2018-ban az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF, valamint a Holland Királyság támogatásával a Transparency International Magyarország konferencia-sorozatot indított, olyan témák megvitatására, amelyek jelentős csalás vagy korrupciós kockázatot hordoznak az uniós alapok felhasználása vonatkozásában.

A sorozat második konferenciájának témája az ajánlattevők összejátszása a közbeszerzési eljárások során, azaz a közbeszerzési kartell volt. Számos magyar és uniós kutatás is azt támasztja alá, hogy Magyarországon a közbeszerzési korrupció egyik legelterjedtebb formája az ajánlattevők összejátszása, akár a körbenyerés, a színlelt ajánlat, a gáláns visszalépés, vagy a kamatozó tartózkodás formáját ölti. A kartell ezen formája megakadályozza annak a lehetőségét, hogy az ajánlatkérők a lehető legkedvezőbb áron juthassanak hozzá árukhoz vagy szolgáltatásokhoz. Tekintettel arra, hogy a magyarországi közbeszerzések nagy százalékát részben vagy egészben uniós forrásokból finanszírozzuk, így a meglévő szabályok kikényszerítésének nehézségei jelentősen befolyásolhatják az uniós források szabályos és elszámoltatható felhasználását.

A konferencián két nyitóelőadás és két panel-beszélgetés során hazai és külföldi előadók – többek között a magyar kormány, illetve uniós és nemzetközi szervezetek képviselői – járták körbe a téma egy-egy specifikus kérdését, úgy mint a szabályozás kérdései; az ellenőrzés és felderítés lehetőségei; végül pedig egyrészt a környező országok, másrészt Hollandia tapasztalatait és jó gyakorlatait ismerhettük meg.

A konferencián elhangzott előadások elérhetőek az oldal alján található fájlok letöltésével.

 

Ezt az eseményt az Európai Unió Hercule III (2014-2020) programja támogatja, amelyet az Európai Bizottság hajt végre. Megalapításának célja, hogy az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmével kapcsolatos tevékenységeket támogasson. (további információért látogasson el az alábbi honlapra: http://ec.europa.eu/anti_fraud/about-us/funding/index_en.htm)

Ez a dokumentum kizárólag a szerző véleményét tükrözi, az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a benne foglalt információkért.

Adományozás Newsletter signup

Hírlevél feliratkozás

Kérjen tőlünk naprakész információkat!

Hírlevelünkről bármikor leiratkozhat!