Skip to content

Underground korrupció

Underground korrupció

Ma Magyarországon a becslések szerint minden 10 közbeszerzési eljárásból 7 korrupt. Még sincsenek tömeges mennyiségben jogorvoslati kérelmek a Közbeszerzési Hatóságnál és feljelentések a rendőrségnél, ügyészségnél. Látszólag szinte minden rendben van. Csak a kutatások mélyinterjúi során, anonim módon mesélnek róla az érintettek, hogy mi a valós helyzet. A közbeszerzési korrupció abban az értelemben mindenképpen hasonlít a metróra, hogy a felszín alatt van. Ez az infógrafika éppen ezt mutatja meg.

A metró térképen keresztül mindannyian megérthetjük, milyen formái is lehetnek a közbeszerzési korrupciónak, és elgondolkozhatunk, hová is vezet az uram-bátyám világ, miért is nem látnak napvilágot ezek az ügyek.

Katona Zita a Transparency International UK pályázatára készítette ezt az infógrafikát. Ahogy mondja, olyan ábrát akart készíteni, ami minél egyszerűbben fedi fel az összefüggéseket a korrupció formái között, és vizuálisan megmutatja hogyan kapcsolódnak egymáshoz ezeknek a folyamatoknak a résztvevői.

A Transparency International Magyarország számtalan esetben felhívta a figyelmet arra, hogy a közbeszerzés az egyik legfertőzöttebb terület korrupciós szempontból. A szervezet Korrupciós kockázatok a közbeszerzésben c. kutatásában a hazai közbeszerzési piacot elemzi korrupciós szempontból, illetve módosítási, változtatási javaslatokat tesz.

Címkék: Közbeszerzés

Kapcsolódó hírek

A Transparency International Magyarország 2006-os megalakulását követően egyik legfontosabb feladatának tartotta és tartja a...
×