Skip to content

Valótlanságokat állít a Fidesz közleménye

Valótlanságokat állít a Fidesz közleménye

A Fidesz a Transparency International Magyarország (TI) által a mai napon megrendezett „Hatékony küzdelem a korrupció ellen – jó gyakorlatok az Európai Unióban” elnevezésű nemzetközi konferenciával kapcsolatban azt a vádat fogalmazta meg, hogy a TI, együttműködve a „brüsszeli bizottság embereivel és az ellenzéki pártokkal, minden eszközt felhasznál arra, hogy nyomást gyakoroljon a magyar bevándorlás-politikára”. A nagyobbik kormánypárt azt is állítja, hogy „az a Transparency beszél átláthatóságról és szervez konferenciát a korrupcióról, amelyik még a választ is megtagadja az olyan újságírói kérdésekre, hogy mennyi külföldi pénzből működik, és pontosan mennyivel támogatja Soros György a szervezetet”.

Ezek az állítások minden alapot nélkülöznek. A valóság az, hogy a konferenciánkra, amelynek vezető előadói között megtalálható volt Giovanni Kessler, az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának, az OLAF-nak a főigazgatója, Laura Codruta Kövesi, a romániai Korrupció Elleni Nemzeti Igazgatóságot vezető főügyész, továbbá Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletvezetője is, meghívtuk a magyar kormány, a kormánypártok, valamint az ügyészség képviselőit is. Több mint féltucatnyi állami meghívott közül sem Trócsányi László igazságügy-miniszter, sem Polt Péter legfőbb ügyész, sem pedig Gulyás Gergely országgyűlési alelnök nem vett részt a rendezvényünkön. A Fidesz európai parlamenti képviselői, Schöpflin György és Pelczné Gáll Ildikó is visszautasították a meghívásunkat. Ehhez hasonlóan azon nemkormányzati szervezetek (Nézőpont, Századvég, Alapjogokért Központ) sem képviseltették magukat, amelyek többnyire egyetértenek a kormány intézkedéseivel.

A konferencián szervezett három kerekasztal-vita közül a harmadik valóban a politika és a korrupció kapcsolatával foglalkozott. Nem rajtunk múlott, hogy a kormány, vagy pártjainak álláspontját senki nem képviselte ebben a vitában. A Transparency International amúgy bevándorláspolitikával egyáltalán nem foglalkozik, ez soha nem is tartozott a szervezet profiljába.

Ami pedig a TI-nak címzett újságírói megkeresést illeti, arra a törvényes határidőben választ fogunk adni. Ha a Fidesz nem bírja kivárni azt, amíg a válaszunk megérkezik a Magyar Hírlaphoz, nem kell mást tennie, mint a honlapunkon megszemlélni a bevételeink és a kiadásaink mértékét és összetételét. Ez régóta, mindenki számára elérhető. Ezekből az adatokból mindenki megtudhatja azt, amit eddig sem titkoltunk, nevezetesen, hogy a közbeszédben Soros Györgyhöz kötött szervezetektől a TI a 2016. évi bevételeinek kevesebb, mint a 8 %-a származott.

Kapcsolódó oldalak

Nincsenek kapcsolódó oldalak
×