Az Európai Bizottság 2015 januárjában indított pilot projektet az integritási megállapodásoknak az Európai Strukturális és Kohéziós Alapokból [a továbbiakban: „uniós alapok”] finanszírozott beruházások során történő alkalmazásában rejlő lehetőségek feltárására. Az „Integritási Megállapodások – Civil ellenőrzési mechanizmusok az uniós alapok védelméért” elnevezésű pilot projekt keretében 2015 októberében az Európai Bizottság egyrészt kiválasztotta az M6 autópálya Bóly-Ivándárda, országhatár közötti szakasz megvalósítását célzó beruházást, valamint a „VTT Felső-Tisza árvízvédelmi rendszerének kiépítése, Tisza-Túr tározó” tárgyú beruházást a pilot projektben való részvételre, másrészt a Transparency International Magyarország Alapítványt választotta ki a független monitor szerepének betöltésére. A pilot projekt 4 évig, 2016. január 1-től 2019. december 31-ig tart.

Az M6 autópálya meghosszabbításának célja, hogy az M6 autópálya az országhatárt elérve gyorsforgalmi kapcsolatot teremtsen a régióval. A beruházás megvalósításához a Kohéziós Alap nyújt támogatást az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében, a 1247/2016. (V. 18.) Korm. határozat megállapította az IKOP fejlesztési keretet, amely a projektre vonatkozóan nettó 48,7 Mrd Ft-ot biztosít 100 %-os támogatási intenzitással. A másik projekt célja a szükséges árvízvédelmi biztonság megteremtése a Felső-Tisza országhatárhoz közeli szakaszán kialakított árapasztó tározó létesítésével. A beruházást az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal kötött konzorciumi együttműködési megállapodásban kívánja megvalósítani. A megvalósításhoz a Kohéziós Alap nyújt támogatást a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1084/2016. (II. 29.) Korm. határozat megállapította a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program éves fejlesztési keretét, amely a projektre vonatkozóan bruttó 27,3 Mrd Ft-ot biztosít 100 %-os támogatási intenzitással.

A Transparency International globális szervezete a pilot projekt keretén belül számos országban vezette már be az integritási megállapodást a gyakorlatban, amelyekre példákat az alábbi térképen találhatnak:

A projekt az Európai Bizottság támogatásával valósult meg. Bármilyen kommunikáció ami a projekttel kapcsolatban megjelenik az oldalon kizárólag a szerzők véleményét tükrözi, és az Európai Bizottság nem vonható felelősségre az itt megtalálható információk bármilyen módú felhasználásáért.

The project has been funded by the European Commission. Any publication made on this site reflects the views only of the authors, and the European Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained herein.

Kapcsolódó oldalak

Adományozás Newsletter signup

Hírlevél feliratkozás

Kérjen tőlünk naprakész információkat!

Hírlevelünkről bármikor leiratkozhat!