Skip to content

Végérvényesen nyert a TI az EMMI-vel szemben!

Végérvényesen nyert a TI az EMMI-vel szemben!

Nincsen több kibúvó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) köteles kiadni az ún. Tao.-adatokat és ezért nem kérhet pénzt. A Kúria egy két éve húzódó eljárás végére tett pontot. A perben a Transparency International Magyarországot a Karsai Dániel Ügyvédi Iroda képviselte.

A Transparency International Magyarország 2018 novemberében arra kérte az EMMI-t, hogy adja át a látvány-csapatsport támogatások (értsd: „Tao.-pénzek”) felhasználásának az ellenőrzéséről készült iratokat. Az EMMI több mint 3 millió forint (egészen pontosan 3 147 454 forint) költségtérítést kért a dokumentumokért. A Transparency International Magyarország beperelte az EMMI-t, azt kértük a bíróságtól, hogy kötelezze a kormányt az adatok ingyenes kiadására. A pert idén tavasszal jogerősen megnyertük, ám a minisztérium az adatok átadása helyett a Kúriához fordult és a számára kedvezőtlen ítélet megsemmisítését kérte. A Kúria visszautasította ezt a kérelmet, így az EMMI kénytelen lesz teljesíteni a jogerős ítéletet.

A Transparency International Magyarország nemrég újból felszólította az adatok kiadását illetően mindezidáig vonakodó EMMI-t arra, hogy tegyen eleget a bíróság ítéletének és ingyenesen adja át a Tao.-pénzek körében végzett szabálytalansági ellenőrzések iratait.

Érdekességképpen hadd emlékeztessünk arra, hogy a most már a legvégső fokon lezárult per a maga 3 millió forintos tételével a közérdekű adatigénylésekért 2018-ban megállapított költségtérítések második helyezettje volt. A dicstelen verseny első helyezettje is a Transparency International Magyarországhoz kötődik: abban az eljárásban az államkincstár 5 millió forintot kért a 2018-as parlamenti választások képviselőjelöltjeinek fizetett kampánypénzek elszámolásaiért. Abból az ügyből is per lett és azt is jogerősen megnyertük, sőt, az államkincstár időközben már át is adta a kért adatokat.

Kapcsolódó oldalak

Nincsenek kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó hírek

A Transparency International Magyarország a 24.hu által feltárt tények ismeretében elhatározta, hogy kideríti, milyen...
Több mint két éve húzódó jogvitát zárt le a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése, aminek...
Fontos pert nyert a Transparency International Magyarország! Másfél éve húzódó eljárást zárt le nemrégen...
Megnyerte a Transparency International a pert, kötelező kiadni, honnan jöttek a tao-támogatások. Aki közpénzt...
×