Skip to content

AZ UNIÓS TÁMOGATÁSSAL FINANSZÍROZOTT PROJEKTEK MEGVALÓSÍTHATÓSÁGA ÉS GAZDASÁGI ÉLETKÉPESSÉGE – TI KONFERENCIA

blank

2018-ban az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF, valamint a Holland Királyság támogatásával a Transparency International Magyarország konferencia-sorozatot indított, olyan témák megvitatására, amelyek jelentős csalás vagy korrupciós kockázatot hordoznak az uniós alapok felhasználása vonatkozásában.

A sorozat harmadik konferenciájának témája az uniós forrásokból támogatott projektek megvalósíthatósága és gazdasági életképessége volt. Habár az általános rendelkezések megállapításáról szóló 1303/2013/EU Rendelet, valamint a kapcsolódó magyar jogszabályok szigorú szabályokat állítanak fel a támogatásra kiválasztandó projektek megvalósíthatóságáról és gazdasági életképességéről, számos olyan uniós forrásokból finanszírozott projektekről lehet hallani, amelyek nem fenntarthatóak – pl. üres, nem használt ipari területek –, vagy nem hasznosak – pl. a sehova nem vezető kerékpárutak –, vagy teljesen értelmezhetetlenek – pl. az örökmozgó kifejlesztése. A Direkt36 számításai szerint a 2007 – 2013 programozási időszakban kb. 300 magyar cég jelentett csődöt rövid idővel azután, hogy uniós forráshoz jutottak. Ezek a cégek összesen 9 milliárd forintot kaptak.

A konferencián két nyitóelőadás és három panel-beszélgetés során hazai és külföldi előadók – többek között a magyar kormány, illetve uniós és nemzetközi szervezetek képviselői – járták körbe a téma egy-egy specifikus kérdését, úgy mint a szabályozás kérdései; az ellenőrzés lehetőségei; illetve egyrészt a környező országok, másrészt Hollandia tapasztalatait és jó gyakorlatait ismerhettük meg.

A konferencia időpontja: 2018. október 11., helyszíne: Hotel President (Budapest, Hold utca 3.)

A konferencián elhangzott előadások elérhetőek az oldal alján található fájlok letöltésével.

 

blank

 

Ezt az eseményt az Európai Unió Hercule III (2014-2020) programja támogatta, amelyet az Európai Bizottság hajt végre. Megalapításának célja, hogy az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmével kapcsolatos tevékenységeket támogasson. (további információért látogasson el az alábbi honlapra:

http://ec.europa.eu/anti_fraud/about-us/funding/index_en.htm)’

 Ez a dokumentum kizárólag a szerző véleményét tükrözi, az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a benne foglalt információkért.

Kapcsolódó hírek

blank

Útjára indítottuk a 12. oknyomozói mentorprogramunkat

blank

Közhasznúsági jelentés: közzétesszük a 2023-ról szóló dokumentumokat

blank

Vizsgálja ki a Szuverenitásvédelmi Hivatal a külügyminisztériumot ért orosz hackertámadást! 

blank

Jelentkezz a 12. oknyomozó újságírói mentorprogramunkra!

blank

Győzelem a Kúrián a Magyar Vízilabda Szövetséggel szemben!

blank

Átláthatóbbá váltak az Ez a Minimum! programhoz csatlakozó önkormányzatok

blank

Az önkényvédelmi törvényt hatályon kívül kell helyezni!

blank

A korrupcióellenes civil szervezetek nem szavazták meg a Korrupcióellenes Munkacsoport 2023-as jelentését

blank

Az ÁSZ ismét szelektíven büntet

blank

Beadvánnyal fordultunk a frissen létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatalhoz! 

×