Skip to content

Fontosabb adataikat sem mindig adják ki külföldi működésükről a nemzetközi cégek

Fontosabb adataikat sem mindig adják ki külföldi működésükről a nemzetközi cégek

Csak minimális információt hoznak nyilvánosságra a világ legnagyobb multinacionális vállalatai a külföldi működésükről, ez derült ki a Transparency International ma nyilvánosságra hozott elemzéséből. A „Transparency in Corporate Reporting” (TRAC) című jelentés szerint a világ 124 legnagyobb tőzsdei cégéből 90 nem mondja meg, hogy mennyi adót fizet külföldön, 54 pedig még a hazain kívüli bevételeiről sem számol be.

A Transparency International berlini központja a TRAC jelentést kétévente készíti el.

A jelentés 3 szempontból vizsgálja meg, hogy a vállalatok adatközlései, jelentései mennyire átláthatóak. A TRAC egyrészt bemutatja, hogy egy-egy vállalat milyen mértékben hozza nyilvánosságra a korrupcióellenes és etikai szabályait, másrészt, hogy mennyi információt közöl a leányvállalatairól; harmadrészt pedig, hogy a külföldi tevékenységeiről mennyi adatot jelent. A most kijött jelentésben a világ 124 legnagyobb multinacionális nagyvállalata szerepel, amelyeknek az összesített piaci értéke meghaladja a 14 milliárd dollárt. A legjobban az Egyesült Királyságban bejegyzett vállalatok szerepelnek, a leggyengébbek pedig a kínai cégek.

A különböző iparágakon belül a technológiai szektor bizonyult a legkevésbé átláthatónak, az amerikai óriások, mint például az Amazon, az Apple, a Google és az IBM is kevesebb mint 3 pontot értek el a maximális tízből, a listát pedig az ENI, a Vodafone, a Statoil és a BHP Billiton vezeti.

Hasonlóak az eredmények Magyarországon is. Itthon azonos módszertan szerint először 2013-ban vizsgálták és rangsorolták az 50 legnagyobb hazai vállalatot a közzététel átláthatósága szerint, és szintén a távközlési szektor, valamint az olaj- és gázipari cégek végeztek az élen.

A nemzetközi kutatás szerint a 124 vállalatból, 101 vállalat kevesebb mint 5 pontot ért el 10-ből az összesített indexben, ami azt jelenti, hogy a vállalati jelentéstétel átláthatóságának kritériumait csak felerészben teljesítik. 65 vállalat nem hozza nyilvánosságra, hogy kinek fizet politikai célú adományt.

Az EU-ban és az Egyesült Államokban hamarosan olyan új jogszabályokat vezetnek be, amelyek szabályozzák az olaj- és gázipari, illetve a nyersanyagkitermelő cégek jelentéstételét. Ennek alapja az lesz, hogy a különböző országokban egy-egy projekt kapcsán mennyi adó fizetett a vállalkozás. Erre egyébként, úgy tűnik, nincsenek felkészülve a legnagyobb vállalatok. A vizsgált 24 kitermelő ágazatban működő cég közül 19 csak kevesebb, mint az országok felének vonatkozásában közöl adatokat a befizetett adókról.

„Nagyobb átláthatóságot kell biztosítaniuk a nemzetközi vállalatoknak, amelyeknek a gazdasági erejük a legnagyobb országok erejével vetekszik. Nagyobb gazdasági hatalom több felelősséggel jár – mondta José Ugaz, a Transparency International nemrégiben megválasztott új elnöke. – A rossz vállalati magatartás korrupciót idéz elő, ami szegénységhez és instabilitáshoz vezet. Azok a társaságok, amelyek figyelmen kívül hagyják az emberek nagyobb átláthatósággal és elszámoltathatósággal kapcsolatos igényeit, kockára teszik a jó hírnevüket és ügyfeleket veszíthetnek.”

A teljes jelentés itt érhető el.
A Transparency International berlini központjának angol nyelvű sajtóközleménye itt érhető el.

Kapcsolódó hírek

A „Transparency in Corporate Reporting (TRAC)” azaz a vállalati jelentéstétel átláthatósága a Transparency International...
Tizenhét önkormányzati vállalat honlapját vizsgálta meg a Transparency International Magyarország (TI) Szegeden.
Jóval többet tehetnének a korrupció ellen a világ legnagyobb távközlési cégei – derül ki...
Csak minimális információt hoznak nyilvánosságra a világ legnagyobb multinacionális vállalatai a külföldi működésükről, ez...
A mai napon a "Vállalati jelentéstétel átláthatósága" címmel módszertani workshopot tartott a Transparency International...
A Transparency International Magyarország új projektet indít az üzleti szektor átláthatóságának erősítésére. Az ország...
×