Skip to content

Tisza-Túr Víztártozó

blank

Az Európai Bizottság 2015 januárjában indított pilot projektet az integritási megállapodásoknak az Európai Strukturális és Kohéziós Alapokból [a továbbiakban: „uniós alapok”] finanszírozott beruházások során történő alkalmazásában rejlő lehetőségek feltárására. Az „Integritási Megállapodások – Civil ellenőrzési mechanizmusok az uniós alapok védelméért” elnevezésű pilot projekt keretében 2015 októberében az Európai Bizottság egyrészt kiválasztotta „A VTT Felső-Tisza árvízvédelmi rendszerének kiépítése, Tisza-Túr tározó” tárgyú beruházás [a továbbiakban: „Beruházás”] a pilot projektben való részvételre, másrészt a Transparency International Magyarország Alapítványt választotta ki a független monitor szerepének betöltésére. A pilot projekt 4 évig, 2016. január 1-től 2019. december 31-ig tart.

Az integritási megállapodás részes felei a TI – mint független monitor – az Országos Vízügyi Főigazgatóság – mint a lefolytatandó közbeszerzési eljárások ajánlatkérője –, valamint ellenjegyzője a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért felelős Helyettes Államtitkársága.

A Kormány a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló 2006. évi LIII. törvény alapján a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében megvalósuló egyes vízgazdálkodási célú beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló 285/2016. (IX. 21.) Korm. rendelettel 2016. szeptember 21-én nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította VTT Felső-Tisza árvízvédelmi rendszerének kiépítése, Tisza-Túr tározó projekttel összefüggő a 285/2016. (IX. 21.) Korm. rendelet 2. sz. melléklete szerinti közigazgatási hatósági ügyeket.

A Beruházás célja a szükséges árvízvédelmi biztonság megteremtése a Felső-Tisza országhatárhoz közeli szakaszán kialakított árapasztó tározó létesítésével. A Beruházást az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal kötött konzorciumi együttműködési megállapodásban kívánja megvalósítani. A Beruházás megvalósításához a Kohéziós Alap nyújt támogatást a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1084/2016. (II. 29.) Korm. határozat megállapította a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program éves fejlesztési keretét, amely a projektre vonatkozóan bruttó 27,3 Mrd Ft-ot biztosít 100 %-os támogatási intenzitással.


blank

A projekt az Európai Bizottság támogatásával valósult meg. Bármilyen kommunikáció ami a projekttel kapcsolatban megjelenik az oldalon kizárólag a szerzők véleményét tükrözi, és az Európai Bizottság nem vonható felelősségre az itt megtalálható információk bármilyen módú felhasználásáért.

The project has been funded by the European Commission. Any publication made on this site reflects the views only of the authors, and the European Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained herein.

×