Skip to content

Vissza kell szerezni az ország és Európa eltékozolt bizalmát

Vissza kell szerezni az ország és Európa eltékozolt bizalmát

Csak a tisztességesen és hatékonyan működő, a jogállami normákon alapuló államban lehet megbízni. Ezt üzeni a döntés az uniós forrásaink egy részének a felfüggesztéséről – szögezi le a K-Monitor, a Transparency International (TI) Magyarország és a Magyar Helsinki Bizottság közös közleménye. A kormánynak, a társadalomnak és a civil szervezeteknek itt az alkalom arra, hogy érvényre juttassák az ország közös érdekét. 

Várhatóan még a héten pont kerül a magyar kormány ellen indított feltételességi eljárás végére. A tagállamok állandó képviselőnek hétfői megállapodása értelmében a feltételességi eljárás keretében felfüggesztésre javasolt támogatások, három jelentős operatív program pénzeinek az 55 százalékát tartják vissza. Magyarország csak akkor juthat hozzá mintegy 2600 milliárd forintnyi felzárkóztatási támogatáshoz, ha maradéktalanul végrehajtja a korábban vállalt 17 antikorrupciós intézkedését. Az Európai Bizottság (EB) november 30-i értékelése szerint a magyar kormány nem teljesítette maradéktalanul a vállalásait, és ezt az értékelését a testület december 9-én is megerősítette. A K-Monitor, a Magyar Helsinki Bizottság és a TI Magyarország hasonló megállapításra jutott a novemberben közölt közös, angol nyelvű elemzésében 

Megállapodás született Magyarország a Helyreállítási Alapokra (RRF) leadott tervéről is, amely révén további mintegy 2400 milliárd forintnyi támogatáshoz juthat az ország. Az EB azonban az RRF-ből származó támogatások utalását 27 antikorrupciós és az igazságszolgáltatás függetlenségét megerősítő feltétel teljesítéséhez köti.  

Összességében tehát közel 5000  milliárd forint sorsa továbbra is bizonytalan. Hazánknak szüksége van ezekre a pénzekre. Szüksége van ahhoz, hogy a vasútvonalait és tömegközlekedését korszerűsítse, környezetbarát energiaforrásai legyenek, fejlődjék a köz- és felsőoktatása, javuljon az ország lakóinak egészsége. Élhetőbb, versenyképesebb és biztonságosabb hely legyen Magyarország, mint most. 

Ez az uniós eljárás is azt bizonyítja, hogy csak abban az államban lehet megbízni, amely a köz javát szolgálja és tisztességesen működik. A bizalmat könnyebb eltékozolni, mint visszaszerezni. Ez történt a kormánnyal is. 

Ahogy korábban írtuk, a kormány számára kifejezetten méltányos döntés született. Számos területen nem ment el az EU a falig, így például nem lett a megállapodás része az Európai Ügyészséghez való csatlakozás vagy a közérdekű bejelentők erősebb védelme. Ez azt is jelenti, hogy még sok munka vár azokra, akik Magyarországon a korrupció ellen küzdenek.  

A döntés nekünk, jogvédő szervezeteknek is alkalmat kínál arra, hogy még inkább segíthessük a polgárokat a hatékony ellenőrzésben. A K-Monitor és TI Magyarország mint korrupcióellenes civil szervezetek ezért vállalnak szerepet az Integritás Hatóság melletti Korrupcióellenes Munkacsoport munkájában, ami éppen ma kezdte meg működését, és ezért fogják a következő hónapokban tesztelni az eljárás keretében létrejött új jogszabályokat, intézményeket. A Magyar Helsinki Bizottság pedig hosszú évek óta ezért kíséri nyomon a bíróságok függetlenségét és a jogállamiságot veszélyeztető manővereket, és tájékoztatja róluk a közvéleményt. 

A szorosabb társadalmi és intézményi kontroll nem lassítja és nehezíti, hanem éppenséggel elősegíti, hogy minél gyorsabban hozzáférhessen  az ország a visszatartott pénzekhez. Közös érdekünk, hogy az uniós pénzek valóban oda kerüljenek, ahol tényleg szükség van rájuk, és tisztességesen használják fel őket. Ez szolgálja  az emberek biztonságát és az ország fejlődését.   

Kapcsolódó hírek

„A kormány nagy horderejűnek szánt korrupció elleni lépésként kidolgozta a közérdekű bejelentők védelmét szabályozó...
KÖZBESZERZÉSI RENDSZER – A szektor szerepe a NIS-ben A közbeszerzés, a vele járó hatalmas...
×