Az Európai Bizottság 2015 januárjában indított pilot projektet az integritási megállapodásoknak az Európai Strukturális és Kohéziós Alapokból  finanszírozott beruházások során történő alkalmazásában rejlő lehetőségek feltárására. Az „Integritási Megállapodások – Civil ellenőrzési mechanizmusok az uniós alapok védelméért” elnevezésű pilot projekt keretében 2015 októberében az Európai Bizottság egyrészt kiválasztotta az M6 autópálya Bóly-Ivándárda, országhatár közötti szakasz megvalósítását célzó beruházást  a pilot projektben való részvételre, másrészt a Transparency International Magyarország Alapítványt választotta ki a független monitor szerepének betöltésére. A pilot projekt 4 évig, 2016. január 1-től 2019. december 31-ig tart.

Az integritási megállapodás részes felei a TI – mint független monitor – a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. – mint a lefolytatandó közbeszerzési eljárások ajánlatkérője –, valamint ellenjegyzője a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedési Operatív Programokért felelős Helyettes Államtitkársága.

A Kormány a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló 2006. évi LIII. törvény alapján az egyes közlekedésfejlesztési projektekkel összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról és az eljáró hatóságok kijelöléséről szóló 345/2012. (XII.6.) Korm. rendelettel 2015. augusztus 8-tól nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította az M6 autópálya Bóly-Ivándárda, országhatár közötti szakasz megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket.

A Beruházás célja, hogy az M6-os autópálya az országhatárt elérve gyorsforgalmi kapcsolatot teremtsen a régióval. A Beruházás megvalósításához a Kohéziós Alap nyújt támogatást az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében, a 1247/2016. (V. 18.) Korm. határozat megállapította az IKOP fejlesztési keretet, amely a projektre vonatkozóan nettó 48,7 Mrd Ft-ot biztosít 100 %-os támogatási intenzitással.

A TI Magyarország a fentebb részletesen ismertetett pilot projekt keretében, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel együttműködésben dolgoz ki egy közbeszerzési eljárás során alkalmazandó integritási megállapodást, monitorozza a Beruházáshoz kapcsolódó közbeszerzési eljárások teljes folyamatát, ellenőrzi a kapcsolódó eljárási dokumentumok jogszerűségét, illetve figyelemmel követi a közbeszerzési eljárások eredményeként megkötött szerződések végrehajtását.


A projekt az Európai Bizottság támogatásával valósult meg. Bármilyen kommunikáció ami a projekttel kapcsolatban megjelenik az oldalon kizárólag a szerzők véleményét tükrözi, és az Európai Bizottság nem vonható felelősségre az itt megtalálható információk bármilyen módú felhasználásáért.

The project has been funded by the European Commission. Any publication made on this site reflects the views only of the authors, and the European Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained herein.

Kapcsolódó oldalak

Adományozás Newsletter signup

Hírlevél feliratkozás

Kérjen tőlünk naprakész információkat!

Hírlevelünkről bármikor leiratkozhat!