Skip to content

Már olvasható a legfrissebb közhasznúsági jelentésünk

Már olvasható a legfrissebb közhasznúsági jelentésünk

A TI Magyarország 2022-ben is folytatta a korrupció kutatása és feltárása, valamint a tisztességes közélet megteremtésének érdekében végzett közhasznú tevékenységét. Új kutatásokat és jelentéseket készítettünk, és több mint egy tucatnyi projektet sikeresen teljesítettünk. Az 50 oldal terjedelmű közhasznúsági jelentésünkből egyebek mellett kiderül: tovább folytattuk a közérdekű adatok nyilvánosságáért folytatott kűzdelmünket; más hazai civil szervezetekkel együttműködésben nyomon követjük az európai uniós pénzekkel való visszaéléseket, valamint az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos intézkedéseit; valamint továbbra is támogattuk a szabad és független újságírás meglétét Magyarországon.

Az adatigénylések és a bíróság előtti perek szempontjából a 2022-es év különösen izgalmasnak bizonyult. A magyar kormány és az Európai Bizottság között a jogállamisággal kapcsolatban zajló egyeztetések közvetlenül is érintették a közérdekű adatok megismerhetőségére vonatkozó szabályozást. A Bizottság által támasztott követelmények részeként például a magyar kormány arra kényszerült, hogy eltörölje az adatigénylések teljesítésére nyitva álló 15 napos törvényi határidő 45 napra történő meghosszabbításának a lehetőségét. A kormány továbbá azt a lehetőséget is megszüntette, hogy a közfeladatot ellátó szervek nagyösszegű költségtérítést kérjenek az adatigénylések teljesítéséért. Ezen túlmenően átalakultak a közérdekű adat megismerésére irányuló peres eljárásra vonatkozó szabályok is, azzal a céllal, hogy az ilyen perek számottevően gyorsabban érjenek véget. 

Tavaly, vagyis 2022-ben a korábbi években kezdeményezett perek sikeres befejezése jelentette a legnagyobb kihívást számunkra az információszabadság terén. Ezen kívül azonban tíz újabb adatigénylést is benyújtottunk és ezek közül öt ügyben a bírósághoz fordultunk. 

A 2022-es „perteljesítményünk” a számok tükrében: 

 • Összesen hat, korábbi években megkezdett pert nyertünk meg a Kúrián. 
 • Tíz ügyben nyújtottunk be új közérdekűadat-igénylést. 
 • Két esetben választ kaptunk a kérdéseinkre, ezért nem kellett további lépéseket tegyünk. 
 • Öt ügyben indítottunk új pert, ezek közül 
  • két pert első fokon megnyertünk, 
  • egy pert jogerősen elveszítettünk, 
  • további két ügyben pedig még nem született ítélet. 
 • Egy ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság eljárását kezdeményeztük, döntés azonban még nem született. 
 • A 2021-ben közérdekű adatok megismeréséért indított perek közül 2022-ben jogerősen nyertünk két ügyben és a Kúria előtt veszítettünk egy ügyben. 

Az általunk megnyert perek között voltak: 

 • Pereket indítottunk a 35 éves koncessziók ügyében. A sztrádakoncesszió háttérszámításaiért indított perben a jogerős ítéletet követően közzétettük a vonatkozó adatokat a honlapunkon; emellett tovább küzdünk a szintén 35 évre odaítélt szemétkoncesszió hátterének feltárásáért. Ugyanígy a kaszinók üzemeltetésére vonatkozó koncessziós jog ügyében is jogerősen pert nyertünk, mely eljárás a Kúrián fog folytatódni. 
 • A feleslegesen nagy darabszámban és jelentős túlárazás mellett beszerzett lélegeztetőgépek ügye. A 300 milliárdos biznisz nyomán általunk indított perepkben az EMMI-vel és annak jogutódjával, a Belügyminisztériummal, valamint a Külgazdasági- és Külügyminisztériummal szemben is nyertünk. 
 • Több ezer oldalnyi dokumentumot pereltünk ki sikeresen a Rogán Antal minisztériuma alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökségtől és alcégétől, a turizmusba százmilliárdokat öntő Kisfaludy 2030 Zrt.-től. Miután utóbbi cég nem teljesítette a jogerős bíróság ítéletben foglaltakat, és elsőre nem adta át nekünk az általunk kiperelt adatokat, feljelentést tettünk, a rendőrség pedig elrendelte a nyomozást.  
 • Az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb korrupciós botzrányának, a Völner-Schadl-ügy mellékágaként derült rá fény, hogy Schadl György, a MAgyar Bírósági Végrehajtói Kar azóta távozott elnöke a Fővárosi Törvényszék elnökénél próbálta elérni egy, a vele konfliktusban álló bíró az állásából való eltávolítását. Az Országos Bírósági Hivatal az ügy kipattanását követően egy belső jelentést készíttetett, azonban azt az OBH elnöke azon nyomban titkosította. Mi pert indítottunk a jelentés nyilvánosságáért, a jelenleg felfüggesztés alatt álló eljárásban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság titokfelügyeleti döntésére várunk. 
 • Első fokon a Vodafone magyarországi cégének erős kormányzati hátszéllel és tetemes összegű közpénzzel megtámogatott felvásárlása ügyében indított pert is megnyertük. Ezt a pert a Vodafone állami pénzből megvásárolt kisebbségi részvénypakettjének az árát megállapító értékbecslés megismeréséért indítottuk. 

*

Nagyfokú érdeklődés mellett rendeztük meg a 2022. évi Korrupcióellenes Világnapon az “Áttörés a korrupció elleni küzdelemben vagy szemfényvesztés? A jogállamisági mechanizmus hatása Magyarországon” címmel meghirdetett kerekasztalbeszélgetésünket. A panelbeszélgetést a Megvesztegethetetlentelenek című színdarab ősbemutatója követte, melyet teltházas közönségnek mutattunk be a Gólem Színházban. A darab, mely a Dumaszínház és a TI Magyarország együttműködésében jött létre, a szervezetünk által összeállított Fekete Könyv második kötetéből  merítkezett. 

2022-ben folytattuk az előző évben feltárt Kisfaludy-programhoz kapcsolódó visszásságok rendszerezését. Kereshető, cégadatokkal összekapcsolt adatbázisban tettük közzé a 100 millió Ft feletti turisztikai támogatások adatait, melyek mindezidáig elemzésre alkalmatlan formában álltak rendelkezésre. Ezzel párhuzamosan a TI Magyarország levélben tájékoztatta az Európai Bizottság illetékes igazgatóságát. Levelünkben jeleztük: a kormány, részben a Covid-járvány okozta gazdasági nehézségre hivatkozva hatalmas, állami és uniós hátterű támogatásokat osztott szét, többnyire kormányközeli szereplőknek. A EB-től azt várjuk, hogy tegyen konkrét lépéseket a források átláthatatlan elköltése ügyében. 

A turisztikai támogatásokhoz kapcsolódó visszásságokból kiállítási anyagot állítottunk össze, hogy a témát szélesebb közönséggel is megismertessük. „Ami az útikönyvből kimaradt” című kiállításunkat a 2022-es Sziget Fesztivál Civil Sziget szekciójában mutattuk be nagy érdeklődés közepette. A TI Magyarország sátránál, ahol a fesztiválozók kollégáinkkal is személyesen találkozhattak, játékos kvízzel és ajándéktárgyakkal vártuk az érdeklődőket. Fotókiállításunkat egy különleges tárlatvezetésen Litkai Gergely Karinthy-gyűrűs humorista, a Dumaszínház egyik alapítója mutatta be a közönségnek 2022. augusztus 13-án. 

A TI Magyarország 2022-ben tizedik alkalommal rendezte meg oknyomozó újságírói mentorprogramját. A programot egy díjátadó ünnepség keretében zártuk le.  

Emellett a Transparency-SOMA Díj újbóli odaítélésével továbbra is támogattuk a szabad és független újságírást Magyarországon. Az egymillió forinttal járó díjat Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója nyerte el.  

Más hazai civil szervezetekkel – a magyar Helsinki Bizottsággal, valamint a K-Monitorral – együttműködésben nyomon követjük az európai uniós pénzekkel való visszaéléseket, valamint az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos intézkedéseit. Ennek keretében, egyebek mellett, árnyékjelentést készítettünk az Európai Bizottság 2022-es és 2023-as jogállamiság jelentéséhez, valamint értékeltük a Bizottság által a magyar kormánnyal szemben a 2022. év folyamán megindított jogállamisági eljárás előrehaladását. A 2022. októberi első értékelő véleményünkben rámutattunk arra, hogy a kormány által tett vállalások még maradéktalan teljesülésük esetén sem alkalmasak a jogállamiság helyreállítására. Az újabb, 2022. novemberi értékelő jelentésünkben a megállapításainkat fenntartottuk. 

Három önkormányzattal működtünk együtt a a közösségi költségvetési programok gyakorlatának kialakításával és fokozatos fejlesztésével kapcsolatban. A TI Magyarország és a három önkormányzat, Szentendre városa, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és Terézváros Önkormányzata között 2022. március 2-án aláírt közös megállapodás hivatalosan is rögzítette az együttműködésüket. A TI Magyarország a részvételi költségvetési program tapasztalatait összefoglaló videó mellett, a projekt eredményeit, módszertanát és jó gyakorlatait összegző tanulmányt tett közzé, amely magyar és angol nyelven is megjelent. 

Az Európai Bizottság által még 2015 januárjában indított projektjének, az Integritási Megálapodás keretében két önkormányzatával működtünk együtt: Budapest VI. kerületi Önkormányzatának kettő, Budapest XIII. kerületi Önkormányzatának egy beruházását ellenőriztük. 

* 

Célunk egy élhetőbb, lényegesen kevésbé korrupt és megosztott Magyarország, ahol a joguralom és a teljesítmény válnak orientációs ponttá. Ebben a hitünk szerint nemes küzdelemben továbbra is számítunk partnereink támogatására és együttműködésére, sikert ugyanis csak együtt érhetünk el! 

A 2022. évi közhasznúsági jelentéseink, valamint a további kapcsolódó dokumentumok elérhetőek jelen írás csatolmányaként a lap alján. 

Kapcsolódó hírek

A Transparency International Magyarország Alapítvány 2021-ben is folytatta a korrupció kutatása és feltárása, valamint...
Két tucatnyi sikeresen végrehajtott projekt, a törvényi kötelezettségeket messze meghaladó átlátható működés, stabil pénzügyek,...
A törvényi előírásoknak megfelelően elkészítettük a 2019. évre vonatkozó közhasznúsági beszámolónkat, melyet a megszabott...
A törvényi előírásoknak megfelelően elkészítettük a 2018. évre vonatkozó közhasznúsági beszámolónkat, melyet a május...
A törvényi előírásoknak megfelelően elkészítettük a 2017. évre vonatkozó közhasznúsági beszámolónkat, melyet a május...
2022 Közhasznúsági jelentés 2022 Könyvvizsgálói jelentés 2022 Könyvvizsgálói jelentés 2022 (angol) – Audit report...
×