Skip to content

Integritási megállapodás

blank

A magyar állam évente kb. 3000 milliárd forintot költ el közbeszerzés útján. Különböző hazai és európai becslések szerint a közbeszerzési eljárások 70-75%-a érintett lehet korrupcióval, amely átlagosan 20-25%-kal növeli meg a beszerzések árát. Az integritási megállapodást azért hozták létre, hogy megelőzze a korrupciót a közbeszerzési eljárásokban.

Az integritási megállapodás egy háromoldalú megállapodás egy ajánlatkérő, az ajánlattevők és egy független civil monitor között egy adott közbeszerzési eljárás független monitorozása céljából. Magát az eszközt 1994-ben a Transparency International nemzetközi titkársága dolgozta ki, és azóta sok helyen sikeresen alkalmazzák a világban Mexikótól Indiáig.

A monitorozás célja annak biztosítása, hogy a közbeszerzés lebonyolítása átlátható és tisztességes módon történjen, hogy a verseny minél nyíltabb legyen, és ezáltal az árak lehetőleg alacsonyabbak legyenek. A monitorozás fő szempontjai, hogy a közbeszerzési kiírás alkalmassági feltételei ne legyenek korlátozóak, ne szűkítsék a versenyt; az ajánlattevők közötti esetleges összejátszás lelepleződjön, illetve elkerüljék a túlárazást. Az integritási megállapodás fontos eleme a nyilvánosság rendszeres tájékoztatása, fő alapelvei pedig az együttműködés és a megelőzés.

Magyarországon a Transparency International Magyarország Alapítvány 2010-től folytat független monitorozást különféle közbeszerzési eljárásokban: bölcsőde felújítástól kezdve autópálya építéséig.

2016-ban az Európai Bizottság egy hatéves kísérleti projektet indított, amelyben 11 uniós tagállamban 18 uniós forrásból finanszírozott projektet monitoroznak a Bizottság által kiválasztott független monitorok. Ennek keretében a Transparency International Magyarország két nagy uniós beruházást követ nyomon.

2019-ben az Európai Számvevőszék jelentésében innovatív csalás-megelőzési eszköznek minősítette az integritási megállapodást, elnyerte az Európai Ombudsman kiválóság díját a nyílt közigazgatás területén, az oszakai G20-csúcson pedig bekerült az infrastruktúra fejlesztés területén az integritás és átláthatóság támogatását célzó jó gyakorlatok gyűjteményébe.

Azon kívül, hogy az integritási megállapodás segít az ajánlatkérő számára biztosítani a tisztaságot és szabályszerűséget a közbeszerzési eljárás során, további előnyöket is hozhat: segíti az eljárások minél nagyobb átláthatóságát. Ez nagyobb bizalmat eredményezhet a közbeszerzések iránt, így kevesebb jogorvoslati eljárás és több ajánlattevő lehet a végeredmény. Az integritási megállapodás elősegítheti ezenkívül az intézményi változásokat is: a szabályok jobb végrehajtását, illetve jobb közzétételi gyakorlatokat.

További aloldalak
Argentína: A nyilvános meghallgatások az átláthatósági megállapodások kulcsfontosságú elemei Argentínában. Poder Cuidadano, a Transparency...
Az Európai Bizottság 2015 januárjában indított pilot projektet az integritási megállapodásoknak az Európai Strukturális...
A Transparency International Magyarország sikeresen alkalmazta az Integritási Megállapodást több magyar költségvetésből, vagy más...

Kapcsolódó hírek

blank

A korrupció melegágyát jelentik a turisztikai szektornak nyújtott támogatások

blank

Tiszta verseny, átlátható Lánchíd-rekonstrukció: a TI monitorozza a felújítással kapcsolatos közbeszerzési eljárást

blank

Elkészült a legújabb beszámolónk az Integritási Megállapodás projektekről

blank

Elkészült a legfrissebb jelentésünk az M6-os autópálya engedélyezési és kiviteli terveiről

blank

Beszámoló az Integritási Megállapodás projektről

blank

Ajánlatkérés mérnöki szakértői tevékenység végzésére

blank

Újabb hazai közbeszerzést monitoroz a TI

blank

A TI monitorozza az M6 autópálya építését

blank

Ajánlatkérés közbeszerzési szakértői tevékenység végzésére

blank

Ajánlatkérés mérnöki szakértői tevékenység végzésére

×