Skip to content

Van kiút a rendszerszintű korrupcióból?

Van kiút a rendszerszintű korrupcióból?
A Transparency International (TI) Magyarország az idei évben különleges programokkal, standup előadással, könyvbemutatóval egybekötött kerekasztal-beszélgetéssel és zenei programokkal ünnepli a 2023. évi Korrupcióellenes Világnapot. A TI Magyarország idén arra vállalkozott, hogy – két Fekete Könyv után – a most először megjelentetett Fehér Könyvben nemcsak a diagnózisát adja az Orbán-rendszer működésének, hanem felvázolja a NER fogságából kivezető utat is.

A Fehér Könyvben a TI Magyarország munkatársai mellett olyan neves szakemberek, mint Baka András jogtudós a 2012 óta Kúria néven működő Legfelsőbb Bíróság NER által eltávolított egykori elnöke, Surányi György közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke,  Stefano Bottoni, a firenzei egyetem Magyarországgal és Orbán Viktor rendszerével kiemelten foglalkozó történészprofesszora, valamint Polyák Gábor és Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársai, egyetemi tanárok fejtik ki véleményüket arról, hogy szerintük miként lehetne kitörni a foglyul ejtett állam és a rendszerszintű korrupció csapdájából.

A Fehér Könyvben a tanulmányok mellett, annak reményében, hogy a jó példa ragadós, olyan, európai uniós pénzekből finanszírozott fejlesztéseket ismertetünk, amelyek bizonyítják, hogy a közjót semmilyen módon nem szolgáló, túlárazott közbeszerzések, az értelmetlen turisztikai beruházások és a lomb nélküli lombkoronasétányok hazájában elvétve bár, de találunk a gazdaság és a helyi közösségek érdekeit előmozdító fejlesztéseket is.

Az idei rendezvényünkün fellép Litkai Gergely humorista is. A Dumaszínház alapítójának fellépését követően kerekasztal-beszélgetésen mutatjuk be a Fehér Könyvet, a kötet szerzőinek részvételével. Az ezt követő szokásos év végi fogadásunkat két ismert,  „közéleti punk” zenekar, a Bankrupt és egy meglepetés vendég koncertje, majd DJ Keyser, a Tilos Rádió műsorvezetőjének szettje zárja.

Az idei Korrupcióellenes Világnapon megtartott rendezvényünknek a Három Holló kávézó (1052., Budapest, Piarista köz 1.) ad otthon december 8-án, pénteken 16:30 és éjfél között.

Az eseményen való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. A helyszín befogadóképessége korlátozott, kérjük, amennyiben részt venne az eseményünkön, regisztráljon a következő űrlap kitöltésével:

Részletes program: 

16:30 – 17:00 Érkezés, regisztráció

17:00 – 17:10 Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezetőjének köszöntője

17:10 – 17:40 Litkai Gergely humorista, a Dumaszínház alapítójának standup előadása: Van kiút a rendszerszintű korrupcióból?

17:40 – 19:15 A TI Magyarország Fehér könyvének bemutatója és kerekasztalbeszélgetés:

  • Surányi György, egyetemi magántanár, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke
  • Stefano Bottoni történész, a Firenzei Egyetem docense
  • Jakab András alkotmányjogász, a Salzburgi Egyetem alkotmányjog professzora
  • Ligeti Miklós, a TI Magyarország jogi vezetője
  • Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, a Mérték Médiaelemző Műhely igazgatója

A beszélgetést moderálja: Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója

19:15 – 21:00 A Transparency International Magyarország 2023. évi évzáró fogadása

21:00 – 22:30 Koncertterem: a Bankrupt és egy meglepetésvendég koncertje

22:00 – 00:00 Kávézó: DJ Keyser (Tilos Rádió)

Az eseményen való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. A helyszín befogadóképessége korlátozott, kérjük, amennyiben részt venne az eseményünkön, regisztráljon a következő űrlap kitöltésével: Az esemény linkje elérhető a Facebook-oldalunkon.

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

Kapcsolódó oldalak

Nincsenek kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó hírek

A magyar kormány jogállamisági és korrupcióellenes vállalásai, valamint a Magyarországnak járó európai uniós pénzek...
Három panelből álló konferenciát szervez a Transparency International Magyarország 2021. december 9-én, csütörtökön. A...
A hagyományoknak megfelelően december 9-én ismét megtartottuk évzáró konferenciánkat a Korrupciós Világnap alkalmából. Sajnos...
Magyarországon a korrupció végtelenül központosítottá vált, ugyanakkor az önkormányzatok az átláthatóság szigeteiként jó példát...
A „Korrupt mesék” című mobil applikáció nyerte a Transparency International Magyarország pályázatának fődíját az...
×