Skip to content

Teltházas TI vitaest Orbán Balázzsal és Cseh Katalinnal

Teltházas TI vitaest Orbán Balázzsal és Cseh Katalinnal

Tegnap este hatalmas érdeklődés mellett szerveztünk vitát a Tranzit Artc Caféban Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője és Orbán Balázs, a Miniszterelnökség stratégiai államtitkára között az új európai uniós költségvetés és a jogállamiság kérdéseiről. A vitát a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója, Martin József Péter moderálta.

Habár abban mutatkozott némi egyetértés a vitapartnerek között, hogy az új uniós költségvetés inkább pozitív mind Magyarország, mind a teljes európai közösség számára, a jogállamiság és a korrupció elleni fellépés kérdésében kibékíthetetlennek bizonyultak az ellentétek. Orbán Balázs ennek kapcsán azzal érvelt, hogy az uniós intézmények valójában nem jogállamisági feltételeket szeretnének Magyarországon számon kérni, hanem politikai ideológiai feltételeket. Cseh Katalin ezzel szemben arra próbált rávilágítani, hogy ha minden ennyire rendben van Magyarországon, akkor a jogállami feltételek ellenőrzésétől sem kellene félni, sőt, akár az Európai Ügyészséghez is csatlakozhatnánk. A vitából szintén kiderült, hogy a felek merőben másképp vélekednek a magyar sajtószabadság helyzetéről.

A Transparency International Magyarország komoly eredménynek tartja, hogy a fentiekhez hasonló kérdésekről lehet érdemi vitát folytatni, s reméljük, hogy az elmúlt években elsorvadt vitakultúra az utóbbi napokban tapasztalható felélénkülése nem csak ideiglenes lesz.

A teljes vita itt tekinthető meg:

A vitáról készült fotók pedig itt érhetők el:

Kapcsolódó oldalak

Nincsenek kapcsolódó oldalak
×