Skip to content

Újabb hazai közbeszerzést monitoroz a TI

Újabb hazai közbeszerzést monitoroz a TI

Az M6-os autópálya után újabb hazai közbeszerzést monitoroz az Európai Bizottság megbízásából a Transparency International Magyarország (TI). Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a TI integritási megállapodást írt alá. A TI figyelemmel kíséri a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése keretében megépülő Tisza-Túr tározó megvalósítását. Az uniós Integritási Paktum projekt célja, hogy a beruházás átlátható és korrupciómentes legyen.

Az Európai Bizottság 2015 januárjában indított kísérleti projektet a strukturális és kohéziós alapokból megvalósuló beruházások civil ellenőrzésére. Az „Integritási Megállapodások – Civil ellenőrzési mechanizmusok az uniós alapok védelméért” elnevezésű program keretében a TI két projektet monitoroz: a 2016. év végén útnak indított M6 autópálya befejező szakaszának megépítése mellett a Felső-Tisza árvízvédelmi rendszerének elemeként megépülő Tisza-Túr tározó megvalósítását. A projekt 4 évig, 2016. január 1-től 2019. december 31-ig tart. A TI a tapasztalatairól rendszeresen nyilvános jelentést ír.

A beruházás azért vált szükségessé, mert Magyarországon az utóbbi időben számos árhullám söpört végig. Az árvizek hatalmas károkat okoztak, a helyreállítás óriási pénzeket emésztett fel. A Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése program keretében a Tisza-völgyében a Tisza folyó mértékadó védképességet meghaladó, töltésszakadással, elöntéssel fenyegető árhullámainak szintjét hazai területen a folyó mentén újonnan épített árapasztó tározók igénybevételével csökkentik. Az árapasztó tározókba vezetett vizeket az árhullám levonulása után engedik vissza a folyóba.

A beruházás célja a Felső-Tisza vidék árvízi biztonságának növelése árapasztó tározó létesítésével a folyó országhatárhoz közeli szakaszán. A beruházás finanszírozása a hazai központi költségvetési előirányzat forrásaiból az EU Kohéziós Alapjának társfinanszírozásával vissza nem térítendő támogatás formájában valósul meg, 5 év alatt mintegy 27,3 milliárd forint értékben. Az Európai Bizottság kísérleti projektjének keretében kötött integritási megállapodás ellenjegyzője a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága.

Somlyódy Balázs, főigazgató, Országos Vízügyi Főigazgatóság kifejtette: „A Tisza-völgy árvízi biztonságának megteremtése, és fejlesztése törvényben rögzített kiemelten fontos közérdekű tevékenység. A Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése program a Tisza teljes hazai szakaszán a rendkívüli árhullámok csúcsvízszintjeinek egy méterrel való csökkentését tűzte ki célul. A Tisza-Túr tározó projekt segít abban, hogy – az uniós politikákkal összhangban – javuljanak az ott élők életkörülményei növelve ezzel a térség népességmegtartó erejét.  A projekt komplex előkészítését az OVF felügyelete alatt működő vízügyi tervező gazdasági társaság végzi. A kivitelezési munkák 2018. III. negyedévében kezdődhetnek meg.”

“E megállapodás hozzájárulhat ahhoz, hogy valóban a legjobb ajánlat nyerjen. Ha így lesz, azzal a magyar adófizetők is jól járnak.” – mondta Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.

A Transparency International által 1994-ben kifejlesztett úgynevezett integritási megállapodás segíti a kormányokat és a vállalkozásokat a korrupció elleni küzdelemben. Az integritási megállapodás egy jogi eszköz, háromoldalú megállapodás az ajánlatkérő, az ajánlattevők és egy független civil monitor között. A megállapodás azt jelenti, hogy minden, a közbeszerzésben résztvevő fél vállalja az átláthatóságot.

Kapcsolódó hírek

A magyar állam évente kb. 3000 milliárd forintot költ el közbeszerzés útján. Különböző hazai...
A Transparency International Magyarország 2006-os megalakulását követően egyik legfontosabb feladatának tartotta és tartja a...
×