Integritási Megállapodás: Civil ellenőrzéssel az EU-s források elköltése kapcsán felmerülő közbeszerzési korrupció ellen

Nemzetközi konferencia Budapesten 2014. február 17-18.

A Transparency International Magyarország kiemelt céljai közé tartozik a beszerzések, közbeszerzések átláthatóságáért folyó küzdelem, hiszen ezek testesítik meg az Európában tapasztalható korrupció egyik leggyakoribb formáját. Célunk, hogy csökkenjen a csalás, erősödjön a tisztességes verseny a köz- és magánszektorban, és csökkenjenek azok a károk, amelyeket a korrupt közbeszerzések és beszerzések okoznak az Uniónak, illetve a tagállamoknak.

Február 17-18-án egy nagyszabású nemzetközi konferenciát rendezünk Budapesten, ahol több mint 40 szakember jelenik meg 10 különböző országból, köztük legnagyobb számban Magyarországról.

A konferencia egy nagyobb projekt részeként kerül megrendezésre, amelynek célja az Integritási megállapodással kapcsolatos széleskörű nemzetközi tapasztalatok megosztása, valamint lehetőségeinek feltérképezése az uniós közbeszerzések megtisztításában is. A rendezvény tanulságaiból és az előadók által összeállított anyagokból egy praktikus kézikönyv készül angolul, magyarul, valamint a projektben résztvevő országok nyelvén.

Célunk:

  • Bemutatni az Integritási Megállapodást (IM), mint antikorrupciós eszközt, amely a beszerzések átláthatóságát, a tisztességes verseny erősítését és a korrupciós kockázatok csökkentését célozza. Közösen elemezni az IP gyakorlatba ültetésének lehetőségeit és előnyeit.
  • Lehetővé tenni a civilek közbeszerzés-monitorozásban betöltendő szerepével kapcsolatos nemzetközi tapasztalatcserét, információátadást és jó gyakorlatok megosztását a konferencia alkalmával.
  • Létrehozni egy olyan kapcsolathálót, szakembercsoportot, akik együttműködve honosíthatják meg a különböző országokban az Integritási Megállapodások használatát az EU-s közbeszerzésekben.

Hosszabb távú célunk, hogy egy független, uniós szintű korrupció megelőzési stratégiát dolgozzunk ki, nemzetközi és uniós szakemberekkel és az érintett döntéshozókkal közösen. További közvetett célunk az Uniós donorintézményeket megnyerni arra, hogy az IM-et egy puha követelményként kezeljék a források odaítélésénél – hiszen mind a közszektor, mint a magánszektor részéről az IM használata a transzparencia és a tisztességes működés iránti elköteleződést jelenti.

Az esemény fő támogatója az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) Hercule II (2007-2013) programja. A programot az Európai Bizottság valósítja meg, azzal a céllal, hogy elősegítse az Európai Unió érdekeit sértő csalás elleni küzdelmet (további információért lásd:http://ec.europa.eu/anti_fraud/index_hu.htm)

A konferencia előadásainak és háttéranyagainak tartalma a szervezők és/vagy előadók véleményét tükrözik, nem az Európai Bizottságét, amely ezért semmilyen módon nem felelős a kiadványok és a támogatásból megvalósított események tartalmáért. A jelen anyag által hordozott információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság álláspontját.


A projekt további támogatói:


Adományozás Newsletter signup

Hírlevél feliratkozás

Kérjen tőlünk naprakész információkat!

Hírlevelünkről bármikor leiratkozhat!