide kattintva ér el.

Kapcsolódó hírek

Jogállamisági jelentés: a kormány továbbra sem veszi figyelembe az uniós ajánlásokat

Bemutatkoznak a TI Magyarország új kiadványai! 

Alkotmányellenesnek tartjuk a Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárását

A Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárást indított a Transparency International Magyarország ellen

Útjára indítottuk a 12. oknyomozói mentorprogramunkat

Közhasznúsági jelentés: közzétesszük a 2023-ról szóló dokumentumokat

Vizsgálja ki a Szuverenitásvédelmi Hivatal a külügyminisztériumot ért orosz hackertámadást! 

Jelentkezz a 12. oknyomozó újságírói mentorprogramunkra!

Győzelem a Kúrián a Magyar Vízilabda Szövetséggel szemben!

Átláthatóbbá váltak az Ez a Minimum! programhoz csatlakozó önkormányzatok

×