Skip to content

Közös civil közlemény a jogállamiságról

Közös civil közlemény a jogállamiságról

Ígérgetéssel és félmegoldásokkal nem lehetett meggyőzni az Európai Bizottságot, így Magyarország továbbra sem juthat hozzá létfontosságú uniós forrásokhoz. A K-Monitor, a Magyar Helsinki Bizottság és a Transparency International (TI) Magyarország szerint a kormánynak meg kell ragadni az utolsó kínálkozó lehetőséget. A civil szervezetek véleménye szerint szó sincs arról, hogy a korrupcióellenes és jogállamisági feltételek túl nagy árat jelentenének, hiszen azok teljesítése valójában kétszeres haszonnal járna az országnak.

Az Európai Bizottság mai döntése szerint hivatalosan is azt javasolja a tagállami vezetőket tömörítő Tanácsnak, hogy függesszen fel 7,5 milliárd euró, azaz hozzávetőlegesen 3000 milliárd forintnyi forrást a kohéziós alapokból. Emellett a 2300 milliárd forintnak (5,8 milliárd euró) megfelelő összegű, a Covid-járvány okozta gazdasági nehézségek mérséklésére létrehozott helyreállítási alap (RRF) kifizetéseit 27 feltételhez, úgynevezett szupermérföldkőhöz kötötték.

Ez azt jelenti, hogy ha a tagállami pénzügyminiszterekből álló Tanács decemberben elfogadja az Európai Bizottság javaslatait, akkor Magyarország egyelőre nem jut hozzá jelentős európai támogatásokhoz. Ez nagyon rossz hír. A jó hír viszont az, hogy ebből a pénzből még egyetlen euró sem veszett el véglegesen. 

Az Európai Bizottság javaslata méltányos és Magyarország érdekeit szolgálja. Ugyanis amennyiben a testület által a kormány felé támasztott feltételek valóságos és intézményes gátjai lesznek a korrupciónak, és biztosítva lesz az igazságszolgáltatás függetlensége, akkor és csakis akkor juthat hozzá Magyarország az összes forráshoz.

Az uniós források jelentős részének a folyósítása tehát azért nem történik meg, mert a kormány az utóbbi tíz évben szisztematikusan lebontotta, most pedig a gyenge ígéreteivel nem tudja hitelesen visszaépíteni a jogállami és antikorrupciós intézményeket. Ennek a kormányzati felelőtlenségnek a kárait  viszont Magyarország polgárai viselik.

Nem igaz az az állítás, miszerint az Európai Bizottság mai döntése Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének jóváhagyásáról érdemben többet és mást szabna feltételül, mint amit a feltételességi eljárás megindításakor elvártak. A bíróságok függetlenségének megvédése ugyanannak az éremnek, a korrupcióellenes fellépésnek a másik oldala. Üdvözöljük, hogy az Európai Bizottság még időben reagált az utóbbi időszakban felgyorsult vészterhes folyamatokra, a bírósági igazgatási, politikai manőverekre, és ragaszkodik elvárásaihoz, így meg akarja védeni a magyar bíróságok függetlenségét is. 

A mérföldkövek a bíróságok függetlenségével kapcsolatban visszaigazolják a civil szervezetek korábban közölt kritikáit. Emellett az Európai Bizottság szorgalmazza, hogy a korrupciónak erős intézményes gátjai legyenek Magyarországon. Reméljük, az uniós tagállamok miniszterei hasonlóképpen gondolkodnak majd.

Az Európai Bizottság által támasztott 27 antikorrupciós és jogállamisági feltétel a magyar polgárok érdekeit szolgálja, mert a tisztább viszonyok és a jogállami normák részleges helyreállításának az irányába mutat.

Mi civil jogvédőkként és magyar polgárokként abban is érdekeltek vagyunk, hogy az Európai Bizottság a jövőben megfelelően ellenőrizze és figyeljen oda majd az elvárt feltételek megvalósulására, és ez a folyamat átláthatóan folyjon. Hasonlóan fontos az is, hogy a kormány a mérföldkövek végrehajtása érdekében meghozandó jogszabályokról megfelelő társadalmi egyeztetést folytasson.  

Budapest, 2022. november 30.

Kapcsolódó hírek

„A kormány nagy horderejűnek szánt korrupció elleni lépésként kidolgozta a közérdekű bejelentők védelmét szabályozó...
KÖZBESZERZÉSI RENDSZER – A szektor szerepe a NIS-ben A közbeszerzés, a vele járó hatalmas...
×