Skip to content

A TI vagyonnyilatkozati eljárás megindítását kéri Semjén Zsolt ellen

A TI vagyonnyilatkozati eljárás megindítását kéri Semjén Zsolt ellen

A TI Magyarország több szempontból is aggályosnak tartja Semjén Zsolt ajándékba kapott vadászatait. A miniszterelnök-helyettes alkalmanként 4-5 millió forintba kerülő svédországi szarvasvadászatait egy jelentős állami megbízásokat kapó magyar üzletember fizette, ezért a TI korábban vesztegetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. Ezen kívül az adóhatósághoz fordultunk, mivel Semjén Zsoltnak a nagyértékű ajándékok után adókötelezettsége keletkezett, és nem tudjuk, hogy ennek eleget tett-e. A harmadik beadványunkat a Országgyűlés Mentelmi Bizottságának küldtük el, amelyben vagyonnyilatkozati eljárás kezdeményezését kérjük Semjén Zsolt ellen, ugyanis a luxusvadászatok egyikét sem tüntette fel vagyonnyilatkozataiban. Ennek teljes szövegét itt olvashatják.


 

dr. Hargitai János úrnak

elnök

Országgyűlés Mentelmi Bizottsága

Budapest

Széchenyi rkp. 19. szám

1358

mob@parlament.hu; jozsef.karsai@parlament.hu; toth.ildiko@parlament.hu

 

Tisztelt Elnök Úr!

A sajtó útján nyilvánosságra került és széles körben tárgyalt információkból (például: https://mno.hu/belfold/semjen-zsolt-a-helikopter-es-a-svedorszagi-luxusvadaszatok-2452445 és https://mno.hu/belfold/nem-rokonai-fizettek-semjen-utjait-2452994) kitűnően dr. Semjén Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnök-helyettes összesen öt alkalommal, 2012-ben, 2013-ban, 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben vadászott Svédországban. E vadászatok költségeit minden egyes alkalommal Farkas József fizette meg, a sajtóban megjelent állítások értelmében ezt a tényt az a levelezés támasztja alá, amelyben Farkas József jelezte a vadászatokat szervezőknek, hogy ő fogja átutalni a költségeket. A költségek alkalmanként 4-5 millió forintot tettek ki, azaz összesen 20-25 millió forint nagyságú juttatásról van szó.

Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény (Ogy. Tv.) 84. § (1) bekezdése értelmében a „képviselő képviselői megbízatásával összefüggésben nem fogadhat el olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely a mindenkori képviselői tiszteletdíj egyhavi összegét meghaladja”. A sajtóhírek szerint Farkas József által megfizetett vadászati költségek összesen 20-25 millió forintot kitevő összege nyilvánvalóan meghaladja az idézett törvényi határértéket.

A nyilvánosan elérhető adatokból az állapítható meg, hogy dr. Semjén Zsolt parlamenti képviselőként a 2011. év óta letett vagyonnyilatkozataiban nem adott számot ezekről a juttatásokról, vagyis eltitkolta a más által helyette megfizetett vadászati költségek formájában szerzett bevételeit.

Ebből megállapítható, hogy dr. Semjén Zsolt hiányosan teljesítette a vagyonnyilatkozat tételi kötelezettségét. Ezért, az Ogy. Tv. 94. § (4) bekezdése alapján kérem Elnök Urat a dr. Semjén Zsolttal szembeni vagyonnyilatkozati eljárás megindítására, továbbá dr. Semjén Zsolt arra történő kötelezésére, hogy mindenre kiterjedően teljesítse a vagyonnyilatkozat tételi kötelezettségét.

Elnök Úr segítő közreműködését előre is megköszönöm, egyben kérem, hogy szíveskedjék tájékoztatni a kérelmem nyomán megtett intézkedésről.

Budapest, 2018. március 14.

Tisztelettel:
Ligeti Miklós
jogi vezető

Kapcsolódó oldalak

Nincsenek kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó hírek

A Parlament Mentelmi Bizottsága nem tudja kivizsgálni Semjén Zsolt hiányos vagyonnyilatkozatát, mert a bevallani...
Tállai Andrástól is segítséget kérünk Semjén Zsolt ajándékba kapott vadászatainak ügyében, ugyanis ekkora értékű...
Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a feljelentés szövegét, amelyet a Transparency International Magyarország Alapítvány...
×