Skip to content

Záró fórum az átláthatóbb igazságszolgáltatásról

Záró fórum az átláthatóbb igazságszolgáltatásról

„Igazságszolgáltatási reformintézkedések” címmel záró kerekasztal-beszélgetést szervezett a Transparency International Magyarország és a Fővárosi Bíróság a bíróságok átlátható működéséért. A bíróságokon kiemelkedően fontos transzparencia témakörét az előadók és a résztvevők több oldalról közelítették meg, a bírák számonkérhetőségétől a bírósági működés nyilvánosságán át a bíróságok megítéléséig.

A Debreceni, a Győri, illetve a Fővárosi Ítélőtáblával közösen szervezett találkozókhoz hasonlóan a Fővárosi Bíróság vezetőivel történt egyeztetésen is az igazságszolgáltatási reform ismert kutatói, Hack Péter, Fleck Zoltán és Navratil Szonja tartottak rövid vitaindítókat, mellyel a fórumon résztvevő vezető bírákat kérték fel együttgondolkodásra.

A szakértők egyetértettek abban, hogy a bíróságok hatékonyabb és átláthatóbb működése javulást idézne elő az igazságszolgáltatási intézmények munkájának hitelességében és gyorsaságában, hosszú távon pedig visszaállítaná a bíróságokba vetett, megcsappant bizalmat.

Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója kiemelte: „A bírákkal folytatott egyeztetések azt mutatják, hogy a bíróságokról kialakult kép valószínűleg rosszabb, mint a valóság, így a bíráknak és a társadalomnak egyaránt érdeke, hogy több információval rendelkezzünk az igazságszolgáltatási rendszerről. Mindehhez elengedhetetlen a bíróságok szervezeti reformja, az átláthatóság és a számonkérhetőség erősítésével, ugyanakkor a jelenlegi jogszabályi keretek között is lehetséges lenne előrelépést elérni a nyilvánosság terén.”

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó hírek

A Transparency International Magyarország meggyőződése szerint a korrupció elleni fellépés záloga az lenne, hogy...
×