Skip to content

Miből telik az államnak a Vodafone-ra? Adatkérés útján próbáljuk megtudni

Miből telik az államnak a Vodafone-ra? Adatkérés útján próbáljuk megtudni

Augusztus utolsó napjaiban értesülhetett a nyilvánosság arról, hogy 1,8 milliárd euróért, jelenlegi árfolyamon hozzávetőlegesen 715 milliárd forintért vásárolja meg a magyar állam és a 4iG a Vodafone magyarországi leányvállalatát. Az azonban nem világos, hogy honnan lesz pénze a tranzakcióra mind az államnak, mind a kormányzati hátszéllel megtűzdelt és az elmúlt években a telekommunikációs és informatikai piacon taroló cégnek. Ezért a Transparency International Magyarország közérdekűadat-igényléssel fordult az állami Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-hez, valamint a Miniszterelnöki Kabinetirodához.

Az „extraprofitadókból” beszedni tervezett 800 milliárdos bevételhez, valamint a „rezsivédelmi” alapba pumpált 700 milliárd forintos tételhez mérhető összegért, több mint 700 milliárd forintért szerezné meg a magyar állam és a 4iG 49-51 arányban a magyarországi Vodafone-t. Vagyis az állam csak kisebbségi tulajdonossá válna az ügylet révén. Ezzel évtizedes álmát teljesítheti be a NER, miután egy „nemzetinek” szánt mobilszolgáltató sikertelen felépítése, és a Telekom-csoporthoz tartozó T-Systems bebukott felvásárlását követően megállapodás született az egyik legnagyobb hazai telekommunikációs cég megvásárlásáról. Tegyük hozzá: a kormányzat sietett bejelenteni, hogy az ügyletet nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítik, így ugyanis elkerülhető a Gazdasági Versenyhivatal kötelező vizsgálata. Az ügyletről egy nem kötelező érvényű előzetes megállapodás született a felek között, tehát elviekben még az is előfordulhat, hogy T-Systems megvásárlásához hasonlóan végül ez az ügylet is kútba esik.

A jelenlegi állás, és az érintettek nyilatkozata szerint azonban komoly szándék mutatkozik a vállalat megvásárlására. A kormányközeli oligarcha és a 4iG tulajdonosa (akit egy róla szóló portrécikk már a felcsúti gázszerelőhöz mérhető „nemzeti nagytőkésnek” titulál) az Indexnek adott interjújában ismertette a tranzakciót, azt azonban nem részletezte, hogy a Mészáros Lőrinctől korábban elhappolt cégének miből lesz elegendő forrása a vételárból őt terhelő több száz milliárdos rész kifizetésére. Azt már mi tesszük hozzá, hogy akár a még most is formálódó, Mészáros Lőrinc tulajdonolta „szuperbank”, vagy az Orbán Viktor veje által a közelmúltban felvásárolt Gránit Bank is megadhatja a bizalmat, és a vele járó forrást az tranzakció végigviteléhez. Egy bizonyos: a 4iG féléves jelentésében növekvő forgalomról és nyereséges működésről, míg a Vodafone 7 milliárdos veszteségről számolt be a napokban.

Azonban az, hogy az egyre súlyosbodó gazdasági és energetikai válság, valamint a zuhanó forintárfolyam, és az elszálló költségvetési hiány mellett a magyar államnak miből telik majd kifizetnie a rá eső több száz milliárdos vételárrészt, rejtély. Bár Nagy Márton gazdaságifejlesztési miniszter egy szeptember eleji megszólalásában azzal indokolta a tranzakciót, hogy évtizedenként csak egyszer nyílik mód ilyen léptékű bevásárlásra, a több, mint 700 milliárdos vételár egyes számítások, és a magyar Vodafone pénzügyi adatai alapján erősen túlzó.

Ezért a Transparency International Magyarország közérdekűadat-kérést nyújtott be a Miniszterelnöki Kabinetirodához, valamint a Vodafone Magyarország felvásárlásáraq kiszemelt, állami tulajdonban álló Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-hez. Beadványainkban egyebek mellett afelől érdeklődtünk, hogy

· Egészen pontosan milyen forrásból származik az a pénzösszeg, amit a Vodafone 49 százalékos tulajdonrészének megvásárlására fordítanának?

· Fogja-e terhelni a magyar államot a tranzakció során garancia, kezesség, vagy egyéb kötelezettség vállalása?

· Milyen számítások alapján állapították meg a Vodafone 49 százalékos részesedésének értékét, illetve a becslést kik készítették?

Adatkéréseinket eljuttattuk az érintetteknek, jelenleg a válaszukra várunk.

Kapcsolódó hírek

A TI egyre többet foglalkozik konkrét korrupciós ügyekkel. Célunk, hogy feltárjuk és leleplezzük a...
A demokratikus közéletnek, a közügyek szabad megvitatásának az alapja, hogy bárki hozzáférhet a közérdekű...
×