Skip to content

Vitafórum a Nemzeti Integritás Tanulmányról

Vitafórum a Nemzeti Integritás Tanulmányról

A TI Magyarország egy európai szintű kutatás keretében készíti el a Nemzeti Integritás Tanulmányt (NIS), amely átfogó módon tekinti át a köz- és a magánszektor funkcióit és struktúráját, így képet mutat arról, hogy mennyire működnek megfelelően a korrupció elleni fellépést elősegítő kontroll-rendszerek Magyarországon. Az NIS azonosítja a hiányosságokat, illetve a kutatási eredmények alapján ajánlásokat fogalmaz meg, amelyek a későbbiekben jogszabály-változtatások, átfogó intézkedések alapjául szolgálhatnak. A nemzeti integritás rendszerek vizsgálatára 2010 és 2012 között 26 országban kerül sor. A programot az Európai Bizottság és a Visegrádi Alap finanszírozza, a projekt koordinációját a Transparency International nemzetközi titkársága végzi.

A projekt keretében október 4-én a TI vitafórumot (National Stakeholder Workshop) rendezett, amelyre a tanulmány által vizsgált területek szakértői és döntéshozói voltak hivatalosak, hogy megvitassák a kutatás eredményeit és a 2008-ban közreadott első jelentés tanulságait, illetve ajánlásokat fogalmazzanak meg. A közel 50 szakértő részvételével lezajlott fórum nagyon hasznosnak bizonyult, a megfogalmazott kritikák, javaslatok és ajánlások révén az NIS hatékonyabb érdekérvényesítő eszközként szolgál majd TI munkája, valamint a korrupció elleni fellépés során.

Kapcsolódó hírek

A magán- és közszolgálatban napvilágra kerülő nagy horderejű korrupciós ügyek sorozata rávilágít arra, hogy...
Jelen kötet a Korrupciós kockázatok Magyarországon című, ún. Nemzeti integritás tanulmány második része. A...
A Transparency International Magyarország többször készített átfogó helyzetelemzést az állami intézményrendszer átláthatóságáról és elszámoltathatóságáról...
×