Új határidő! Újságírói mentorprogram indul hallgatóknak

Új határidő: 2015. május 1.

Másodévesek jelentkezését is várjuk

A Transparency International Magyarország Alapítvány és a Független Médiaközpont pályázatot hirdet az újságírás iránt elkötelezett hallgatók számára. E felhívással a két szervezet célja, hogy sikeres szakmai együttműködést építsen mentorok és az újságírás iránt érdeklődő, de tapasztalattal még nem rendelkező hallgatók, mentoráltak között. Jelentkezési határidőt meghosszabbítottuk: 2015. május 1.

A programban résztvevő mentorok:

  • Bátorfy Attila, újságíró – Kreatív
  • Dezső András, újságíró – Index.hu
  • Pethő András, újságíró – Direkt36

A 2015 áprilisában kezdődő program során három mentor és három mentorált párban dolgozik négy hónapon keresztül. Közös munkájuk eredménye egy tényfeltáró anyag elkészítése és publikálása lesz. A pályázati felhívás olyan történetek feldolgozását ösztönzi, amelyek az oknyomozó újságírás eszközeinek felhasználásával megalapozott és új információkat tárnak fel korrupciós esetekkel kapcsolatban. A témák lehetnek helyi és országos vonatkozásúak egyaránt.

A mentori program alapja az együttműködés és a kölcsönös bizalom. A mentor és a mentorált együtt alakítja ki a munkatervet és közösen határozza meg a munkamódszereket, a határidőket és a felelősségi köröket. A folyamatos online kapcsolattartás mellett kéthetente legalább egyszer személyesen találkoznak, továbbá mindketten részt vesznek a május 19-én megrendezésre kerülő projektindító workshopon.

A program során elkészülő három tényfeltáró cikket a mentorok és a mentoráltak együtt jegyzik. A legjobb pályamű külön pénzjutalomban részesül.

A program a mentoráltak számára ingyenes.

A programra olyan minimum másodéves, maximum 30 esztendős jelentkezőket várunk, akik

  • elkötelezettek az újságírás iránt;
  • határozott és konkrét céljaik vannak e pályán;
  • elfogadják az etikus és minőségi újságírás normáit;
  • igénylik a segítséget és vállalják az együttműködést a mentori program során.

A programra kizárólag a diana.sebestyen@transparency.hu-ra küldött pályázattal lehet jelentkezni. A pályázat az alábbi részekből áll:

  • rövid önéletrajz és a mentori programban való részvétel motivációjának leírása (maximum 1500-1500 karakter)
  • saját írás bármilyen műfajban (publikált, vagy még meg nem jelent írás) – link vagy szkennelt változat elegendő
  • témajavaslat maximum 1000 karakter terjedelemben – a közös témát a mentor és a mentorált a későbbiekben együtt dönti majd el

A beküldési határidő 2015. április 27. (hétfő). A pályázatok eredményéről legkésőbb 2015. május 12-ig írásban értesítjük a jelentkezőket.

eu_ncta_logo

Adományozás Newsletter signup

Hírlevél feliratkozás

Kérjen tőlünk naprakész információkat!

Hírlevelünkről bármikor leiratkozhat!