Skip to content

Transparency – SOMA díj – várjuk a 2023-as év legjobb oknyomozói cikkeit! 

Transparency – SOMA díj – várjuk a 2023-as év legjobb oknyomozói cikkeit! 

Idén is meghirdeti a Transparency International Magyarország a Transparency-SOMA díjat, hogy megtaláljuk az idei év legjobb oknyomozói anyagát. A jelentkezések, illetve jelölések leadásának határideje 2023. december 3. vasárnap éjfél!  

A Transparency International Magyarország Alapítvány pályázatot ír ki tényfeltáró újságírók számára. Az egymillió forinttal járó „Transparency – Soma” Díjat 2023 legkiválóbb tényfeltáró írásművének alkotója veheti majd át 2024. január 11-én, csütörtökön. A díjra pályázhat maga a szerző, de jelölheti őt más természetes személy vagy szervezet, illetve szerkesztőség is. 

A Soma-díjat barátai alapították a fiatalon elhunyt kitűnő újságíró, Gőbölyös József (Soma) emlékére 2001-ben.  A díjátadóra minden évben január 11-én, Soma születésnapján kerül sor. A díj legfőbb célja, hogy támogassa azt a műfajt, melyben Soma a legaktívabb volt, az oknyomozó újságírást. A Transparency International Magyarország (TI) 2016-ban vette át a díj menedzselését, a díjat azóta „Transparency – Soma” díjként ítéljük oda. A TI – az átláthatóságért folyó, korrupció elleni tevékenysége részeként – e programon kívül is támogatja a magyarországi tényfeltáró újságírást. 

GYAKORLATI TUDNIVALÓK A „TRANSPARENCY – SOMA” DÍJ PÁLYÁZATRÓL 

Ki jelölhető? 

Tényfeltáró, valamely magyarországi társadalmi, politikai, illetve gazdasági visszásságra fényt derítő, 2023-ban megjelent vagy még publikálatlan újságcikk vagy cikksorozat szerzője/szerzői. A pályázatra nem jelölhető olyan cikk, amely korábban díjazottként szerepelt a Transparency International Magyarország Alapítvány oknyomozó újságírói mentorprogramjában. 

Ki jelölhet? 

Bárki. A díjra az azt elnyerni kívánó személy maga is pályázhat, de jelölheti őt más természetes személy vagy szervezet, illetve szerkesztőség is. 

Mit kell tartalmaznia a pályázatnak? 

A jelölés alapjául szolgáló írásművet Word (.doc vagy .docx) formátumban várjuk (ha másképpen nem megoldható, a nevezést PDF formátumban is elfogadjuk). 

Továbbá: 

 • ha megjelent a cikk, akkor online médium esetében annak az elérhetőségét (linkjét), nyomtatott lap esetében pedig a megjelent cikket pdf formátumban; 
 • amennyiben a cikk a nevezésig nem jelent meg, abban az esetben a 2023-as év végéig, december 31-ig publikálni kell. Ellenkező esetben a cikket a zsűri nem tudja elfogadni. 
 • a jelölt nevét, elérhetőségeit, valamint a jelölő nevét és elérhetőségeit (e-mail cím, levelezési cím és telefonszám); 
 • ha a cikkel kapcsolatban helyreigazítási kérelmet nyújtottak be, akkor a pályázó köteles arról tájékoztatni a pályázat kiíróját. 

FIGYELEM!  

A pályázatra beküldött pályaműveknek a következő formai követelményeknek kell megfelelniük: 

 • az eredeti cikknek, vagy sorozatnak magyar nyelvűnek kell lennie 
 • a pályaműhöz illusztrációként tartozhat interaktív tartalom (táblázat, grafikon, beépülő videó, stb.), azonban az elbírálás során a zsűri elsősorban a szöveges tartalmat értékeli 
 • tisztán videós anyagot (dokumentumfilm, interjú, stb.) nem áll módunkban elfogadni! 
 • egyedülálló cikk esetében a benyújtott pályázat nem lehet hosszabb 70 ezer karakternél (szóközökkel), cikksorozat esetében 120 ezer karakternél (szóközökkel). Amennyiben a cikksorozat meghaladná a terjedelmi korlátot, kérjük, a jelölő személy válassza ki azt a pályaművet, melyet a legjobb minőségűnek, illetve leginformatívabbnak találja! 

Hová és milyen határidővel küldendő be a pályázati anyag? 

A pályázati anyagok az alábbi űrlap kitöltésével nyújthatóak be. 

A pályázatok leadásának határideje: 2023. december 3. vasárnap 23:59 (A határidő után nem fogadunk el pályázatot!) 

A beérkezett pályázatokat szakmai zsűri bírálja el, melynek tagjai: 

 • Bogár Zsolt újságíró, a DW Magyar kiadásának vezető szerkesztője 
 • Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója  
 • Stumpf András újságíró, a Válasz Online egyik alapítója  
 • Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, a Mérték Médiaelemző Műhely igazgatója 

Lőke András, korábban a Gőbölyös József „Soma” Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Díj egyik alapítója több, mint két évtized után úgy döntött: visszalép a Transparency-Soma díj zsűrijének elnöki tisztségéből. András elévülhetetlen érdemeket szerzett a Díj létrehozásában, kitartó, két évtizedes munkáját a TI Magyarország és a TI-Soma Díj zsűrije ezúton is köszöni! Lőke András visszalépését követően a zsűri egyhangúlag úgy döntött, hogy Bogár Zsolt újságírót, a Deutsche Welle magyar kiadásának vezető szerkesztőjét választja tagjai közé. 

Kérjük a szerkesztőségek vezetőit, hogy a pályázati kiírást ismertessék munkatársaikkal! 

További kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal a somadij@transparency.hu címen. 

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó hírek

A tegnapi napon átadtuk a 2020-as év legjobb oknyomozó újságcikkéért járó Transparency-Soma Díjat. A...
Panyi Szabolcs, a Direkt36, valamint Fabók Bálint és Jandó Zoltán, a G7.hu újságírói megosztva...
A magyar médiapiacot korábban is jellemezték a sajtószabadsággal kapcsolatos kihívások, azonban 2010 után új...
A 24.hu újságírója, Horváth Csaba nyerte a 2019 legjobb oknyomozó újságírójának járó Transparency-Soma Díjat....
Ács Dániel, a 444.hu újságírója nyerte a 2017. év legjobb oknyomozó újságírójának járó Gőbölyös...
Az Index.hu három újságírója, Panyi Szabolcs, Dezső András és Hava Nikita, valamint Kasnyik Márton,...
A Soma Díjat barátai alapították a fiatalon elhunyt kitűnő újságíró, Gőbölyös Soma emlékére 2001-ben....
×