Skip to content

Tudják-e a közbeszerzési szabályok növelni az integritást és az állampolgárok bizalmát Európában?

Tudják-e a közbeszerzési szabályok növelni az integritást és az állampolgárok bizalmát Európában?

2012. november 27-én a Transparency International EU Irodája egy kerekasztal-beszélgetést szervezett a fenti kérdés lehetséges válaszainak megtalálása érdekében a területen dolgozó EU intézmények, a magánszektor és a civil társadalom szakértőinek részvételével.

A közbeszerzés az egyik legnagyobb korrupciós kockázattá vált egész Európában, ahogy azt a Transparency International ”Money, Politics, Power: Corruption Risks in Europe“ jelentése is megállapította, miközben csupán egy jól működő EU közbeszerzési piac tud a közös piac sarokkövévé válni.

Habár a jelenlegi EU szabályok igen szigorú kereteket adnak, a tagállamokban mégis magas a korrupció a közbeszerzésekben. Az EU állampolgárok elvesztették a nemzeti kormányokba és intézményekbe vetett bizalmukat, miközben úgy érzik, hogy a korrupció nagy szerepet játszik országaikban.

További erőfeszítések szükségesek tehát EU szinten is annak érdekében, hogy az adófizetők pénze megfelelően legyen elköltve. 2011. végén az Európai Bizottság három új irányelv-tervezetet terjesztett elő közbeszerzési témában azzal a céllal, hogy egyszerűsödjenek a közbeszerzési eljárások. A tervezetek jelenleg az Európai Parlament előtt vannak, ez adta az egyébként is fontos téma aktualitását.

Jana Mittermaier, a Transparency International EU Iroda vezetője moderálta az eseményt. Erik Nooteboom, az Európai Bizottság közbeszerzési ügyekért felelős megbízott igazgatója, mint a beszélgetés fő előadója, megerősítette, hogy az új direktívák legfőbb célja az egyszerűsítés. Monica Macovei Európai Parlamenti képviselő, aki a Költségvetést Ellenőrző Bizottság tagja és a korrupció ellenes küzdelem élharcosa, kiemelte, hogy erős politikára van szükség EU szinten is a közbeszerzések területén. Monica az összeférhetetlenségi szabályokra vonatkozóan nyújtott be módosító indítványokat az irányelvekhez kapcsolódóan.

Sergejus Muravjovas a Transparency International Litvánia ügyvezetője elmondta, hogy hatékony felügyeleti és monitoring rendszer nélkül – jellemzően a kisebb EU tagállamokban, ahol kevesebb potenciális ajánlattevő van, főleg nagyobb értékű eljárásokban – a korrupció elleni küzdelem még nehezebb. Valentijn De Boe, az Allen & Overy Ügyvédi Iroda szakértője jó megoldásnak tartaná, ha az ajánlatok értékelése során “kínai falat” húznának azok közé, akik a technikai aspektusból vizsgálják az ajánlatokat és azok közé, akik a pénzügyi szempontokat vizsgálják azokat. Matthias Morgner, a Transparency International Titkárságának szakértője kiemelte a közérdekű bejelentők védelmének fontosságát a közbeszerzések terén is.

A Transparency International Magyarország képviseletében dr. Szloboda Alíz mint egy lehetséges megoldási eszközt mutatta be az integritási megállapodást, a hazai jó tapasztalatokat, illetve a TI-Magyarország által kifejlesztett közbeszerzési vizualizációt, amelynek segítségével az állampolgárok is képesek lesznek monitoringozni a közbeszerzési eljárásokat. A Cseh TI vezetője, David Ondracka néhány érdekes történeten keresztül világított rá a közbeszerzési szabályok hiányosságaira, az új anti-korrupciós rendelkezések elfogadásának szükségességére.

Címkék: Közbeszerzés

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó hírek

A Transparency International Magyarország 2006-os megalakulását követően egyik legfontosabb feladatának tartotta és tartja a...
×