Skip to content

Uniós jogot sért az új bejelentővédelmi törvény

Uniós jogot sért az új bejelentővédelmi törvény

Kötelezettségszegési eljárást kezdeményez a K-Monitor és a Transparency International Magyarország az Európai Bizottságnál, mivel a civilek szerint a magyar kormány bejelentővédelmi szabályozása nem védi meg érdemben azokat a közérdekű bejelentőket, akik a sajtóhoz fordulnak. 

A kormány az új bejelentővédelmi törvény elfogadásával közel két évvel a határidő eltelte után átültette a magyar jogba az Európai Unió vonatkozó irányelvét. Az új szabályozással kapcsolatos fenntartásainknak már a törvény elfogadása előtt hangot adtunk. Súlyosan aggályosnak tartjuk, hogy a kormány a bejelentővédelem terén a minimumot célozta meg, ahelyett, hogy végre érdemi lépéseket tett volna azoknak a polgároknak a megvédése érdekében, akik egyéni kockázatot vállalva is hajlandóak fellépni a korrupció ellen.  

Ez a hozzáállás az irányelv azon szabályánál a legkirívóbb, amely biztosítja, hogy a polgárok a sajtó útján hozzák nyilvánosságra az általuk észlelt korrupciót. A nyilvános bejelentést tévő polgár az irányelv alapján ugyanolyan védelemre számíthat, mint az a közérdekű bejelentő, aki az állami hatóságokhoz fordul.  

Nem így Magyarországon. A bejelentővédelmi törvény ugyanis az újságíróhoz forduló bejelentőnek semmilyen védelmet nem nyújt. Ez nyilván nem fog egyetlen polgárt sem arra bátorítani, hogy kapcsolatba lépjen a sajtóval akkor, ha azt tapasztalja, hogy a jelzései ellenére az illetékes szervek tétlenek maradnak.  

A hazai viszonyok ismeretében talán nem meglepő, hogy a kormány nem terjeszti ki a bejelentővédelmet az újságírókkal együttműködő bejelentőkre. A kormány azonban, hibázott. A bejelentővédelmi irányelv ugyanis nem engedi meg azt, hogy a tagállamok megfosszák a sajtó útján bejelentést tévő polgárokat a megfelelő védelemtől.  

Erre tekintettel a K-Monitor és a Transparency International Magyarország az Európai Bizottsághoz fordult. Kötelezettségszegési eljárást kezdeményező beadványunkban azt kértük, hogy a Bizottság vizsgálja meg a magyar bejelentővédelmi törvényt. Ha a Bizottság helytad a kérelmünknek, akkor arra kötelezi a magyar kormányt, hogy szabályosan végezze el a bejelentővédelmi irányelv átültetését és biztosítsa a sajtóhoz forduló bejelentők védelmét. 

A K-Monitor és a Transparency International Magyarország kötelezettségszegési beadványa itt érhető el. 

Kapcsolódó hírek

Bejelentővédelmi workshopot szervezett a Transparency International (TI) Magyarország abból a célból, hogy támogatást nyújtson...
Gyakran a cégek, szervezetek dolgozói vagy a munkavégzéssel összefüggő tevékenységük során e szervezetekkel kapcsolatba...
Új bejelentővédelmi törvény: mi vár azokra, akik felemelik a szavukat a korrupcióval szemben? Az...
Tisztelt Bejelentő! Köszönjük, hogy hozzánk fordult, és bizalmával tüntette ki a Transparency International Magyarországot!...
Bár a Bizottság elsőrendűen a korrupció súlyossága miatt fagyasztott több ezer milliárd forintnyi felzárkózási...
Gyanúsított lett Szentesi Kálmánból, amiért tiltakozott a közpénzek lenyúlása ellen. Szentesi Kálmán az a...
KÖZBESZERZÉSI RENDSZER – A szektor szerepe a NIS-ben A közbeszerzés, a vele járó hatalmas...
A tervezet alapvető hibájának tartjuk, hogy a bejelentések, közérdekű bejelentések, stb. kivizsgálását lényegileg az...
×